Το τέλος του Καντάφι

0

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η διεθνής κοινότητα για το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν αμέσως και καλώντας τους Λίβυους σε συμφιλίωση.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε χθες πως ο θάνατος του λίβυου πρώην δικτάτορα σηματοδοτεί «το τέλος ενός μεγάλου και οδυνηρού κεφαλαίου» για τους Λίβυους και κάλεσε τη νέα ηγεσία της Τρίπολης να οικοδομήσει ένα κράτος «δημοκρατικό και ανεκτικό».

“Είμαι πολύ περήφανος για το έργο που επιτελέσαμε σε αυτήν την επιχείρηση και είμαι ακόμα πιο περήφανος για το ό,τι οι Λίβυοι τα κατάφεραν. Για την περιοχή τα σημερινά γεγονότα αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά πως τα απολυταρχικά καθεστώτα πάντα εξαφανίζονται. Οι νέοι αντιδρούν δυναμικά στη δικτατορία. Και οι ηγέτες που προσπαθούν να τους στερήσουν την αξιοπρέπεια αποτυγχάνουν”, επισήμανε ο Ομπάμα.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε το «νέο αυτό σημαντικό βήμα» για την απελευθέρωση της Λιβύης, εκτιμώντας πως έχει «γυρίσει μια νέα σελίδα για τον λιβυκό λαό αυτή της συμφιλίωσης για την ελευθερία και την ενότητα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε πως «προφανώς η ΝΑΤΟική επέμβαση στη Λιβύη τελειώνει» μόλις το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοινώσει την απελευθέρωση του λιβυκού εδάφους.

Ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ τόνισε ότι γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, μετά το αίτημα της διοίκησης του ΝΑΤΟ, σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή στην οποία βρισκόταν ο Καντάφι.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε πως το τέλος «της ιστορικής επέμβασης του ΝΑΤΟ είναι κοντά» και κάλεσε τους Λίβυους να αποφύγουν τα αντίποινα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως είναι περήφανος για το ρόλο που έπαιξε το Λονδίνο στην πτώση του δικτάτορα, του οποίου ο θάνατος «ενισχύει τις πιθανότητες των Λίβυων να οικοδομήσουν ένα ισχυρό και δημοκρατικό μέλλον».

«Ο πόλεμος τελείωσε», είπε μόνο ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάποτε στενός σύμμαχος του Καντάφι.

Για ιστορική μετάβαση έκανε λόγο ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, προειδοποιώντας για «ένα δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις δρόμο» που έχουν να διανύσουν οι Λίβυοι.

Η Άνγκελα Μέρκελ, που είχε αρνηθεί τη συμμετοχή της Γερμανίας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει η χώρα αυτή «να κάνει ένα νέο ειρηνικό πολιτικό ξεκίνημα»

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι τόνισε πως ο θάνατος του Μουάμαρ Καντάφι, όπως και αυτός του Σαντάμ Χουσέιν, δείχνουν την «ικανότητα των λαών να νικούν τους δικτάτορες».

Τέλος, η Αφρικανική Ένωση εξέφρασε την ελπίδα η Λιβύη να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα και να προχωρήσει προς τη συμφιλίωση και την ανοικοδόμηση.

parapolitika
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top