Έκτακτη υγειονομική διάταξη για τα σκουπίδια

0

Έκτακτη υγειονομική διάταξη εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, ζητώντας την άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους, που πλέον απειλούν τη δημόσια υγεία με συνέπεια να κρίνεται αναγκαία η λήψη εκτάκτων μέτρων. Όποιος παραβεί τη διάταξη απειλείται με πρόστιμα, ακόμα και φυλάκιση.

Η εν λόγω διάταξη βασίζεται σε νόμο του 1940, που τονίζει: "Ο εκ προθέσεως παραβαίνων επιτακτικής ή απαγορευτικήν υγειονομικήν διάταξιν εκ των εν άρθρω 1 αναφερομένων, τιμωρείται διά προστίμου μέχρι τριών χιλιάδων δραχμών ή διά κρατήσεως μέχρι δέκα πέντε ημερών ή δι' αμφοτέρων των ποινών. Εν περιπτώσει υποτροπής τα ανώτερα ταύτα όρια διπλασιάζονται".

Πλέον επιβάλλεται- δια νόμου- η αποκομιδή των σκουπιδιών, χωρίς καμία καθυστέρηση και με την απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή τους στους ΧΥΤΑ.

Σκηνικό σύγκρουσης

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνει "σήμερα" με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, από την πλευρά της, προειδοποίησε ότι "θα χυθεί αίμα και θα πέσει η κυβέρνηση".

Σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλος, ξεκαθάρισε ότι "τα σκουπίδια θα αρχίσουν να μαζεύονται σήμερα, μέρα και όχι νύχτα", είτε από τους εργαζόμενους στους Δήμους, εφόσον αλλάξουν στάση είτε από ιδιώτες.

Επίσης, υπογράμμισε ότι εάν συνεχιστεί η παρεμπόδιση στην αποκομιδή των απορριμμάτων, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατάργηση θέσεων εργασίας, δηλαδή σε απολύσεις. "Δεν είναι απειλή, ούτε αντεργατική πολιτική" είπε.

Απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να μην κατεβάζουν σκουπίδια στους δρόμους μέχρι τη Δευτέρα.

Ο νομάρχης Αθηνών, Γ. Σγουρός, δεσμεύθηκε και εκείνος ότι η αποκομιδή θα ξεκινήσει εντός της ημέρας. "Όλοι οι δήμαρχοι έχουν την εντολή να εξαντλήσουν κάθε μέσο για χάρη της προστασίας των πολιτών. "Άμεσα θα μαζευτούν σκουπίδια γύρω από σχολεία, γηροκομεία και κάθε είδους υπηρεσία που περιλαμβάνει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες" είπε.

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε, εξ άλλου, η συνάντηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ με την ΚΕΔΕ. Η εργαζόμενοι στους δήμους αποχώρησε από το διάλογο, αρνούμενοι να επιστρέψουν στην εργασία τους. Ζήτησαν δε να συναντηθούν με τον Χ. Καστανίδη.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες και την αναστολή της μισθοδοσίας για τους υπαλλήλους που απεργούν, κάνουν καταλήψεις και εμποδίζουν τα απορριμματοφόρα να αποθέσουν τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ. Παράλληλα, προανήγγειλε αστυνομική παρέμβαση για άνοιγμα των χωματερών της Φυλής στην Αττική και της Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη.

Ανυποχώρητη η ΠΟΕ-ΟΤΑ

"Εάν αναθέσετε σε ιδιώτες την αποκομιδή των σκουπιδιών θα χυθεί αίμα και θα πέσει η κυβέρνηση", είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, Β. Πολυμερόπουλος, τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση μάς έχει μετατρέψει σε δημόσιες υπηρεσίες β' διαλογής". "Ο κ. Κουκουλόπουλος δεν εκφράζει κανέναν, δεν μπορεί να βάλει ιδιώτες" συμπλήρωσε.

"Οι χωματερές μπορεί να ανοίξουν με τα ΜΑΤ, αλλά δεν θα υπάρξει απορριμματοφόρο για να μαζέψει τα σκουπίδια", δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Χαρίσης.

Εισαγγελική παρέμβαση

Προκαταρκτική εξέταση -και δη αυτεπάγγελτη- για τα επεισόδια και τις επιθέσεις κατά των δημάρχων Καμίνη και Δανιηλίδη, την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου.

nooz
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top