Συμφωνία των γερμανικών τραπεζών για τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα

0

Η μετακύλιση θα αφορά στα ομόλογα έως το 2014 και η συμμετοχή των γερμανικών τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών εκτιμάται στα 3,2 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Σόιμπλε   

Οι μεγαλύτερες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες της Γερμανίας συμφώνησαν με την κυβέρνηση της χώρας να
συμμετάσχουν στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών συναντήθηκαν με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η συμμετοχή του γερμανικού χρηματοπιστωτικου κλάδου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3,2 δισ. ευρώ και θα αφορά στα ομόλογα που λήγουν ώς το 2014.

Η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο ελληνικό πακέτο κρίθηκε απαραίτητη, ανέφερε και προσέθεσε ότι η συμμετοχή των γερμανικών τραπεζών ήταν κοινή συναινέσει.

Στόχος της ΕΕ από την διαδικασία είναι να ανακυκλωθούν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ που λήγουν ώς το 2014 και 4 δισ. ευρώ ώς το 2020.

Όπως είπε ο κ. Σόιμπλε, το 55% των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι γερμανικές τράπεζες λήγουν μετά το 2020.

Από τα 3,2 δισ. ευρώ, τα 2 δισ. είναι τίτλοι που λήγουν ώς το 2014 και τα 1,2 δισ. ευρώ τίτλοι που ανήκουν στις γερμανικές «κακές τράπεζες» (bad banks) και λήγουν μέσα στην ίδια περίοδο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γ. Άκερμαν είπε ότι το γαλλικό μοντέλο θα είναι η βάση της συμφωνίας. Όπως σημείωσε, είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον βοήθεια και συμπλήρωσε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα αποφασιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η συμμετοχή των γερμανικών τραπεζών είναι εθελοντική, αλλά και ουσιαστική, είπε.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και πρόταση από τη γερμανική πλευρά για να συμπεριληφθούν στην μετακύλιση τα ομόλογα που λήγουν ώς το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (λήξεις χρέους κεντρικής κυβέρνησης), από το 2011 έως το 2015 λήγουν συνολικά τίτλοι αξίας 157,5 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2020 το ποσό ανεβαίνει στα 281,2 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι στη διαδικασία του roll-over δεν θα ενταχθούν όλα τα ομόλογα αυτής της περιόδου (θα εξαιρεθούν οι βραχυχρόνιοι τίτλοι, οι μικρές σε ποσά εκδόσεις, τα δάνεια από οτν μηχανισμό στήριξης κ.ά.).

Επίσης, εξαρτάται από την απόφαση σε ποια από τις δύο εκδοχές του γαλλικού μοντέλου θα συμφωνήσουν οι τράπεζες.

Εάν, δηλαδή, ανακυκλώσουν το 70% ή το 90-100% των ομολόγων που λήγουν μέσα στην χρονική περίοδο στην οποία τελικά θα καταλήξουν.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011 το κρατικό χρέος είχε ανέλθει στα 354,54 δισ. ευρώ. Τα 41,8 δισ. ευρώ έχει διάρκεια μέχρι 1 έτος, τα 157,5 δισ. ευρώ έως 5 έτη και τα 155,236 δισ. ευρώ άνω των 5 ετών.

Στη διαδικασία δεν πρόκειται να ενταχθεί το βραχυχρόνο χρέος (με διάρκεια δηλαδή μέχρι ένα έτος). Από τα 354,4 δισ. ευρώ του κρατικού χρέους διαπραγματεύσιμο είναι το 79,6%.

Τα ομόλογα και οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι είναι 282,2 δισ. ευρώ και τα δάνεια (Τραπέζης της Ελλάδος, ειδικά και διακρατικά, του μηχανισμού στήριξης κ.τλ.) είναι 72,3 δισ. ευρώ.

Oι γερμανικές τράπεζες έχουν λάβει θετικά σήματα από τους οίκους αξιολόγησης ότι δεν θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας, εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία με βάση το γαλλικό μοντέλο.

Επιπλέον, το γεγονός ότι το γαλλικό μοντέλο σχεδιάστηκε από τράπεζες υποδηλώνει ότι η μετακύλιση χρέους θα είναι αμιγώς εθελοντική, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μην εκλάβουν την ρύθμιση αυτή ως χρεοκοπία.

Η πρώτη επιλογή της γαλλικής πρότασης προβλέπει 30ετή χρηματοδότηση για την Ελλάδα, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των εσόδων που θα εισπράξουν.

Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 έτη, επιτόκιο από 5,5% έως 8% και θα είναι πλήρως εγγυημένα μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) «με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon) μίας ή περισσότερων χωρών ή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση AAA».

Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, κατά προτίμηση 100%, του ποσού που θα εισπράξουν, σε νέα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 24 Ιουνίου.

Το σχέδιο προβλέπει ως όρο την άτυπη διαβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης ότι στην περίπτωση που επιλεγεί μία από τις παραπάνω λύσεις δεν θα κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας ή σε ανάλογο καθεστώς, για το υφιστάμενο ή το νέο χρέος της.

in.gr
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top