"Βρισκόμαστε σε συνομιλίες για τη μείωση χρέους"

0

Η χώρα μας βρίσκεται σε συνομιλίες με την ευρωζώνη για τη μείωση του χρέους της, παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σύνοδος Κορυφής και η συνεδρίαση των G20 θα καταλήξουν σε γενναίες αποφάσεις.

"Διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να μειώσουμε το χρέος. Είναι μια μεγάλη διαπραγμάτευση, και εκεί έγκειται το μεγάλο πρόβλημα", τόνισε. Συμπλήρωσε ότι η Ευρωζώνη και η G20 θα πρέπει να δώσουν πειστικές και θαρραλέες απαντήσεις στην κρίση χρέους στις Συνόδους, αργότερα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει τη συζήτηση που διεξάγεται αναφορικά με το λεγόμενο "κούρεμα" σε ποσοστό άνω του 21%.

Κατόπιν επισήμανε ότι "η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας αναταραχής". "Μέσα σε αυτό το περιβάλλον", υπογράμμισε, "πρέπει να μεταδώσουμε πνεύμα ψυχραιμίας στους πολίτες".

Επισήμανε την αναγκαιότητα πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012, καθώς "αυτό θα είναι μία ισχυρή ένδειξη απέναντι στους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα, αλλά και σε εμάς τους ίδιους, ότι μπορούμε σιγά σιγά να απεξαρτηθούμε από αυτό το μεγάλο βάρος, αλλά και από την επιτήρηση, που δεν είναι καθόλου ευχάριστη".

Αναφορικά με το κυβερνητικό έργο, υποστήριξε: "Δεν νομίζω ότι υπήρξε κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες, που να έχει δουλέψει με τόσο συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, ανεξάρτητα αν ένα μέρος αυτών των στόχων είναι ή όχι μέρος του Μνημονίου. Το 90% των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούμε είναι στο πλαίσιο των δικών μας επιλογών και των δικών μας προτεραιοτήτων. Είναι αυτά που έχουμε πει και προεκλογικά".

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν συμβάλει στη δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος στη χώρα, ενώ άσκησε κριτική ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπονομεύει κάθε προσπάθεια, αποδεικνύοντας ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, χρησιμοποιώντας συστηματικά ακόμα και "ασύστολα ψεύδη", για "να εκμεταλλευτεί την ανησυχία και τον πόνο του ελληνικού λαού, χωρίς να αναλαμβάνει τις τεράστιες και ιστορικές δικές της ευθύνες".

Ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν επιθετικά τα ψεύδη της ΝΔ, που με αυτό τον τρόπο θέλει να υπονομεύσει τις προσπάθειες της χώρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις αποφάσεις του Ιουλίου, τις οποίες χαρακτήρισε "ισχυρό κεκτημένο" και οι οποίες κατοχυρώνουν τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, την ελάφρυνση της χώρας από μέρος του βάρους του χρέους και τη στήριξη της χώρας για την επάνοδό της στην ανάπτυξη.

Μπαρόζο: Αποφασιστική λύση για το ελληνικό χρέος

Υπέρ μίας αποφασιστικής λύσης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και της εκταμίευσης της έκτης δόσης, τάχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ έκανε λόγο για "ανάγκη επείγουσας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών". Προειδοποίησε ότι η κρίση στην ΕΕ απειλεί να λάβει συστημικές διαστάσεις. Περισσότερα

Reuters: "Κούρεμα" ως 50% στα ελληνικά ομόλογα

Οι απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές στο δεύτερο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας είναι πιθανόν να κυμανθούν μεταξύ του 30-50% αντί για το συμφωνημένο 21% από το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, ανέφεραν αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Περισσότερα

Συνάντηση Παπανδρέου- Γιούνκερ

Ο Γ. Παπανδρέου σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον επικεφαλής της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη, ενώ συμφώνησε να συναντηθούν το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί την Πέμπτη και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

nooz
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top