Στην τελική ευθεία τα πρόσθετα μέτρα

0

Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με μέτρα «δια χειρός» τρόικας, ετοιμάζεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, με στόχο να εξασφαλιστούν τα περίπου 67 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα
για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2012.

Με δεδομένες τις αστοχίες του μνημονίου οι ελεγκτές από την Ε.Ε. το ΔΝΤ και την ΕΚΤ σχεδιάζουν με την συμμετοχή των στελεχών του υπουργείου οικονομικών το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο θα περιληφθούν και τα νέα δεδομένα.

Οι αναθεωρήσεις των στόχων για το έλλειμμα, το χρέος, αλλά και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας τις οποίες επισημοποίησαν οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν ότι το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα φτάσει φέτος στο 9,5% αντί του 7,5% που προέβλεπε το αναθεωρημένο μνημόνιο του Φεβρουαρίου και χρέος στο 157,7% από 153% που προέβλεπε στις αρχικές εκτιμήσεις του μνημονίου ενώ η ύφεση αναμένεται πλέον να φτάσει στο 3,5% από 3% που προβλέπονταν αρχικά.

Ο αρχικός στόχος του ελλείμματος έχει εγκαταλειφθεί δεδομένου ότι ένα τέτοιο πακέτο μέτρων θα βύθιζε την ελληνική οικονομία σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση.

Οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν μετά τις αναθεωρήσεις συζητήθηκαν γενικά στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που είχε χθες ο υπουργός οικονομικών με τους συνεργάτες του και μέλη των τεχνικών κλιμακίων και στη συνέχεια με την ηγεσία των ελεγκτών που τον επισκέφθηκε αργά το απόγευμα.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο και έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να παρουσιαστεί στην τρόικα ολοκληρωμένο το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο και θα πρέπει να αποφασιστούν τρία θέματα:

* Τα έτη στα οποία θα επιμεριστεί σε μέτρα η επιπλέον προσαρμογή που θα χρειαστεί για να καλυφθούν οι αποκλίσεις του 2010 και οι αναμενόμενες αποκλίσεις του 2011.

* Η παράταση του μνημονίου δεδομένου ότι με τα νέα στοιχεία το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα δεν αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014 όπως προβλέπονταν αρχικά.

* Το τελικό ύψους των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δεδομένου ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις εντολές των ελεγκτών βιώσιμα και ρεαλιστικά και να μην απειλούν με νέες αποκλίσεις.

Τα «γενικό πρόσταγμα» για την τελική μορφή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου θα έχει η τρόικα δεδομένου ότι στην αξιολόγηση της θα πρέπει να επικυρώνει και την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους η οποία με την σειρά της θα πρέπει να αποδεικνύεται από την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ακολουθηθεί.

Σε πρώτη φάση οι αποφάσεις που θα ληφθούν από κοινού θα οδηγήσουν στη θετική αξιολόγηση του μνημονίου και την εκταμίευση των 12 δισ. της πέμπτης δόσης του δανείου.

Επίσης μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αποφασιστεί και η πορεία κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας με δεδομένο πλέον ότι η έξοδος στις αγορές από τα μέσα έστω του επόμενου χρόνου θα είναι ανέφικτη.

Το πρώτο που θα πρέπει να διευθετηθεί αν η επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας θα προέλθει από μια νέα τριμερή δανεική σύμβαση (δηλαδή ΕΕ ΔΝΤ και Ελλάδας) με παράλληλη υπογραφή ενός νέου μνημονίου ή θα γίνει απευθείας χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Το θέμα θα συζητηθεί πιο διεξοδικά στις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN στις αρχές της εβδομάδας αλλά ενδιάμεσα θα υπάρξει και ενημέρωση από την τρόικα.

Συνάντηση με ΤτΕ

Ρευστότητα, χρηματοοικονομικές συνθήκες αλλά και απεξάρτηση από τα δάνεια της ΕΚΤ με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ήταν τα τρία βασικά θέματα της χθεσινής συνάντησης του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργου Προβόπουλου με την τρόικα.

Ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι επαρκής αλλά η απεξάρτησή τους από τη ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ θα πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή ώστε να μην δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Μέρκελ-Στρος Κάν

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, θα συναντηθεί στις 15 Μαϊου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ώστε να συζητήσει την ελληνική κρίση και την κατάσταση στην Ιρλανδία, δήλωσε χθες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Σάιμπερτ. Ο ίδιος προσπάθησε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα ότι αρκετά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού διαφωνούν με τη χορήγηση επιπλέον βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η πορεία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας

Η πορεία προς την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας/φυσικού αερίου, οι εξελίξεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, βάσει των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τις αρχές του 2011, απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τη συνάντηση του Γεν. Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη με στελέχη της «τρόικας», όσον αφορά την πορεία εφαρμογής του μνημονίου στον τομέα της ενέργειας.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και οι ξένοι παράγοντες έμειναν ικανοποιημένοι. Ειδικότερα, έγινε παρουσίαση του ν/σ για την λειτουργία των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που συζητήθηκε, μόλις προχθές, στο υπουργικό συμβούλιο και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Όπως δηλώνεται, αρμοδίως, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου υλοποιούνται υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν όχι μόνο από το μνημόνιο, αλλά και από τις κοινοτικές οδηγίες για την ενέργεια, όπως ο διαχωρισμός των δικτύων, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ κλπ. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Ευρ. Επιτροπής για το θέμα της συμμετοχής ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ. Η Αθήνα έχει ζητήσει να ανασταλεί η διαδικασία αυτή, στην προοπτική περαιτέρω μετοχοποίηση της εταιρίας, υποστηρίζοντας ότι η παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής θα οδηγήσει σε μείωση της αξίας της εταιρίας και ότι αφού συντελεσθεί η μετοχοποίηση, το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα θα περιοριστεί κάτω από το 51%.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος της για να επιτευχθούν οι στόχοι στις αποκρατικοποιήσεις. Στη άτυπη διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων που έγινε στα μέσα της εβδομάδος ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές προς όλους ότι ο συντονισμός στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι από τα εκ των ων ουκ άνευ αφού τα έσοδα θα μειώσουν αυτόματα το δημόσιο χρέος και - κυριότερο- τα τεράστια ποσά που δαπανά το ελληνικό δημόσιο για την πληρωμή τόκων. Σημείωσε επίσης ότι στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων έχουν στρέψει το βλέμμα τους τόσο τα μέλη της τρόικας όσο και οι θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ οι οποίοι περιμένουν ένα καθαρό σήμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα προσπαθεί σοβαρά να μειώσει το δημόσιο χρέος της.

Συστάσεις στη Ν.Δ. για συναίνεση

Οι οικονομικές εξελίξεις αλλά και η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, διάρκειας 50 περίπου λεπτών, που είχε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς με το κλιμάκιο της τρόικας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δεν έγινε καμία δήλωση.

Σύμφωνα με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας οι εκπρόσωποι της τρόικας επανέλαβαν τις πάγιες απόψεις τους όσον αφορά στην υλοποίηση του μνημονίου και την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για τα βασικά σημεία της πρότασής του.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για «συμβουλές» των μελών του κλιμακίου προς την κατεύθυνση της «συναίνεσης» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Πάντως σημειώνεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως έχει ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση του ήδη από την ομιλία του στο Ζάππειο ΙΙ αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να συναινέσω σε τί; Σε αυτό που διαφωνώ»;

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος κ.κ. Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλός, τα μέλη του οικονομικού επιτελείου κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Νότης Μηταράκης και Γιάννης Μουρμούρας, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο σύμβουλος του προέδρου κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης.

naftemporiki

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top