Δεκάδες παραβάσεις για τη χρήση καμερών εντόπισε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

0

Σωρεία παραβιάσεων των προσωπικών δεδομένων των πολιτών από εταιρείες αλλά και το κράτος, στον χώρο της εργασίας, στον τομέα
των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στο Διαδίκτυο, στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στην Υγεία κ.λπ., εντόπισε η ετήσια έκθεση που παρέδωσε χθες η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο...

Οι καταγγελίες, οι προσφυγές και τα ερωτήματα των πολιτών προς την ΑΠΠΔ εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια (πέρυσι υποβλήθηκαν 2.585) και η Αρχή επέβαλε πρόστιμα ύψους 30.000 ευρώ, κάνοντας πολλές συστάσεις και υποδείξεις ακόμα και για διαγραφή προσωπικών δεδομένων.

Εντονο πρόβλημα υπήρξε και πάλι με την ανεξέλεγκτη λειτουργία καμερών, που επιχειρείται να περιοριστεί και να εξορθολογιστεί με ειδικές οδηγίες, αλλά και με τη συνεχή τάση επέκτασης των βιομετρικών δεδομένων (γεωμετρίας χεριού, ίριδας ματιού, φωνής κ.λπ.) σε μέτρα ασφαλείας, τους ολοένα και περισσότερους «βομβαρδισμούς» από ενοχλητικά διαφημιστικά μηνύματα αζήτητης επικοινωνίας (spam), τους κινδύνους διαρροής ευαίσθητων δεδομένων υγείας.

Ο πρόεδρος της ΑΠΠΔ Χρ. Γεραρής, που αποχώρησε χθες ύστερα από επιτυχή 3ετή θητεία, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία, με βάση τα οποία οι περισσότερες καταγγελίες, προσφυγές κ.λπ. που έγιναν το 2010 αφορούν κατά σειρά τον ιδιωτικοοικονομικό τομέα, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις εργασιακές σχέσεις, τη δημόσια διοίκηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κρατική δράση, τους τομείς ασφάλισης και υγείας. Από το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων, πάντως, τη μερίδα του λέοντος συγκεντρώνουν οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ακολουθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εργασιακές σχέσεις.

Παρά τα μεγάλα προβλήματα στη στελέχωση και υποδομή της και τον κίνδυνο (λόγω των οικονομικών δυσχερειών) να μείνουν στα χαρτιά οι αποφασισμένες ενισχύσεις με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, η Αρχή έκανε πολλούς ελέγχους, διαπιστώνοντας ότι σε νοσοκομεία υπάρχουν ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες πολιτικές ασφαλείας προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα επέβαλε το «ξήλωμα» πολλών καμερών σε εργασιακούς χώρους διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για ιδιαίτερα επαχθές μέτρο που δεν μπορεί να οδηγεί σε έλεγχο της αποδοτικότητας των εργαζομένων, ενώ διέταξε την απομάκρυνση καμερών και από διάφορα σημεία εστιατορίων, καφετεριών, πολυχώρων διασκέδασης, ξενοδοχείων, ακόμα και πισίνας, κρίνοντας ότι προβλήματα ασφαλείας μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται με ηπιότερα μέσα.

Η Αρχή έβαλε πολύ αυστηρούς περιορισμούς για τη χρήση βιομετρικών δεδομένων μόνο σε χώρους υψηλής ασφάλειας (π.χ. αεροδρομίων) επιβάλλοντας αυστηρές προϋποθέσεις και προδιαγραφές σε τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να επιτρέψει να εγκαταστήσουν σύστημα βιομετρίας φωνής για να αναγνωρίζεται η ταυτότητα όσων καλούν σε κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης.

on-news
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top