Η Αργεντινή αντιμετώπισε μία παρόμοια κρίση με την ελληνική, πριν από περίπου μία δεκαετία, αλλά παρ' όλα αυτά κατάφερε να ανακάμψει, αποτελώντας αυτή τη στιγμή «οδηγό» για τη χώρα μας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera.
Πριν από εννιά χρόνια συγκεκριμένα, η Αργεντινή ήταν η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο που πτώχευσε. Μαζικές διαδηλώσεις, πλιάτσικο στα σούπερ μάρκετ, ακόμη και αυτοκτονίες ήταν στην ημερήσια διάταξή, εκείνες τις δύσκολες μέρες των Αργεντινών, που είδαν τις καταθέσεις τους να «παγώνουν» και το νόμισμά τους να υποτιμάται.
Οι πολίτες της χώρας του τάνγκο γνωρίζουν τις πολλές ομοιότητες που έχει η κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, με αυτήν της χώρας τους εν έτει 2002. Και οι δύο έχουν κοινό το υπέρογκο δημόσιο χρέος, όπως και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους. Όμως, η Αργεντινή είχε ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την Ελλάδα: Το γεγονός ότι μπορούσε να κόψει το δικό της νόμισμα και να το υποτιμήσει.
Η οικονομία της Αργεντινής, κατάφερε να «συνέλθει» χάρη στην εκτόξευση των εξαγωγών και στην ανάπτυξη του τουρισμού, βασισμένη στο υποτιμημένο νόμισμα. Ο τουρισμός της χώρας ανέβηκε σημαντικά λόγω των φθηνών προϊόντων και υπηρεσιών που προσέλκυσαν υψηλό αριθμό επισκεπτών.
Παρ' όλα αυτά, οι δημοσιονομικοί δείκτες (πχ. πληθωρισμός) της Αργεντινής δεν βρίσκονται ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις πολλές φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες. Μία τέτοια κρίση που οδήγησε σε κοινωνικοπολιτική αναταραχή ενός τέτοιου μεγέθους, δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί γρήγορα, καταλήγει το ρεπορτάζ.
Φυσικά, ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε τη διαδρομή της λατινοαμερικανικής χώρας (πτώχευση), αλλά να περάσουμε «αναίμακτα» στο στάδιο της ανάκαμψης. Δυστυχώς, τα τωρινά δεδομένα δείχνουν περισσότερο «αργεντινοποίηση», παρά ανάπτυξη...
newpost
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.