Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, ότι «το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι από το 2004 τελούν υπό ελληνική κατοχή», με εμφανείς του μικροπολιτικούς σκοπούς που εξυπηρετεί η δήλωση αυτή ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.
Παράλληλα, σαν να μην έφταναν οι δηλώσεις, ο υποψήφιος του κόμματος Ουμίτ Γιαλίμ τράβηξε ακόμη και φωτογραφίες από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι λέγοντας ότι εκεί υπάρχουν ελληνικές σημαίες.
«Η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται, στο πλαίσιο όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
«Η φάση αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη για ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των εν λόγω νησιών.»
Αυτό αναφέρουν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Η εφημερίδα τονίζει πως σε ερώτησή της, «η διεύθυνση ενημέρωσης του υπουργείου ανέφερε πως τα θέματα του Αιγαίου εξετάζονται στις διερευνητικές επαφές».
Στη συνέχεια, σημειώνει ότι «πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών» ανέφεραν τα περί θέσης της Τουρκίας για το Αιγαίο».
Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Ωστόσο, η απάντηση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών, αν και καθυστερημένη υπογραμμίζει τον έντονο εκνευρισμό της ηγεσίας του υπουργείου.«Παραλήρημα άνευ προηγουμένου και ανάξιες σχολιασμού», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας τις δηλώσεις του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, καθώς και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, που αναφέρονται στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, καθώς και στο περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, σε προεκλογική ομιλία πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι «το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι από το 2004 τελούν υπό ελληνική κατοχή», ενώ η «Χουριέτ» στην ιστοσελίδα της αναφέρεται στο θέμα και τονίζει πως «το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των δύο νησιών» και τονίζει πως σε ερώτησή της, «η διεύθυνση ενημέρωσης του υπουργείου ανέφερε πως τα θέματα του Αιγαίου εξετάζονται στις διερευνητικές επαφές».
«Τέτοιες ακραίες εθνικιστικές θέσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις προσπάθειες επίτευξης προόδου στο χρονίζον θέμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Βούλησή μας παραμένει η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με γνώμονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας της κάθε χώρας. Βούληση που κατ’ επανάληψη έχει διακηρύξει ότι έχει η ηγεσία της γειτονικής χώρας».
Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, την έντονη ανησυχία του για τη στάση που ακολουθεί η Τουρκία σχετικά με το νομικό καθεστώς σε Αγαθονήσι και Φαρμανονήσι εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.Ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε το θέμα να "αντιμετωπιστεί ως άποψη δηλωτική μιας αντίληψης που επικρατεί σε ορισμένα τμήματα του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας."
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.