Άγιος Βασίλης: Η ιστορία πίσω από την πιο διάσημη μορφή των Χριστουγέννων

0
Santa Claus is coming to town…

Η παρουσία του χαρακτηριστική, κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα, πάντα με ένα ζεστό χαμόγελο να κρατά το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο, που το σέρνουν τάρανδοι ή ελάφια. Οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων έρχονται στην επιφάνεια. Φωτάκια παντού, μυρωδιές από μελομακάρονα και κουραμπιέδες, η ανυπομονησία για τα δώρα την πρώτη μέρα του χρόνου, το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, η βασιλόπιτα, ο τυχερός της χρονιάς που θα κερδίσει το φλουρί και πολλά άλλα, συνθέτουν την πιο ωραία χριστουγεννιάτικη ιστορία και μας παρασύρουν στο μαγευτικό κλίμα των Χριστουγέννων.

Ο Άγιος Βασίλης, ο ήρωας των παιδιών τις ημέρες των εορτών, στην πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στην ελληνική παράδοση. Διότι, ο δικός μας Άγιος Βασίλης, γνωστός και ως Μέγας Βασίλειος, ήταν μία ασκητική μορφή που έζησε από το 330 μέχρι το 379 π.Χ, με καταγωγή από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Ήταν Έλληνας Επίσκοπος της Καισαρείας, θεολόγος, που υποστήριξε το Σύμβολο της Πίστεως και αντιτάχθηκε στις αιρέσεις της πρωτοχριστιανικής εκκλησίας. Είναι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες που θεωρούνται προστάτες της παιδείας και της εκπαίδευσης. Όπως και ο γνωστός Santa Claus, έτσι και ο Μέγας Βασίλειος ήταν γνωστός για τα δώρα του. Έκανε δωρεές, έχτισε ιδρύματα για τους φτωχούς ανθρώπους της εποχής του και προσέφερε πολλά στον συνάνθρωπο του.

Ο Άγιος Βασίλης όπως τον ξέρουμε σήμερα, ξεκίνησε να φέρνει δώρα όταν άρχισε η γνωστή διαφήμιση του αναψυκτικού. Ο Santa Claus της διαφήμισης φοράει κόκκινη στολή και έχει άσπρη γενειάδα, ενώ έχει στην πλάτη του το σάκο με τα δώρα. Το κόκκινο χρώμα στην στολή του οφείλεται στην μορφή που παρουσίασε το αναψυκτικό, ενώ η γενειάδα σύμφωνα με την ιστορία, υιοθετήθηκε από τον θεό Πρίαμο. Η σύνδεση του Μέγα Βασίλειου με τα δώρα και την προσφορά, οδήγησε στην ταύτιση του με τον Santa Claus.

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο Santa Claus "επισκέπτεται" τα σπίτια και χαρίζει δώρα στα παιδιά την 25η Δεκεμβρίου, δηλαδή τα Χριστούγεννα. Στην Ελλάδα, η πλειοψηφία περιμένει τα δώρα της από τον Άγιο Βασίλη την Πρωτοχρονιά, καθώς απεβίωσε την ημέρα εκείνη και έτσι γιορτάζεται την 1η Ιανουαρίου.

Πως λέγεται ο Άγιος Βασίλης σε άλλες χώρες του κόσμου

Αγγλία: Father Christmas
Αυστρία: Weihnachtsmann, Nikolaus
Βέλγιο και Ολλανδία: Black Pete, Christkind, Noel και Saint Nicholas
Βραζιλία: Papai Noel
Γαλλία: Pere Noel
Γερμανία: Weihnachtsmann, Nikolaus
Δανία: Julemanden
Ελβετία: Saint Nicholas, Samichlaus
Εσθονία: Jouluvana
Ολλανδία: Kerstman
Ιαπωνία: Santa Kurousu
Ισλανδία: Jolasveinn
Ισπανία: Three Kings
Ιταλία: Babbo Natale
Κίνα: Che Dun Lao Ren
Λιθουανία: Kaledu Senu
Μεξικό: San Nicolαs, Santa
Νορβηγία: Julenissen
Πολωνία: Star Man or Wise Men
Ρωσία: Grandfather Frost (Ded Moroz), Dedushka Moroz
Σερβία-Κροατία: Bozic Bata, Sveti Nickola
Σουηδία: Jultomten
Φινλανδία: Joulupukki, Old Man Christmas

Μαγικά Χριστούγεννα σου εύχομαι...

Mary Poppins
popup
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top