Μια χώρα οδηγείται στην χρεοκοπία ή την πτώχευση όταν φτάσει σε σημείο υπερχρέωσης και ως εκ τούτου αδυνατεί να πληρώνει (να εξυπηρετεί το χρέος της). Η Ελλάδα στην πραγματικότητα αποδέχτηκε και συνομολόγησε αυτή την κατάσταση όταν ζήτησε την παρέμβαση της Τρόϊκας και υπέγραψε μαζί τους την γνωστό Μνημόνιο.
Από τότε ήταν εμφανές ότι η χώρα δεν θα μπορούσε υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις να αποπληρώσει, έστω σε βάθος χρόνου, το υπέρογκο χρέος της και κατά συνέπεια έπρεπε να βρεθούν οι λιγότερο επώδυνες λύσεις.
Αντί να οδηγηθεί τότε η χώρα σε σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές για γενναία αναδιάρθρωση του χρέους με παράλληλη προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να υπάρξει ένα ξεκάθαρο-σαφές νέο περιβάλλον, σύρθηκε στη ολέθρια πολιτική στραγγαλισμού της κοινωνίας και της αγοράς, με επιβολή αλλεπάλληλων στυγνών εισπρακτικών μέτρων στο όνομα του στόχου ταχείας «επιστροφής στις αγορές».
Η ύφεση, την οποία όλοι (πλην της κυβέρνησης) ανέμεναν, ροκάνισε τα προσδοκώμενα κρατικά έσοδα, οι στόχοι δεν πιάστηκαν, νέα στυγνότερα εισπρακτικά μέτρα επιβλήθηκαν, ο αρνητικός φαύλος κύκλος συνεχίστηκε, επενδύσεις δεν υπήρξαν (ποιος επενδύει σε συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας και εν αναμονή πιθανής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ;) και φτάσαμε στη συμφωνία του Μεσοπρόθεσμου και σε κλίμα εμφανούς προετοιμασίας της χώρας για ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το πιθανότερο πλέον σενάριο είναι αυτό που προανήγγειλε με συνέντευξή του στην Deutsche Welle,ο καθηγητής Οικονομίας της Οξφόρδης, Κλέμενς Φουστ, και σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Η διαδικασία της ελληνικής πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί», είπε, και εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι μόνο με τη διαγραφή του 50-60% του ελληνικού χρέους σταδιακά, μέσα από μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια, η χώρα μας θα μπορέσει να βρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης μετά από μία δεκαετία.
Άλλωστε δεν απέχουν και πολύ όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Στρός Καν, τονίζοντας ότι είναι πλέον βέβαιο πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και ότι αυτό «πρέπει να το αναλάβουμε εμείς οι υπόλοιποι εφόσον μετέχουμε στην ίδια Οικονομική Ένωση».
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει «ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ» με συμφωνία περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας της (αυτό άλλωστε ήδη έχει συμβεί αφού τα μέτρα οικονομικής πολιτικής αποφασίζονται από την Τρόϊκα και επιβάλλονται στην κυβέρνηση), ώστε για σειρά ετών η όποια κυβέρνηση να εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική που θα αποφασίσει το Eurogroup και η Τρόϊκα με στόχο την μείωση των ελλειμμάτων και την (λογιστική) εξυγίανση των οικονομικών μεγεθών της χώρας.
Τι εξασφαλίζουν οι χώρες του Eurogroup με μια τέτοια εξέλιξη;
-Περιορίζουν τις επιπτώσεις- ντόμινο της Ελληνικής χρεοκοπίας στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης (αν και δεν θα είναι ασήμαντες).
-Θέτουν υπό τον ουσιαστικό έλεγχό τους τις ιδιωτικοποιήσεις των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, με προφανή στόχο να τις εξαγοράσουν στο ναδίρ της αξίας τους και κατά συνέπεια να μετατρέψουν την Ελλάδα σε δικό τους προτεκτοράτο.
Τι διακυβεύεται για τον ελληνικό λαό;
-Το παρόν και το μέλλον του. Η καθημερινότητα για τον μέσο πολίτη γίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτη και είναι βέβαιο ότι θα γίνει ακόμη χειρότερη. Μέχρι τώρα την κρίση την έχουν πληρώσει τα 5/6 της ελληνικής κοινωνίας (με εξαίρεση το πλουσιότερο 1/6 που συνεχίζει να συσσωρεύει πλούτη και να παρακολουθεί με απάθεια την εξαθλίωση της χώρας) με δημιουργία απάνθρωπων συνθηκών για τους άνεργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή γύρω από αυτό.
-Το μέλλον της χώρας και του λαού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές των δανειστών, της Τρόίκας και των κυρίαρχων δυνάμεων του Eurogroup. Ποιος αμφιβάλει ότι θα επιχειρήσουν να αγοράσουν σε τιμές limit down και να ελέγξουν τις πλέον κρίσιμες πλουτοπαραγωγικές πηγές και εταιρίες της χώρας. Και αν αυτό συμβεί, που θα στηριχτούμε εμείς για να υπάρξει εκ νέου σταδιακή ανάπτυξη προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Τι θα μας προστατεύσει ώστε να μη γίνουμε μία αποικία – τύποις εταίρος των δανειστών μας;
Χρήστος Καψάλης
eklogika
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.