10 καταστάσεις που μας νοιάζουν υπερβολικά ενώ δε θα ‘πρεπε

0

οπότε πάρε χαρτί και σημείωνε...

Έχω πιάσει αμέτρητες φορές τον εαυτό μου να στεναχωριέται για ανοησίες, φαντάζομαι κι εσύ. Όχι απλώς να προβληματίζομαι, εννοώ να στεναχωριέμαι στ’ αλήθεια· άλλες φορές επειδή μπορεί για τον άλφα ή βήτα λόγο να νιώθω αδικημένη από κάποιον, να μου τη δίνει που τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα σχεδίασα, που δε μου βγαίνουν τα χρονικά όρια που αυθαίρετα έθεσα στον εαυτό μου για κάποιον στόχο που θέλω να εκπληρώσω λες και είναι ζήτημα τιμής (σχεδόν, ποτέ δεν είναι) κι άλλα πολλά.

Αν είσαι έστω και λίγο αγχώδης ως άνθρωπος, τότε θα έχεις καταλάβει επακριβώς τι λέω. Βέβαια, σε κάτι αναλαμπές εσωτερικότητας, κάτι με πιάνει και τα βάζω όλα σε μια όμορφη σειρά, ξέρω δηλαδή ότι τα περισσότερα από αυτά που με βασανίζουν είναι προβλήματα καθαρά επινοημένα, από αυτά δηλαδή που εφευρίσκουν οι άνθρωποι που δεν έχουν ουσιαστικά προβλήματα (βλέπε υγείας και βασικών αναγκών όπως στέγαση, διατροφή κι εργασία) έτσι, για να έχουν κάτι να ασχολούνται.

Προσπάθησα λοιπόν να μαζέψω σε μία λίστα δέκα από τα πράγματα που εμάς τους ανθρώπους μας νοιάζουν υπερβολικά, ενώ δε θα έπρεπε και σου τα παραθέτω. Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως, προσωπικά, δε με προβληματίζουν όλα τα παρακάτω, η λίστα φρόντισα να είναι αντιπροσωπευτική της πλειοψηφίας και κάπως πιο αντικειμενική, αλλά σε κάποια φάση της ζωής μου με έχουν προβληματίσει όλα, όπως φαντάζομαι κι εσένα. Η σειρά είναι καθαρά τυχαία, οπότε πάρε χαρτί και σημείωνε για να βγάλεις στο τέλος ένα σκορ στα δέκα.

1. «Tι θα πει ο κόσμος»

Δε δέχομαι αυτά τα επαναστατικά τύπου «γραμμένο τον έχω τον κόσμο» καθώς ακόμα κι αν σε νοιάζει η γνώμη ενός και μόνο ανθρώπου (της μαμάς σου ή της κοπέλας σου παραδείγματος χάριν), ή νευριάζεις με τα σχόλια κάποιου τυχαίου για κάποια επιλογή σου καθώς «δεν του πέφτει λόγος» τότε σε νοιάζει και σε παρανοιάζει, και είναι φυσιολογικό επειδή ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό και πολιτικό, όπως είπε κι ο Αριστοτέλης. Όσο κι αν εκνευρίζεσαι όμως με τα σχόλια και τις επικρίσεις τρίτων, συνέχισε να κάνεις αυτό που νομίζεις (αρκεί να μην είναι σε βάρος άλλων, ε;) επειδή ο κόσμος ακόμα κι αν σε δει να περπατάς στο νερό, θα πει πως το κάνεις επειδή δεν ξέρεις να κολυμπάς, έτσι πάει.

2. Tα like

Ως δεύτερο θα αναφέρω την παρουσία σου στα σόσιαλ άλλοι νοιάζονται για το πόσα like πήραν, άλλοι για το πόσοι τους ακολουθούν ή ποιοι τους έκαναν unfollow και γιατί, άλλοι καίγονται να παρακολουθούν ποιος είδε τα stories τους και η λίστα μοιάζει να μην έχει τελειωμό. Για να το ξεκαθαρίσουμε εδώ, η επιτυχία στα social είναι σαν τον πλούτο στη Monopoly, παιχνίδι που κρατάει λίγο και καθαρό αποκύημα φαντασίας. Κι αν όλα αυτά δε σου λένε κάτι κι εξακολουθείς να πιστεύεις πως ο αριθμός των likes σου έχει σημασία, τότε μόλις σου πω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που σε ακολουθούν πιθανότατα σου κάνουν like ή βλέπουν τις τόσο φροντισμένες ιστορίες σου την ώρα που είναι στην τουαλέτα, τότε ίσως αρχίσεις να βλέπεις το πράγμα από άλλη οπτική.

3. «Τι θα γίνει στο μέλλον»

Είτε της σχέσης σου, είτε της χώρας, είτε της οικονομίας. Ποιο μέλλον παιδί μου, δε βλέπεις τι έχει γίνει από τη μία μέρα στην άλλη; Αυτή την εβδομάδα είχα κλεισμένο ραντεβού στο γιατρό, νύχια, θα έβλεπα την κολλητή μου μετά από δύο εβδομάδες επειδή δεν προλαβαίναμε από τις δουλειές, είχα βάλει διαγώνισμα σε πέντε από τις δέκα τάξεις που διδάσκω και δε μου περνούσε καν από το μυαλό πως υπήρχε η πιθανότητα να μη γίνει τίποτα από όλα αυτά εξαιτίας εκείνου του κινέζικου ιού που μας μάντρωσε στα σπίτια μας και κάνει εμένα, που θα πάω στο γιατρό μόνο σε φάση που είμαι ένα βήμα πριν το θάνατο, να ιδρώνω από τον πανικό όταν η θερμοκρασία μου πάει 36.8. Η ζωή είναι απρόβλεπτη κι έχει άρρωστο χιούμορ και όσα σχέδια και να κάνεις, αυτή θα κάνει τα πάντα για να γελάσει εις βάρος σου.

4. Πόσων χρόνων είσαι

Επίσης, η ηλικία σου. Άπαξ και πατήσεις ή πλησιάζεις τα τριάντα, λες και η κοινωνία ενεργοποιεί στο μυαλό σου ένα τσιπάκι που σε κάνει να αγχώνεσαι, να βλέπεις κάπου στο βάθος μια αντίστροφη μέτρηση, να νιώθεις μεγάλος για το ένα, πως είναι αργά για το άλλο και πάει λέγοντας. Ξύπνα (μιλάω πάρα πολύ σοβαρά αυτή τη στιγμή), η ηλικία είναι ανθρώπινη επινόηση μπορείς να πάρεις πτυχίο σε όποια ηλικία θες, να γίνεις ηθοποιός όποτε γουστάρεις αν αυτό λέει η ψυχή σου, να γράψεις εκείνο το βιβλίο που ήθελες, να παντρευτείς στα εξήντα, να κάνεις παιδί όσο σου το επιτρέπει το σώμα σου, να βρεις το επάγγελμα που σου ταιριάζει στα 45, να μάθεις να μαγειρεύεις στα 70. Δεν πέφτει λόγος σε κανέναν.

5. Οι πρώην

Ας πούμε και για τους πρώην σου και το πώς ζουν αυτοί τις ζωές τους. Αλήθεια, γιατί σε νοιάζει; Είναι εγωισμός (είναι!), είναι διαγωνισμός (είναι!), είναι ενδιαφέρον (δεν είναι!); Το να κοιτάς από την κλειδαρότρυπα τη ζωή ενός άλλου, πρώην ή επόμενου, ακόμα και κάποιου ξένου είναι νοσηρό από μόνο του, καθώς σε βάζει άθελα σε μια διαδικασία άλογης σύγκρισης κι αντίθεσης. Αυτά που βλέπεις μπορεί να είναι η μισή αλήθεια και την πραγματική αλήθεια να μην τη μάθεις και ποτέ καθώς οι άνθρωποι λέμε μόνο αυτά που θέλουμε και προβάλουμε αυτά που μας συμφέρουν. Εσύ να κοιτάζεις τη ζωή σου και να εύχεσαι να είναι όλοι καλά με τις επιλογές τους, είναι λυτρωτικό.

6. Η απιστία

Το αν σε απατάει ο σύντροφός σου, με λίγα λόγια. Σαν να σε βλέπω να ιδρώνεις τώρα και να μου λες «πώς είναι δυνατόν να μη με νοιάζει αυτό δηλαδή, να τον αφήσω να με δουλεύει μες στα μούτρα, άντε τώρα ήρθες εδώ να μας το παίξεις Ευρωπαία» και τινάζομαι κι εγώ με τη σειρά μου, καθώς μόνο Ευρωπαία δεν θα με έλεγε κανείς, καθώς το αγόρι μου κάνει χάζι με τις άσχετες σκηνές που του κάνω (κυρίως από πράγματα που φαντάζομαι, όχι από πράγματα που βλέπω) αλλά να σου πω ένα μυστικό; Μέσα μου πάντα ξέρω πως αν ένας άνθρωπος θέλει να σου το φορέσει το κέρατο, πίστεψέ με, θα το κάνει και δε θα πάρεις και χαμπάρι. Αν το δεις λογικά, αλήθεια αξίζει να τυραννιέσαι με τόση καχυποψία;

7. Το πώς είναι το σώμα σου στην παραλία

Πόσοι άνθρωποι έχουν τέλειο σώμα; To 5% του παγκόσμιου πληθυσμού; Ίσως να λέω και πολύ. Από αυτό το 5%, πόσοι νομίζεις πως θεωρούν πως όντως έχουν το τέλειο σώμα; Ούτε οι μισοί, πίστεψέ με. Ακόμα και οι πιο όμορφοι άνθρωποι κουβαλάνε τις ανασφάλειές τους, μην μπαίνεις στο τριπάκι να μην ευχαριστιέσαι τον εαυτό σου επειδή έχει κοιλίτσα, κυτταρίτιδα, επειδή δεν έχεις μέση δαχτυλίδι ή επειδή δεν είσαι δύο μέτρα. Αγάπα το κορμί σου επειδή αυτό κάνει τόσα πολλά για εσένα και ζήσε σαν να είσαι ήδη κορμάρα. Επειδή αν το πιστέψεις εσύ θα το πιστέψουν και οι άλλοι. Όπως κι αν έχει, μια δοκιμή θα σε πείσει.

8. Η δουλειά σου

«Σιγά ρε κόρη του Ωνάση» θα πεις (βλέπω είσαι με την εξυπνάδα στο στόμα, ε;). Σ’ αυτό το σημείο θέλω να σου υπογραμμίσω πως άλλο τι σου λέω κι άλλο τι κάνω, καθώς δουλεύω σχεδόν δεκαπέντε ώρες την ημέρα επειδή όντως δεν είμαι κόρη του Ωνάση, αλλά ξέρω ταυτόχρονα πως όση δουλειά και να ρίχνω, αν μια μέρα σταματήσω να δουλεύω, θα βρεθεί κάποιος άλλος να πάρει τη θέση μου σε τρία, δύο, ένα. Αν μπορείς, δούλευε για να ζεις, μη ζεις για να δουλεύεις, τα ένσημα εξαγοράζονται, τα λεφτά κερδίζονται και χάνονται σε δευτερόλεπτα, η ζωή όμως δε γυρνάει. Κλισεδιάρικο, αλλά ισχύει.

9. Τι θα φορέσεις

Έχεις περάσει σίγουρα από κάποιες φάσεις στις οποίες χάλασε η διάθεσή σου επειδή δεν είχες το κατάλληλο ρούχο για την κατάλληλη περίσταση και ίσως χαλάστηκες τόσο, που κατέληξες να έχεις νεύρα ολόκληρη τη μέρα αρχικά να σου πω πως πρέπει να χαίρεσαι αν το τι θα βάλεις κάθε μέρα είναι ένα από τα προβλήματά σου, από την άλλη όμως καλό είναι να χωνέψεις πως είναι απλώς ρούχα. Υφάσματα. Τσίτια. Μη σκας. (Εντωμεταξύ, σου το λέω εγώ, που από το πρωί συγχύζομαι που το μαλλί μου είναι σαν μην πω τι, άκρη δε βγάζεις).

10. Τα πράγματα (γενικά)

Ξέρω ότι θέλεις ένα ωραίο σπίτι, ένα ακριβό κινητό ή αυτοκίνητο, μια τσάντα που κάνει δύο χιλιάδες ευρώ, ποιος δε θέλει να ζει (και να φαίνεται πως ζει) πιο άνετα; O καθένας επιδιώκει διαφορετικά πράγματα για να νιώσει πλήρης, όλοι το θέλουμε το κάτι παραπάνω, την άσκοπη πολυτέλειά μας, το κατιτί μας. Αν όμως έχεις φαγητό στο τραπέζι σου, την υγεία σου, τους ανθρώπους σου γερούς κι ένα σπίτι να μένεις (επειδή μόνο αν έχεις ήδη όλα αυτά νοιάζεσαι για τα περιττά, ας μην κοροϊδευόμαστε), τότε έχεις πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις. Σε έπεισαν πως τα χρειάζεσαι τα υπόλοιπα, πίστεψέ με, μπορείς να ζήσεις όμορφα και χωρίς αυτά, όλοι μπορούμε. Απλώς, αν είσαι πεπεισμένος πως τα χρειάζεσαι, βολεύεις το παγκόσμιο μάρκετινγκ. Επιλογή σου είναι σε πια πλευρά της τραμπάλας θα κάτσεις.

Στο ζουμί τώρα. Έχουν όντως τόση αξία όλα τα παραπάνω; Όχι. Θα συνεχίσουν να σε νοιάζουν τώρα που το συνειδητοποίησες; Ναι. Επειδή είσαι άνθρωπος και ως άνθρωπος είναι λογικό να μην τα σκέφτεσαι πάντοτε όλα λογικά. Δεν πειράζει, αρκεί τις στιγμές που πας να προβληματιστείς πολύ, κάπου στην άκρη του μυαλού σου να υπάρχει η πληροφορία πως κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν είναι πρόβλημα, κι αν το θεωρείς πρόβλημα, τότε είσαι πολύ τυχερός που έχεις τέτοια προβλήματα.

Φρόσω Μαγκαφοπούλου
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top