της Τρίπολης είχε ως στόχο τον Μουαμάρ Καντάφι.
Το Λονδίνο αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή της Λιβύης στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν η βρετανική πρεσβεία και άλλες διπλωματικές αποστολές ξένων χωρών και οργανισμών στην Τρίπολη. «Η Σύμβαση της Βιέννης απαιτεί από το καθεστώς του Καντάφι να προστατεύει τις διπλωματικές αποστολές στην Τρίπολη. Παραλείποντας το, παραβίασε και πάλι τις διεθνείς υποχρεώσεις και ευθύνες του», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ.
«Κατά συνέπεια, αποφάσισα να απελάσω τον πρεσβευτή της Λιβύης» ο οποίος έχει στη διάθεσή του «είκοσι τέσσερις ώρες για να φύγει από τη χώρα», συνεχίζει η ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι «οι επιθέσεις εναντίον διπλωματικών αποστολών δεν θα αποδυναμώσουν την απόφασή μας να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό στη Λιβύη».
Από τη Ρώμη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας κατήγγειλε επίσης τους «βανδαλισμούς» που σημειώθηκαν σε πολλές ξένες πρεσβείες, μεταξύ των οποίων και η ιταλική, στην Τρίπολη. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πρεσβεία αλλά και η κατοικία του Ιταλού πρεσβευτή λεηλατήθηκαν. Η πρεσβεία έχει κλείσει από τα μέσα Μαρτίου και οι διπλωματικοί υπάλληλοι έχουν επιστρέψει στην Ιταλία.
Το υπουργείο κατήγγειλε «το καθεστώς του Καντάφι» που δεν φρόντισε για την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών. Η Ρώμη επέδωσε επίσημη νότα διαμαρτυρίας μέσω της πρεσβείας της Τουρκίας στην Τρίπολη, η οποία έχει αναλάβει προσωρινά να εκπροσωπεί τα ιταλικά συμφέροντα στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Η Ιταλία διατηρούσε μέχρι πρόσφατα στενές σχέσεις με το λιβυκό καθεστώς. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συνθήκη φιλίας τον Σεπτέμβριο του 2008 αλλά το Σάββατο ο Μουάμαρ Καντάφι απείλησε ευθέως να «μεταφέρει τη μάχη» σε ιταλικό έδαφος.
Φωτιά στην πρεσβεία της Ιταλίας
Πυκνός καπνός υψώνεται από την πρεσβεία της Ιταλίας στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπως ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας από την Τρίπολη.
«Βρίσκομαι στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Βλέπω τον καπνό να βγαίνει από την πρεσβεία. Το κτίριο καιγόταν. Δεν υπάρχει κανείς εκεί, παρά μόνο ένα αυτοκίνητο της ασφάλειας για να σταματήσει όσους έρχονται», είπε ο μάρτυρας μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters (Ρόιτερς).
Οι περισσότερες δυτικές χώρες απομάκρυναν από την Τρίπολη τους διπλωματικούς υπαλλήλους τους, όταν ξεκίνησαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, πριν από μερικές εβδομάδες.
Αναχωρεί το προσωπικό του ΟΗΕ
Το διεθνές προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη ετοιμάζεται να αναχωρήσει από την Τρίπολη, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη λιβυκή πρωτεύουσα, ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο του Οργανισμού σήμερα (Κυριακή).
«Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζεται για αναχώρηση» ανέφερε η Στέφανι Μπάνκερ, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. «Επικρατεί μεγάλη αναταραχή στην Τρίπολη και για αυτό αποφασίστηκε η αναχώρηση» κατέληξε η κ.Μπάνκερ.
Βομβαρδισμένο το λιμάνι της Μιζουράτα
Η Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα ότι βομβάρδισε το λιμάνι της Μιζουράτα, της πόλης όπου οι εξεγερμένοι αντιστέκονται με πολύ μεγάλη δυσκολία στις δυνάμεις του Καντάφι, για να παρεμποδίσει το ΝΑΤΟ να παραδώσει όπλα στους εξεγερμένους, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
«Το ΝΑΤΟ επιχείρησε σήμερα Κυριακή να σπάσει τον αποκλεισμό του λιμανιού που επέβαλαν οι λιβυκές δυνάμεις για να παραδώσει όπλα και πυρομαχικά στις ένοπλες εγκληματικές συμμορίες, χρησιμοποιώντας αρκετά πλοία. Αλλά αντιμετώπισε τον ισχυρό βομβαρδισμό μας και αποχώρησε» προστίθεται στην ανακοίνωση των λιβυκών αρχών.
Το λιμάνι της Μιζουράτα σήμερα το απόγευμα είχε τυλιχτεί στις φλόγες από τους άγριους βομβαρδισμούς του Καντάφι ενώ στα ανοικτά βρίσκονταν σταματημένα αρκετά πλοία με εφόδια για τους αποκλεισμένους κατοίκους και ανθρωπιστική βοήθεια.
Συγκρούσεις στην πόλη Ζιντάν
Δυνάμεις πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι προσπαθούν να προωθηθούν στην πόλη Ζιντάν, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της λιβυκής πρωτεύουσας και την ελέγχουν οι εξεγερμένοι.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των ανταρτών, οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη με πυραύλους. «Ο στρατός προσπαθεί να προωθηθεί από τα ανατολικά. Από τις πρώτες πρωινές ώρες ρίχνουν στην τύχη πυραύλους και βλήματα όλμων στην πόλη», είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας τηλεφωνικά από την πόλη αυτή στο πρακτορείο Reuters (Ρόιτερς). Πρόσθεσε ότι γίνονται μάχες και στην περιοχή αλ-Ραγιάινα, στα ανατολικά της Ζιντάν.
Συγκρούσεις σημειώνονται επίσης κοντά στα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία με αποτέλεσμα βόμβες να πέσουν στα περίχωρα της μεθοριακής πόλης Ντεχίμπα. Ένας ανταποκριτής του Reuters που βρίσκεται στην πόλη είπε ότι η περιοχή που χτυπήθηκε είναι αραιοκατοικημένη και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.
Συγκρούσεις στα σύνορα με την Τυνησία
Δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, συγκρούονται με εξεγερμένους στην πόλη Ουαζίν, κοντά στα σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκεται στην Τυνησία είπε ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού και αυτόματων όπλων. Οι Τυνήσιοι συνοριοφύλακες έχουν κλείσει τη μεθοριακή διάβαση Ντεχίμπα-Ουαζίν και απομακρύνουν όσους βρίσκονται στην περιοχή.
Αρνείται το ΝΑΤΟ ότι στόχο τον Καντάφι
Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων της Συμμαχίας στη Λιβύη, Καναδός υποστράτηγος Τσαρλς Μπουσάρντ, επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ότι ένας από τους στόχους της πυραυλικής επιδρομής των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ το βράδυ του Σαββάτου, ήταν ένα στρατηγείο των δυνάμεων του καθεστώτος στο κέντρο της Τρίπολης, αλλά διέψευσε ότι στοχοποιήθηκαν μέλη της οικογένειας του Λίβυου ηγέτη.
«Το ΝΑΤΟ συνεχίζοντας την τακτική των χτυπημάτων ακριβείας κατά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του καθεστώτος στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, έπληξε με πυραύλους κέντρο διοίκησης και στρατηγικού σχεδιασμού στη συνοικία Μπαμπ αλ-Αζίζιγια», ανέφερε ο διοικητής των Νατοϊκών επιχειρήσεων.
Λιβύη: Tο ΝΑΤΟ εφαρμόζει «το νόμο της ζούγκλας»
«Αυτό που συμβαίνει εδώ, είναι ο νόμος της ζούγκλας», είπε σχολιάζοντας τον αεροπορικό βομβαρδισμό το βράδυ του Σαββάτου από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, οικίας του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, στην πρωτεύουσα Τρίπολη, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο μικρότερος γιος του Σαίφ αλ-Άραμπ, 29 ετών φοιτητής στη Γερμανία και τρία από τα εγγόνια του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραίμ.
Ο Ιμπραΐμ, που αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι ήταν στο χώρο την ώρα του βομβαρδισμού από τρεις πυραύλους, αλλά δεν τραυματίστηκε, συνέχισε τις δηλώσεις του στους ξένους δημοσιογράφους, που προηγουμένως είχαν μεταφερθεί και εξετάσει το χώρο της επίθεσης, τονίζοντας ότι « Νομίζουμε ότι τώρα ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη δεν έχει καμία σχέση με ανθρωπιστική επιχείρηση και προστασία πολιτών».
Η Μόσχα αμφισβητεί τις διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ
Η Ρωσία καταδίκασε τη «δυσανάλογη» χρήση βίας στη Λιβύη από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Συμμαχίας δεν είχαν για στόχο το Λίβυο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. «Οι δηλώσεις των μελών της Συμμαχίας, σύμφωνα με τις οποίες τα πλήγματα κατά της Λιβύης δεν έχουν ως στόχο την εξόντωση του Καντάφι και των μελών της οικογένειάς του προκαλούν σοβαρές αμφιβολίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Η δυσανάλογη χρήση βίας υπερβαίνει την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία δεν προβλέπει, κατ' ουδένα τρόπο, την αλλαγή του καθεστώτος στη Λιβύη και προκαλεί τον θάνατο αθώων», προστίθεται στο κείμενο.
kathimerini
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.