Αλβανίδα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών καθώς κρίθηκε ένοχη, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, για φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, η M.D., αλβανικής υποκοότητας και κάτοικος Ρόδου, συμμετείχε σε επιχειρήσεις, μέσω των οποίων επί 4 χρόνια διακινούνταν πλαστά και εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 2,203 εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία το επιβληθέν πρόστιμο φθάνει τα 4,4 εκατομμύρια ευρώ.
Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη κατόπιν ελέγχων που διενήργησε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία εκτιμά ότι η κατηγορουμένη M.D. και η εταιρεία που ίδρυσε αρχικά εντάσσεται σε ένα ευρύ κύκλωμα με πελάτες ξενοδοχειακές μονάδες στη Μύκονο στη Ρόδο και αλλού.
Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε από τον έλεγχο, δύο μεγάλα ξενοδοχεία της Μυκόνου έκαναν χρήση των επίμαχων εικονικών τιμολογίων, συνολικής αξίας 973.000 ευρώ, για τα οποία επιβλήθηκε στους παραλήπτες πρόστιμο 1.720.000 ευρώ.
Το κύκλωμα αυτό και τα μέλη του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της Υπ.Ε.Ε., κάνουν συστηματική χρήση παράνομων τιμολογίων, μέσω των οποίων αιτιολογούν αναπτυξιακές επιδοτήσεις και λαμβάνουν μεγάλα ποσά ως επιστροφή επενδυτικού Φ.Π.Α.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της δικογραφίας και το πόρισμα ελέγχου της Υπ.Ε.Ε. η Αλβανή υπήκοος M.D. ίδρυσε μια εταιρεία, που είχε τη μορφή ατομικής επιχείρησης και έκανε έναρξη εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Ρόδου.
Ως βασικό αντικείμενο δραστηριοτήτων είχε δηλωθεί η παροχή κατασκευαστικών υπηρεσιών.
Ωστόσο, η εταιρεία της M.D. έκανε συγχρόνως επεκτάσεις σε διάφορες Δ.Ο.Υ. της επικράτειας με δραστηριότητες που δεν είχαν σχέση με τις δηλωθείσες κατά την αρχική έναρξη, όπως ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, ξύλινες κορνίζες κ.α.
Όταν η Υπ.Ε.Ε. άρχισε να ελέγχει την υπόθεση δεν βρήκε έδρα της επιχείρησης και παράλληλα διαπίστωσε ότι η Αλβανή ιδιοκτήτριά της είναι κάτοχος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Όπως σημειώνει η "δημοκρατική", η κατηγορουμένη - ήταν απούσα από το δικαστήριο και καταδικάστηκε ερήμην - είχε υποστηρίξει κατά την ανάκριση, ότι ήρθε στην Ελλάδα ως οικονομική μετανάστης μαζί με τα δύο αδέλφια της και ότι δραστηριοποιήθηκε στις οικοδομικές εργασίες.
Είχε ισχυριστεί, επίσης, ότι δεν τήρησε όλες τις διαδικασίες ασφάλισης για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική, προσθέτονταν ότι όλες οι εργασίες, για τις οποίες εκδόθηκαν φορολογικά παραστατικά, είχαν πραγματοποιηθεί.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου με την ίδια απόφασή του απάλλαξε από την κατηγορία της φοροδιαφυγής τον 81χρονο ξενοδόχο Ε.Π., ο οποίος είχε αποδεχθεί εικονικά φορολογικά στοιχεία.
Το δικαστήριο προχώρησε σε απαλλακτική απόφαση για τον ξενοδόχο επειδή κατέβαλλε στο Δημόσιο τους αναλογούντες φόρους.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.