Αν είσαι σε δίλημμα παίξε κι έτσι κι αλλιώς!

0
Και να θυμάσαι ένα βήμα τη φορά·

Αν έχεις δίλημμα και καμία τηλεοπτική συμβουλή δε σε έχει σώσει τότε μη σκας, γιατί θα μιλήσουμε σήμερα για μια πρακτική λύση που ίσως σε βοηθήσει. Αν προβληματίζεσαι για τον τρόπο που απαντάς στα μηνύματα στο wannabe γκομενάκι, αν δεν έχεις κατασταλάξει για το αν σε βολεύει να διαβάζεις το πρωί ή το βράδυ, για το αν είναι ευκολότερο για σένα το παρκάρισμα στην αριστερή, στη δεξιά πλευρά του δρόμου ή στην αλάνα, αν δεν έχεις αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείς τα οικονομικά σου ή ακόμα και να φλερτάρεις με τα ερωτικά σου, τότε είσαι στο σωστό κείμενο.

Δεν έχω μαγικά φίλτρα, ξόρκια, ούτε καν το τζίνι -ακόμα τουλάχιστον- έχω όμως καλή ψυχοθεραπεύτρια και διάθεση για μελέτη. Κι επειδή τα καλά νέα πρέπει να μοιράζονται πιο εύκολα και γρήγορα, έρχομαι να σας πω ότι αν είσαι σε δίλημμα για κάτι, αν δεν ξέρεις τι να διαλέξεις, πώς ακριβώς να φερθείς μπροστά σε μια συνθήκη, ποιο μοτίβο ταιριάζει καλύτερα στη δική σου προσωπικότητα, τότε μπορείς να δοκιμάσεις και τις δύο πτυχές του διλήμματος. Προσπάθησε αυτό που σε παιδεύει κι από τις δύο όψεις, παρατήρησε, σημείωσε, σύγκρινε και θα καταλάβεις τι σε βολεύει τελικά. Η ψυχολογία λέει ότι δε χρειάζεται να είμαστε απόλυτοι και να πρέπει πάντα να διαλέξουμε είτε τη μία πλευρά είτε την άλλη· μπορείς να κινηθείς και στη μία πλευρά όσο και στην άλλη. Το γνωστό όχι ως «είτε…είτε», αλλά ως «και…και».

Ας το κάνουμε λίγο λιανά για να γίνει πιο αντιληπτό κι εύπεπτο. Αν για παράδειγμα σε τρώει η διαχείριση των οικονομικών σου κι είσαι ανάμεσα σε δύο τεχνικές εξοικονόμησης χρημάτων, μπορείς για ένα μήνα να δοκιμάσεις αυτή που λέει ότι πληρώνεις τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις σου τη στιγμή που έρχονται και μετά πορεύεσαι με ό,τι σου έχει μείνει. Εδώ υπάρχει βέβαια πάντα ο κίνδυνος να σου έχουν μείνει ελάχιστα ως και καθόλου χρήματα. Το ακολουθείς, καταγράφεις τα αποτελέσματα και τον άλλο μήνα δοκιμάσεις να ρυθμίσεις τις πληρωμές σου πιο σποραδικά αναλόγως τα χρήματα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Μετά ακολουθείς την ίδια διαδικασία και κάπως έτσι συγκρίνοντας τα αποτελέσματα καταλήγεις στον τρόπο που είναι πιο λειτουργικός για σένα και την τσέπη σου.

Αν νιώθεις ότι ο τρόπος που φλερτάρεις δεν είναι τόσο πετυχημένος, αφού υποψήφια γκομενάκια που είχαν όλες τις προδιαγραφές για να γίνουν το ταίρι σου το ιδανικό σου ταίρι, χάθηκαν στη σκόνη χωρίς ουσιαστικό λόγο ή από λάθος δικούς σου χειρισμούς βλέποντας τα πράγματα λίγο πιο αντικειμενικά. Αν σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να είχες κάνει για να πάνε τα πράγματα καλύτερα τότε δοκίμασε για μία βδομάδα να μην πάρεις εσύ όλες τις πρωτοβουλίες και να μην προτείνεις καφεδάκι, ποτάκι, σινεμαδάκι, κοκτειλάκι, παρκάκι, παγκάκι, κρασάκι. Δοκίμασε να είσαι αυτός που δεν προτρέχεις να ρωτήσεις, να μάθεις, να κινήσεις τη συζήτηση και το φλερτ. Δες πώς θα πάει, πρόσεξε όμως να είσαι καλός κι αντικειμενικός παρατηρητής της κατάστασης, της αντίδρασης του άλλου ατόμου. Είναι σημαντικό να καταγράψεις και τα δικά σου συναισθήματα σε αυτήν τη συνθήκη. Αν δηλαδή νιώθεις άβολα, ή σου βγαίνει φυσικά, πιέζεσαι ή σου είναι οικείο.

Την άλλη βδομάδα πάρ’ το αλλιώς, να είσαι αυτός που θα προτείνει έξοδο, που θα στείλει πρώτος μήνυμα που θα δημιουργεί κι όχι να περιμένει να δεχτεί τις ερωτήσεις και τις προτάσεις. Κάνε το ίδιο και με αυτό το μοτίβο που ακολούθησες και δες τα αποτελέσματα. Δε χρειάζεται να απορρίψεις κάποια από τις δύο τεχνικές, μπορείς αναλόγως τη συνθήκη και τη δική σου φάση να επιλέξεις και τις δύο. Ζυγίζεις τις καταστάσεις σκέφτεσαι τι συναισθήματα σου δημιουργεί η κάθε μία και κρατάς αυτή που κάθε φορά σε εξυπηρετεί καλύτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Τουλάχιστον τώρα θα ξέρεις -μέσες άκρες- τι να περιμένεις και δε θα είσαι με την απορία.

Τα πράγματα είναι πιο εύκολα αν θες να αποφασίσεις αν προτιμάς το τοστ με γκούντα ή με ένταμ, δοκιμάζεις όλους τους πιθανούς συνδυασμούς και διαλέγεις τον νικητή, ή αποφασίζεις ότι δεν μπορείς να διαλέξεις τελικά και τη μία εβδομάδα στα ψώνια του σούπερ μάρκετ έχεις γκούντα και την άλλη εβδομάδα ένταμ. Αυτό είναι οκ κι όχι τόσο μπερδεμένο. Και να φας ένα όχι και τόσο καλό τοστ τι έγινε; Και να χάσει ο ουρανίσκος σου την ευκαιρία να γνωριστεί με ένα θεσπέσιο τοστ, επίσης τι έγινε; Αλλά να χάσεις την ευκαιρία να γνωριστείς με έναν άνθρωπο που θα ξεσηκώσει όλες τις αισθήσεις σου, ή μια δουλειά που θα σε βγάλει από τη ρουτίνα σου; Ε, εδώ τα πράγματα είναι πιο σημαντικά κι άρα περισσότερο περίπλοκα.

Υπάρχει όμως μια σημαντική ειδοποίηση αν θες να δοκιμάσεις κάτι καινούριο, κάτι που δε σου είναι γνώριμο ως τώρα: μη βιαστείς να υιοθετήσεις κάτι που σου πρότειναν, κάτι που διάβασες, κάτι που έχεις δει να εφαρμόζουν οι άλλοι πετώντας κυριολεκτικά την προηγούμενη δική σου τακτική και κρίνοντάς την ως άχρηστη κι αχρείαστη. Μην ξεχνάς ότι κι εκείνη εξυπηρετούσε κάποιο σκοπό μέχρι τώρα, σε συνόδευσε σε δύσκολες φάσεις και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα καταφέρατε.

Οπότε οτιδήποτε θέλεις να αλλάξεις, να αντικαταστήσεις, να πετάξεις μη βιαστείς για κάποιο λόγο σε κάποια φάση ήταν χρήσιμο, κράτησέ το στην άκρη, στην πολύ άκρη κι όταν νιώθεις ότι θες να γυρίσεις για λίγο στα παλιά, η παλιά σου γειτονιά θα είναι εκεί. Μπορεί να μη σε εξελίσσει, να μη σε βοηθάει να βελτιωθείς αλλά σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια κι ότι βρίσκεσαι σε ένα γνώριμο περιβάλλον που δε χρειάζεται να προσπαθείς συνεχώς για κάτι. Οπότε, μπορείς να πάρεις την ανάσα σου και μετά να συνεχίσεις στις αλλαγές που στοχεύεις, όλοι το χρειαζόμαστε αυτό. Και να θυμάσαι ένα βήμα τη φορά· έτσι δε μένεις στάσιμος και τα πόδια σου δεν τρέμουν!

Ελεάννα Μαυροπούλου
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top