Οι 6 γυναίκες που "στριμώχνουν" τον Βενιζέλο

0

«Αρωμα γυναίκας» έχει το κίνημα που έχει ξεσπάσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, καθώς έξι γυναίκες «απειλούν» το πολυνομοσχέδιο που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη και «στριμώχνουν» τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος χθες ξεκαθάρισε ότι η ψήφιση ειδικά του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου είναι βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς μετά την επιβάρυνση από τη μείωση του αφορολόγητου η είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης σχεδιάζεται να γίνεται προκαταβολικά, μέσω της παρακράτησης φόρου. Αυτό σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2012 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν κάθε μήνα μέσω του μισθού τους την εισφορά αλληλεγγύης για το 2012. Επίσης ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την αναστολή των κλαδικών συμβάσεων έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου.

Υστερα και από αυτές τις εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον οι αντιδράσεις, η στάση που θα τηρήσουν οι έξι γυναίκες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Πρώτη στη λίστα των βουλευτών που έχει δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, η Λούκα Κατσέλη. Η κυρία Κατσέλη εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στη διάταξη για τις συλλογικές συμβάσεις (άρθρο 37), δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσει ως έχει. «Δεν μπορώ να ψηφίσω το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά τις συμβάσεις εργασίας, με τη σημερινή του μορφή» τονίζει χαρακτηριστικά η κυρία Κατσέλη, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια ως υπουργός Εργασίας είχε βρει συμβιβαστική λύση για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων με την τρόικα, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη λύση δεν πρέπει να ανατραπεί.

Στον δρόμο που χάραξε η Λούκα Κατσέλη, και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιανννακά, η οποία έχει εκφράσει δημόσια τις αντιρρήσεις της στη διάταξη των συλλογικών συμβάσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Κ.Ο. δύσκολα θα μπορέσει να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος, παραπέμποντας και στις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού.

«Εχω ακόμα στα αφτιά μου τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει Ινδία» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ μιλώντας στο Ράδιο 9 δήλωσε ότι αν δεν αποσυρθεί το επίμαχο άρθρο, δεν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Ιδιαίτερα οξεία στην τοποθέτησή της στο ΚΤΕ Εργασίας και Οικονομικών την περασμένη Τρίτη ήταν και η Βάσω Παπανδρέου. Ζήτησε πριν η κυβέρνηση προχωρήσει σε απολύσεις και εφεδρείες να καταργήσει «αύριο το πρωί τους εβδομήντα επτά οργανισμούς που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια». Ανέφερε ακόμη ότι το πολυνομοσχέδιο, αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις, δεν μπορεί να περάσει, ενώ ζήτησε και ειδική φορολόγηση (με άλλα κριτήρια) για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.

Στους «ύποπτους» για ανταρσία κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανήκει και η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία δήλωσε «δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατώτερες των περιστάσεων, αλλά είναι λάθος και η συνταγή που ακολουθούμε».

Από τη πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Mega τόνισε πως «διαπραγματεύεται» μαζί με άλλους συναδέλφους της την τροποποίηση των άρθρων 37 και 31, χωρίς ωστόσο να εκφράσει ανοιχτά ποια στάση θα κρατήσει σε διαφορετική περίπτωση.

Τη μη αλλαγή της νομοθεσίας για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ζήτησε η Αννα Νταλάρα λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εργοδοτική αυθαιρεσία, θα αποτυπωθεί στην ύφεση και θα μειώσει τη ζήτηση. Επίσης η κ. Νταλάρα έθεσε το ζήτημα πάταξης της φοροδιαφυγής «ακόμα και με χρήση τεχνογνωσίας εκ μέρους των ιδιωτών».

Πάντως από κυβερνητική πηγή εκτιμάται ότι τελικά θα καμφθούν οι αντιδράσεις, αφού οι κλαδικές δεν καταργούνται, αλλά «παγώνουν» για ένα χρονικό διάστημα».

madata
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top