Για τα... ψιλά γράμματα διαφωνούν Μέρκελ και Σαρκοζί

0

Θολό παραμένει το τοπίο, ενόψει της συνόδου κορυφής της Κυριακής, σε ότι αφορά την τύχη της Ελλάδας αλλά και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) παρά τη χθεσινή συνάντηση, στη Φραγκφούρτη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Με ορατό το φάσμα της αποτυχίας οι δύο κυρίαρχοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχείρησαν χθες να γεφυρώσουν το χάσμα των συμφερόντων τους κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας στην οποία συμμετείχαν ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο διάδοχός του Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν Βαν Ρομπάι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Το γεγονός ότι μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που διαρρέονταν δημιουργεί αίσθημα ανησυχίας για το τελικό αποτέλεσμα της συνόδου των Βρυξελλών που καλείται να λάβει μια οριστική απόφαση για την 6η δόση του ελληνικού δανείου, αλλά κυρίως για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η κυρίαρχη τάση είναι το κούρεμα να φτάσει ακόμη και στο 50%, αλλά οι διαφωνίες και οι επιφυλάξεις επικεντρώνονται -κυρίως από τη Γαλλία- στον τρόπο και στις συνέπειες για τις Τράπεζες σε συνδυασμό με την την ανάγκη ενίσχυσης ή όχι του ΕΤΧΣ. Δηλαδή, ο κ. Σαρκοζί θα αποδεχόταν ένα κούρεμα της τάξης του 50% ίσως και περισσότερο, σε περίπτωση που η κυρία Μέρκελ συμφωνούσε στην ενίσχυση του Ταμείου, προκειμένου να μην πληγούν οι γαλλικές τράπεζες που ήδη αντιμετωπίζουν δαμόκλειο σπάθη των οίκων αξιολόγησης.

Ενας από τους λόγους της εσπευσμένης συνάντησης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ότι δεν τίθεται θέμα περαιτέρω ενίσχυσης του Ταμείου, κάτι το οποίο θα έχει σοβαρές συνέπειες στην τελική διευθέτηση του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άλλα κράτη της Ευρωζώνης.

Αυτό που πάντως θεωρείται σίγουρο, ανεξαρτήτως του αν η αποφάσεις ληφθούν τελικά την Κυριακή ή μετατεθούν για αργότερα είναι το ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της μπροστά στα προβλήματα που απειλούν την Ευρώπη με συνολική κρίση προκειμένου να διαφωνούν στις λεπτομέρειες.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα όσα είπε ο κ. Ρομπάι απευθυνόμενος προς τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. Τους επισήμανε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και τους κάλεσε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μαπρόζο έκανε λόγο για κρίσιμες στιγμές που βιώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση και για μια Σύνοδο που μπορεί να είναι αποφασιστική για το μέλλον της»

iefimerida
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top