Eλλάδα: Κλείδωσαν τα σκληρότερα μέτρα ενός δις. ευρώ κάθε μήνα

0

- Aρχίζουν οι απολύσεις από την ερχόμενη εβδομάδα - Από που θα ξεκινήσουν
- Δεν θα ανανεωθούν συμβάσεις εργασίας και έργων που
λήγουν φέτος
- Δευτέρα το υπουργικό - Τρίτη οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς


Οι τελευταίες διορθώσεις στο μεσοπρόθεσμο βρέθηκαν επί τάπητος στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή από τον ίδιο, τον υπουργό Οικονομικών και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμο, ο ρόλος του οποίου φαίνεται πως αναβαθμίζεται πλέον.

Για τη συνάντηση αυτή δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση και οι μόνες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει είναι πως συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει πιο σκληρά μέτρα από κάθε άλλη φορά.

Τα σκληρά μέτρα που περιέχονται σε αυτό θα παρουσιαστουν προς έγκριση πιθανότατα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στο υπουργικό συμβούλιο. Αμέσως μετά, πιθανότατα την Τρίτη, θα γίνουν οι συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πρέπει να βρίσκουν 1 δισ το μήνα

Ένα δισ. ευρώ κάθε μήνα μέχρι και το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να εξοικονομεί το κράτος μέσω ενός έκτακτου προγράμματος σκληρής λιτότητας.

Το «μενού» των έκτακτων φετινών μέτρων περιλαμβάνει εκτός από το «λουκέτο» σε δεκάδες δημοσίους οργανισμούς, με ταυτόχρονη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων και νέο «ψαλίδι» σε μισθούς, κοινωνικές παροχές και φοροαπαλλαγές.

Μέσω αυτού του σχεδίου θα «κοπούν» περίπου 7 δισ. ευρώ επιπλέον από όσα προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός, μέχρι το τέλος του 2011, προκειμένου έτσι να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 7,4%.

Συγκεκριμένα, στο «πακέτο» αυτό -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

- μη ανανέωση συμβάσεων εργασίας και έργου που λήγουν, καθώς και "πάγωμα" προσλήψεων σε στενό και ευρύτερο δημόσιο.

- Κατάργηση (αν και το σχετικό πρόγραμμα είχε εξαγγελθεί εδώ και 18 μήνες, έδινε όμως την εντύπωση ότι είχε φρακάρει) για δεκάδες ξεχασμένους και άνευ αντικειμένου φορείς, από τους συνολικά 1601 οργανισμούς του δημοσίου. Αρχή θα γίνει με όσους εξ αυτών αλληλο-επικαλύπτονται, ανάμεσά τους και δεκάδες ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα με παρεμφερές αντικείμενο (πχ απασχόληση, μεταλλουργία, κατεργασία δέρματος και υφασμάτων κλπ). Στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση για κατάργηση ή μη δεκάδων άλλων φορέων, από το 2012 και μετά.

- εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση φορείς που δεν μπορούν να απορροφηθούν αλλού, θα απολύονται. Η αρχή θα γίνει από τα υπουργεία Γεωργίας και Μεταφορών

- πώληση συμμετοχών του δημοσίου, εντός του έτους ακόμη και, σε εισηγμένες –και όχι μόνον- εταιρίες, με πρόσληψη συμβούλων αποκρατικοποιήσεως σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.ά.

Εξετάζεται να ισχύσει από φέτος το εισοδηματικό κριτήριο, (ενώ δεν αποκλείεται να συνυπολογίζεται ακόμα και η πραγματική ή τεκμαρτή περιουσία) για την παροχή κοινωνικών ενισχύσεων και επιδομάτων, ενώ θα ανακοινωθεί και ποιες φοροαπαλλαγές θα χάσουν χιλιάδες πολίτες, αναλόγως του ύψους του εισοδήματος που δήλωσαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους.

sigmalive
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top