7 ιδέες του Bruce Lee που θα αφυπνίσουν τον εσωτερικό μας πολεμιστή

0
Να μάθουμε από τις αποτυχίες μας...

Όταν ακούτε το όνομα Bruce Lee, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο νου; Ίσως κάποια πολεμική τέχνη, έναν σκληρό πολεμιστή που δεν θα δίσταζε να αφαιρέσει τη ζωή κάποιου άλλου επειδή τα έβαλε με αυτόν ή την οικογένειά του. Αυτοί όμως ήταν μόνο κάποιοι από τους ρόλους τους οποίους ενσάρκωνε. Ο Bruce Lee δεν κατείχε τέλεια μόνο τις πολεμικές τέχνες, αλλά ήταν επίσης και ένας σημαντικός φιλόσοφος της ζωής.

Στη ζωή του αφιέρωσε άπειρες ώρες ανάγνωσης βιβλίων: μέχρι τα 30 μπορούσε να ανακαλέσει χιλιάδες τίτλους. Αλλά δεν ήταν μόνο άνθρωπος της θεωρίας, αλλά και της πράξης. Γι’ αυτό κάθε σημαντικό μάθημα που δίδασκε ή κατέγραφε, το εφάρμοζε και στην καθημερινότητά του.

7 από τις σημαντικότερες ιδέες του Bruce Lee

Γίνε ρευστός σαν το νερό

Σύμφωνα με το Bruce Lee, η ζωή συνεχώς αλλάζει και αν δεν μάθουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτή, θα βρούμε μια τεράστια αντίσταση που θα μας παγιδεύσει σε μια συνεχή κατάσταση πόνου. «Γίνε σαν το νερό επειδή είναι ρευστό, ανθεκτικό και άμορφο. Δεν μπορεί ποτέ να παγιδευτεί». Το νερό είναι απαλό κι όμως δυνατότερο από οτιδήποτε άλλο υπάρχει. Κι αυτό επειδή έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να ελίσσεται. Ως εκ τούτου, κυριαρχεί παντού χωρίς να παλέψει.

Διώξε το δογματισμό από τη ζωή σου

Ο Bruce δεν ταυτίστηκε με κανένα δόγμα οποιουδήποτε είδους και αυτό γιατί γι’ αυτόν όλα τα οργανωμένα συστήματα πεποιθήσεων δεν είναι προσωπικά περιοριστικά, αλλά επίσης θεμελιωδώς λανθασμένα. Αν και είχε διαβάσει αρκετά για τη θρησκεία, τη φιλοσοφία και τις πολεμικές τέχνες, θεωρούσε τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές ιδεολογίες εμπόδια προς την αλήθεια. Αντιθέτως, ενθάρρυνε τον κόσμο να σκέφτεται με καθαρό νου και από μόνος του.

Απλοποίησε

Στόχος δεν είναι η αύξηση, αλλά η μείωση, ξεφορτωθείτε τα άχρηστα. Όσο πιο κοντά στην πηγή, τόσο λιγότερα σκουπίδια υπάρχουν. Αν το καλοσκεφτείτε, οι περισσότεροι κάνουμε ή κρατάμε πράγματα που δεν συνεισφέρουν στην ψυχική μας ευημερία. Αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, ξοδεύουμε χρόνο με ανθρώπους που δεν συμπαθούμε, δουλεύουμε σε εργασίες που απεχθανόμαστε.

Όμως για τον Bruce, απλότητα είναι το κλειδί για την ευτυχία και την προσωπική ανάπτυξη. Μαθαίνοντας να απλοποιούμε, μπορούμε να απελευθερωθούμε από τα οποιαδήποτε δεσμά μας κρατούν τον πάτο.

Η αγάπη είναι κάτι πολύ παραπάνω από ενθουσιώδη ρομαντισμό

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν λάθος αντίληψη της αγάπης. «Η ευτυχία που απορρέει από τον ενθουσιασμό είναι σαν μια λαμπερή φωτιά – σύντομα θα σβήσει». Πέρα από τον ενθουσιασμό, λοιπόν, η αγάπη, χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια.

Εκφράστε ολόκληρη την αλήθεια

Στο νου του Bruce, κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, κι όμως οι άνθρωποι δεν αποδέχονται τη μοναδικότητά τους. Αντιθέτως, κάνουν τα πάντα για να την κρύψουν. Γι’ αυτόν, προαπαιτούμενα για την αυτοεξέλιξη και την προσωπική ανάπτυξη είναι να ακολουθούμε την εσωτερική μας φωνή και να εκφραζόμαστε ειλικρινά και ελεύθερα.

Μη σταματάς να εξελίσσεσαι

Ο Bruce Lee έβλεπε τη ζωή ως ένα συνεχές ταξίδι προς τη σοφία. Και η σοφία είναι μια ατελείωτη διαδικασία. Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερα καταλαβαίνουμε και όσοι σταματούν να «μεγαλώνουν» σε νου και ψυχή, πεθαίνουν πνευματικά.

Μη μιλάς μόνο· πράξε!

Ο Bruce Lee ήταν ένας φιλόσοφος με την ειλικρινέστερη έννοια της λέξης – δηλαδή ήταν ένας εραστής της σοφίας. Αλλά για να ξεκολλήσουμε από μια αβοήθητη συναισθηματική κατάσταση, η συμβουλή του Bruce Lee είναι απλή: Πέρνα στη δράση. Φυσικά και θα αποτύχουμε, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο: Να μάθουμε από τις αποτυχίες μας, να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι αδιαχώριστο κομμάτι του δρόμου προς την επιτυχία.

Sofo Archon
enallaktikidrasi
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top