Παγκόσμιο ραντεβού "Αγανακτισμένων"

0

Ξεκίνησε από την Ισπανία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο... Πρόκειται για το κίνημα των "Αγανακτισμένων" (Indignados), το οποίο έχει βρει απήχηση σε πολλές χώρες, ως απάντηση στην οικονομική κρίση.

Στις 15 Οκτωβρίου έχει οριστεί το ραντεβού για μια παγκόσμια, ειρηνική διαδήλωση των απανταχού "Αγανακτισμένων". Όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα "Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή", στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν "Αγανακτισμένοι" από 719 πόλεις, σε 71 χώρες.

Στην ιστοσελίδα παρουσιάζεται ο χάρτης με τις κινητοποιήσεις που είναι προγραμματισμένες για εκείνη την ημέρα, ενώ τα σημεία των συγκεντρώσεων σημειώνονται με κόκκινες κουκκίδες.

Η ιστορία της "Αγανάκτησης"

Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Ιταλία... Η διαδρομή του κινήματος είχε πολλούς σταθμούς και εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο.

Πρωτοπόροι του κινήματος που ξεκίνησε τον Μάιο, υπήρξαν οι Ισπανοί, οι οποίοι επί ημέρες είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Puerta del Sol της Μαδρίτης, αψηφώντας τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων.

Με το σύνθημά του "Κάντε ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες", κατάφεραν να βγάλουν στους δρόμους χιλιάδες Έλληνες, πολλοί από τους οποίους ήθελαν πίσω την αξιοπρέπειά τους και ελπίδα για το μέλλον, ενώ άλλοι απλώς να διεκδικήσουν τις κοινωνικά άδικες απολαβές του παρελθόντος.

Το κίνημα εξαπλώθηκε σιγά-σιγά σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Ομάδα ιταλών "Αγανακτισμένων", με κύριο σύνθημα "Ντροπή Τρισέ, ντροπή Τράπεζα της Ιταλίας", διαδήλωσαν μπροστά στην είσοδο των γραφείων της Τράπεζας της Ιταλίας στην Μπολόνια.

Στην Πορτογαλία, τέσσερις νέοι κατάφεραν απηύθυναν έκκληση προς τη "Γενιά της Αβεβαιότητας" και κατεβάζουν μισό εκατομμύριο "Αγανακτισμένους" στους δρόμους όλης της χώρας. Λίγες ημέρες μετά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν το τέταρτο κατά σειρά πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης Σόκρατες, η οποία αναγκάζεται να παραιτηθεί.

Στο Ισραήλ, οι "Αγανακτισμένοι, διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις για το αυξανόμενο κόστος ζωής,

Το κίνημα πήγε και Βρετανία. Κατά το πρότυπο του κινήματος στις ΗΠΑ "Κατάληψη στη Wall Street", περίπου 4.000 Βρετανοί ετοιμάζονται να δώσουν το "παρών" στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 15 Οκτωβρίου από το κίνημα "Καταλάβετε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου".

Το ραντεβού των διαδηλωτών είναι στην πλατεία Paternoster, κοντά στα γραφεία της Bank of America, στην King Edward Street, και του ομίλου Goldman Sachs στην Fleet Street.

Στο Δουβλίνο, διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Οι διοργανωτές έχουν ζητήσει από τους διαδηλωτές να είναι «ευγενικοί» με τους τραπεζίτες που περνούν καθημερινά τις πύλες της τράπεζας, ζητώντας τους να μην τους απευθύνουν υβριστικά σχόλια.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται στη Ζυρίχη, τη Γενεύη και τη Βασιλεία, στην Ελβετία, σε διαμαρτυρία για την υπέρμετρη εξουσία του τραπεζικού τομέα.

Οι "Αγανακτισμένοι" πέρασαν τον Ατλαντικό

Παντιέρα "επανάστασης" σήκωσαν και οι Αμερικανοί, οι οποίοι - παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ευρώπη - με το σύνθημα "Κατάληψη στη Wall Street" άρχισαν να κερδίζουν την αλληλεγγύη χιλιάδων πολιτών, φοιτητών, εργαζομένων, διασημοτήτων, εργατικών συνδικάτων, αλλά και πολιτικών της χώρας.

Το κίνημα ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου, με μερικές δεκάδες διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν προσπαθήσει να στήσουν σκηνές μπροστά από το χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Τότε ακόμα ήταν "ανύπαρκτο" για τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επέλεξαν να μην δημοσιοποιήσουν την κινητοποίηση για αρκετές ημέρες.

Σιγά-σιγά όμως, εκατοντάδες πολίτες εγκαταστάθηκαν στην κατασκήνωση κοντά στο πάρκο Zuccotti και άρχισαν να οργανώνονται, αποκτώντας ιατρική βοήθεια και εκδίδοντας τη δική τους εφημερίδα.

Την υποστήριξή τους στο Κίνημα έχουν ήδη εκφράσει διασημότητες του Χόλιγουντ αλλά και αρκετοί βουλευτές των Δημοκρατικών. Οι Ρεπουμπλικάνοι τηρούν ως επί το πλείστον επικριτική στάση.

nooz
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top