Καροτοσαλάτα Πολίτικη


Συνοδεύει εξαιρετικά όλα τα ψητά μας.

Πρόκειται για μια πάρα πολύ εύκολη, δροσερή, γευστική και υγιεινή σαλάτα, με καρότα και γιαούρτι, που αρέσει πολύ σε όλους.
Συνοδεύει εξαιρετικά όλα τα ψητά μας, ταιριάζει πολύ και με καψαλισμένο ψωμί, αλλά μπορούμε να την βάλουμε και στα σάντουϊτς των παιδιών, αντί για μαγιονέζα ή σως.

Υλικά

• 400 γραμ. καρότο τριμμένο
• 400 γραμ. αγελαδινό γιαούρτι στραγγιστό ή πρόβειο
• 3 - 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας ξύδι ή χυμό λεμονιού
• 1 - 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο ή λιωμένο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ελιές καλαμών και ελαιόλαδο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

• Αν χρησιμοποιήσουμε πρόβειο γιαούρτι (όπως προβλέπει κανονικά η συνταγή για την καροτοσαλάτα μας), το βάζουμε σε τουλπάνι (λεπτό, βαμβακερό ύφασμα) και το αφήνουμε να στραγγίσει για μισή ώρα, ώστε να μην βγάλει υγρά στη σαλάτα μας.
• Πλένουμε, καθαρίζουμε (με τον αποφλοιωτή πατάτας ή ένα κοφτερό μαχαιράκι) και τρίβουμε (στο ψιλό του τρίφτη) τα καρότα.
• Σ' ένα μπωλ ρίχνουμε το γιαούρτι, σκορπίζουμε από πάνω το σκόρδο και ανακατεύουμε να πάει παντού.
• Έπειτα προσθέτουμε το τριμμένο καρότο λίγο - λίγο, ανακατεύοντάς το να ενσωματωθεί.
• Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίχνουμε το λάδι σιγά -σιγά, το ξύδι ή το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και δοκιμάζουμε.
• Αν η σαλάτα μάς αρέσει πιο πικάντικη, μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλο σκόρδο, ξύδι ή χυμό λεμονιού, αλάτι ή πιπέρι.
• Σκεπάζουμε τη καροτοσαλάτα και την βάζουμε να σταθεί στο ψυγείο περίπου 1 ώρα, για να ενωθούν οι γεύσεις.
• Όταν τη σερβίρουμε, την περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και την γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με ελιές.

faghta-giagias

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...