Όταν η στάση του φωνάζει «κοίταξέ με», φύγε μακριά του!

0
Διέγραψέ τον από παντού...

Φοράει ακριβά και εντυπωσιακά ρούχα, είναι στο επίκεντρο της παρέας μιλώντας πολύ, άνετα και κάνοντας αστεία με όλους. Κάνει κομπλιμέντα σε όλες τις γυναίκες της παρέας. Δουλεύει ως μοντέλο, επιχειρηματίας ή κάτι παρόμοιο που τον τοποθετεί στο επίκεντρο… είναι γυμνασμένος, προσέχει ιδιαίτερα να είναι αψεγάδιαστος . Όλη του η στάση φωνάζει ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΜΕ!

Μόλις γνώρισες ένα νάρκισσο!

Αν είσαι καλά θωρακισμένη, χωρίς συναισθηματικά κενά και αδυναμίες, θα φύγεις αμέσως από μόνη σου. Αν πάλι όχι, θα σου δώσω εγώ τους λόγους να φύγεις αμέσως και σε παρακαλώ άκου με.

1. Δε πρόκειται να καταλάβει ποτέ πως αισθάνεσαι. Αυτός ο άνθρωπος νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του.

2. Θα σε χειρίζεται και το μόνο που θα θέλει από εσένα θα είναι ο θαυμασμός σου. Αν το κόψεις, απλά φεύγει, γιατί είναι εξαρτημένος από την ανάγκη του για θαυμασμό.

3. Σε αγαπά και σε αποθεώνει τόσο εύκολα, μα ακόμα πιο εύκολα σε ξεχνάει. Σε υποτιμά, σε βρίζει και τέλος σε διαγράφει.

4. Ανταγωνίζεται τους πάντες, ακόμα κι εσένα. Γι αυτό συναναστρέφεται πάντα άτομα που θεωρεί ανώτερούς του.

5. Νιώθει ότι αξίζει ιδιαίτερη μεταχείριση και γίνεται επιτακτικός όταν θέλει κάτι.

6. Ζηλεύει και θυμώνει με την επιτυχία του άλλου, σκεπτόμενος ότι εκείνος αξίζει περισσότερο την αναγνώριση.

Ο ναρκισσισμός είναι μια ψυχιατρική διαταραχή της προσωπικότητας, που χαρακτηρίζεται από υπερβολή και διαταραχή στη σκέψη και τη συμπεριφορά. Όλοι έχουμε ναρκισσιστικά στοιχεία, μα η διαφορά της διαταραχής από τον υγιή ναρκισσισμό είναι ο υπερβολικός βαθμός.

Αυτός ο άνθρωπος ο τόσο σκληρός και εγωιστής, είναι ένα περίβλημα. Μέσα του κατοικεί η ανασφάλεια και η χαμηλή αυτοεικόνα, και αυτός είναι ο τρόπος να δείξει στους άλλους, και πρώτα στον εαυτό του ότι είναι σημαντικός. Ξέρει τον τρόπο να το κάνει, το έχει μάθει από μικρός, και είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρήσει την εσωτερική του ισορροπία.

Έλκει ανθρώπους που κάνουν σχέσεις εξάρτησης και ανθρώπους με διαταραχή στο συναίσθημα, για να μπορεί να τους χειρίζεται και να τους γίνεται ανάγκη.

Είναι καλός στην αρχή, γοητευτικός, γεμάτος αυτοπεποίθηση, μα στη συνέχεια παύει να είναι ρομαντικός, δε δένεται και δε κάνει μακροχρόνιες σχέσεις.

Τι γίνεται όμως όταν τον αγαπήσεις;

Τον ερωτεύτηκες παράφορα, ένιωσες σα παιδί στα χέρια του. Ονειρεύτηκες μαζί του. Ένιωσες πως βρήκες το άλλο σου μισό. Ένιωσες ευλογημένη που βρήκες επιτέλους έναν άνθρωπο ίδιο με εσένα. Με τόσα κοινά χαρακτηριστικά! Τυφλώθηκες! Ρίσκαρες τα πάντα για εκείνον, για να πετύχει αυτή η σχέση και ξαφνικά κάτι άλλαξε. Ξαφνικά σου λέει συνέχεια ότι δε του συμπεριφέρεσαι όπως θα έπρεπε, ότι δεν αξίζει αυτή τη μεταχείριση. Σε υποτιμά, σε βρίζει χωρίς να σε σέβεται. Θυμώνει και ζηλεύει με το παραμικρό. Το όλο λοιπόν πρόβλημα είναι ότι ερωτεύτηκες μια εικόνα.

Ο νάρκισσος, αναπτύσσει στη σχέση την ανασφάλεια, την αποδιοργάνωση, τη συναισθηματική εγκατάλειψη και την αίσθηση της κατωτερότητας, κάνοντας σε να κρέμεσαι στη κυριολεξία από πάνω του. Σε ελέγχει, ψεύδεται, σε αγνοεί, σε παραπλανεί και σε κακοποιεί με ένα παραπλανητικό , underground τρόπο. Κι εσύ; Μένεις εκεί, θολωμένη, χωρίς να μπορείς να διεκδικήσεις καμία αλλαγή, μια και απ την αρχή οι ρόλοι έχουν κατά κάποιο τρόπο συμφωνηθεί. Δεν έχεις πια κανένα δικαίωμα για κρίση, οπότε εσένα σε μηδενίζει, ενώ εκείνος νιώθει ανώτερος, μετατρέποντάς σε, σε μια σκιά του εαυτού του.

Είσαι το θύμα και η μοναδική υποχρέωση που έχεις, είναι να καλύπτεις τις ανάγκες του. Να θυσιάζεσαι κάθε μέρα, πληγωμένη και κουρασμένη με τη σκέψη ότι δεν είσαι αρκετή για εκείνον, χωρίς την αίσθηση της πραγματικής κατάστασης, μια και αυτό που σου έχει περάσει στο μυαλό είναι ότι αυτό πρέπει να κάνεις. Να τον υπηρετείς και να θυσιάζεσαι.

Ο νάρκισσος είναι σαδιστής και εσύ πρέπει να είσαι μαζοχίστρια. Διαφορετικά δεν αισθάνεται ολοκληρωμένος. Σε επηρεάζει μέρα με τη μέρα μολύνοντάς σε, κάνοντάς σε να έχεις μια λανθασμένη αίσθηση του εαυτού σου και του τι συμβαίνει, γι αυτό δεν είσαι σίγουρη αν πρέπει να φύγεις ή να μείνεις απ αυτή τη σχέση. Σε κάνει να αισθάνεσαι ένοχη για τα πάντα, και βρίσκεσαι πάντα σε εσωτερικό πόλεμο για το τι ισχύει, ενώ απαιτεί να απολογείσαι για πράγματα, που κατά τη γνώμη του φταις.

Κι αν πίστεψες ότι έχεις τη μαγική δύναμη να τον αλλάξεις… καταστράφηκες!

Σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει να υπομένει μια τέτοια κατάσταση μόνο και μόνο επειδή αγαπάει τον άλλον. Μη ξεχνάς ότι προκειμένου να σου γίνει σημαντικός, ξεπατίκωσε κάποια κομμάτια σου, κάνοντας σε να πιστέψεις ότι είστε ίδιοι! Όλα ήταν μια εικόνα, μια και ο νάρκισσος είναι τόσο κενός μέσα του, τόσο ρηχός που δεν έχει να δώσει τίποτα. Ευχαρίστησε το Θεό που σε ελευθέρωσε εκείνος πρώτος και γλίτωσες. Ξαναβρές τον χαμένο σου εαυτό και προχώρησε παρακάτω. Μείνε μακριά από οτιδήποτε νοσηρό, από οτιδήποτε σε κάνει δυστυχισμένη. Διέγραψέ τον από τηλέφωνα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και σβήσε φωτογραφίες και μηνύματα, πέταξε δώρα και ό,τι άλλο τον θυμίζει. Κάνε το όσο δύσκολο και αν σου είναι.
Κάντο με μία και μόνο σκέψη.
ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΙΝΟ.

Μαρία Χαρίτου
anapnoes

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top