Κύπρος: Η υπερδύναμη των 14 τρισ. κυβικών φυσικού αερίου

0

H Eλλάδα επρόκειτο να γίνει «Δανία του Νότου» αλλά φαίνεται πως τελικά οι έξυπνοι διπλωματικοί χειρισμοί σε συνδυασμό με τα γεωπολιτκά δεδομένα οδηγούν την Κύπρο να διεκδικεί επάξια το προσωνύμιο «Νορβηγία της Μεσογείου».

Οι ειδήσεις από την πλατφόρμα της «Noble Energy» είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές. Το κοίτασμα στο «οικόπεδο 12» ξεπερνά ακόμα και τις πλεόν αισιόδοξες προβλέψεις των επιστημόνων και ίσως να είναι 30 με 40% μεγαλύτερο από ότι υπολόγιζαν.

Οι αρχικοί υπολογισμοί του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP, της Noble Energy και της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου έκαναν λόγω για 8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αριθμός που ανέβηκε στη συνέχεια στα 10 τρισεκατομμύρια.

Με βάση τα στοιχεία της Noble Energy στο Τέξας, τα οποία επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος», υπολογίζεται ότι το κοίτασμα είναι είναι περίπου 700 ως 1.000 μέτρα πιο κοντά στην επιφάνεια του βυθού της θάλασσας σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς. Αν αυτό ισχύει τότε πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος για την εταιρεία θα είναι αισθητά μικρότερο.

Τις τελευταίες ημέρες στη γεώτρηση εφαρμόζεται τεχνολογία μικροεκρήξεων περιορισμένης ισχύος προκειμένου να διαπιστωθεί με ακρίβεια το βάθος και η πίεση του κοιτάσματος. Η μέχρι τώρα πορεία δείχνει πως μάλλον πρέπει να αναμένουμε να συμβεί ότι έγινε και στα κοιτάσματα «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, που είναι τα δύο πλησιέστερα κοιτάσματα στο «Αφροδίτη».

Δηλαδή υπήρξαν διαδοχικές αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων για την περιεκτικότητα των κοιτασμάτων, που τελικά αποδείχθηκαν τα δύο από τα τρία μεγαλύτερα που βρέθηκαν παγκόσμια την τελευταία δεκαετία.

Ο «Φιλελεύθερος» έκανε λόγο και για ανάδυση των πρώτων δειγμάτων φυσικού αερίου από τη γεώτρηση, κάτι που διέψευσε η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Πραξούλα Αντωνιάδου, ενώ φαίνεται πως ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας αναμένεται να επισκεφθεί την πλατφόρμα εντός της άλλης εβδομάδας και όχι αυτής.

Προβληματισμός από τη Noble

Και ενώ στην Κύπρο πλέουν σε πελάγη ευτυχίας για τις σημαντικές εξελίξεις, φαίνεται πως στη Noble Energy, επικρατεί προβληματισμός αναφορικά με την αξιοποίηση της παραγωγής του φυσικού αερίου. Η Λευκωσία τηρεί αινιγματική «σιγήν ιχθύος» εδώ και δέκα μήνες αναφορικά με το θέμα, ενώ η εταιρεία το έθεσε ως ζήτημα στο συνέδριο των επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας στον κόσμο.

Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους και σε παράγοντες της τοπική κοινωνία προβληματισμένοι ως προς το τι να πράξουν, καθώς το στάδιο των ερευνών ολοκληρώνεται, χωρίς να είναι ορατό το επόμενο βήμα.

Σε 15 μέρες ο β' γύρος αδειοδοτήσεων

Την ίδια στιγμή η Λευκωσία βάζει «πρόσω ολοταχώς» για τον β' γύρο αδειοδοτήσεων σε οικόπεδα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Σε χθεσινή σύσκεψη της Υπουργικής Επιτροπής για θέματα ενέργειας αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών και η άρση των όποιων εκκρεμοτήτων,ώστε εντός Οκτωβρίου οι εταιρείες να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Στόχος είναι τον Ιανουάριο του 2012 οπότε και η κυπριακή κυβέρνηση θα έχει τελικά στοιχεία για το κοίτασμα της «Αφροδίτης» να είναι δυνατή η έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το ποια θα είναι τα οικόπεδα στα οποία θα δοθούν άδειες, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι δε θα περιλαμβάνονται τα οικόπεδα 3 και 13 που γειτνιάζουν με την ΑΟΖ του Λιβάνου, καθώς η συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ δεν έχει επικυρωθεί από τη Βηρυτό λόγω τουρκικών πιέσεων.

Τουρκοκύπριοι: Οχι στη συμφωνία με την Τουρκία

Πάνω από την πράσινη γραμμή κάτι φαίνεται να αλλάζει. Χθες ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι το Πίρι Ρέις δε θα σταματήσει τις έρευνες των Ελληνοκυπρίων ενώ χαρακτήρισε ως λάθος τη «συμφωνία» Τουρκίας-ψευδοκράτους για την υφαλοκρηπίδα.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, επιθυμεί τη λύση αλλά δεν έχει το θάρρος ενώ αντίθετα ο Ντερβίς Ερογλου, δεν επιθυμεί τη λύση αλλά προσποιείται το αντίθετο προκειμένου να ικανοποιήσει την Τουρκία.

Την ίδια ώρα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν έτοιμα να καταψηφίσουν τη «συμφωνία» της Τουρκίας με το ψευδοκράτος χαρακτηρίζοντας την ως ενέργεια που εξυπηρετεί τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Κατά τον αρχηγός του τουρκοκυπριακού κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Μεχμέτ Τσακιτζί η «συμφωνία» αυτή παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, ενώ σκόπευε να καταψηφίσει τη «συμφωνία» οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας άλλαξε πλεύση για να μην προκαλέσει το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά λόγω αντίδρασης της βάσης του κόμματος τελικά θα την καταψηφίσει.

iefimerida
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top