Μπομπάκια πατάτας


Κάτι σαν κεφτές πατάτας ή πατατοκροκέτα!

Συνοδευτικό (αντί για πουρέ) σε γεύματα, «ένα στο χέρι το πρωί» κι έφυγες, για δύναμη κι ενέργεια, εξαιρετική λύση για τη λιγούρα το απόγευμα, «τόσο όσο» για να μη κοιμηθείς το βράδυ με άδειο στομάχι. Τι είναι; Μπομπάκια πατάτας! Κάτι σαν κεφτές πατάτας ή πατατοκροκέτα!
Μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή με βασικό συστατικό τη βραστή πατάτα!
Τη συνταγή τη ψάρεψα απ' το ίντερνετ και πραγματικά τα «μπομπάκια πατάτας με γέμιση ζαμπόν και τυριού», ήταν τόσο υπέροχα όσο φάνταζαν στη φωτογραφία!
Μια συνταγή που όχι μόνο εμείς στην οικογένεια αλλά και οι φίλοι των παιδιών (παιδιά μικρά, μεγάλα και λίιιιιιιγο πιο μεγάλα!) τη λατρέψαμε!

Υλικά:
  • 400 γρ. πατάτες
  • 200 γρ. αλεύρι για πίτσα (τύπου 00) [*]
  • 4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 5--6 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι
  • 3 κ.σ. σπορέλαιο για άλειμμα χεριών
Για τη γέμιση:
  • 8-10 φέτες ζαμπόν κομμένες στη μέση
  • 100-150 γρ κίτρινο τυρί για πίτσα (σε κομμάτια ή τριμμένο)
  • σπορέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση συνταγής
  • Καθαρίζετε και βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζετε και μόλις κρυώσουν τις πολτοποιείτε σε πουρέ. Τις τοποθετείτε σε ένα μπολ, δοκιμάζετε το αλάτι και αν απαιτηθεί ρίχνετε ακόμα λίγο και ανακατεύετε.
  • Προσθέτετε στο μπολ τη τριμμένη παρμεζάνα, το μπέικιν και το αλεύρι και ζυμώνετε το μείγμα μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  • Λαδώνετε τα χέρια σας, και χωρίζετε τη ζύμη σε ίσα μέρη και πλάθετε το κάθε μέρος σε δίσκο. Στους μισούς δίσκους τοποθετείτε από μισό κομμάτι ζαμπόν και ένα κομμάτι τυρί. Τους σκεπάζετε με τους άλλους μισούς δίσκους και πιέζετε τις άκρες να σφραγγιστούν καλά για να μη “βγεί” η γέμιση κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.Το πατάτε ελαφρώς να φαρδύνει και πλατύνει.
  • Ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά, λίγο σπορέλαιο σε μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και αφού τα αλευρώσετε ελαφρώς τηγανίζετε τα μπομπάκια πατάτας και από τις 2 πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τοποθετείστε τα σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι.
Tip:
Τα τυριά και το ζαμπόν μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άλλα της αρεσκείας σας (κίτρινα τυριά όπως, τσένταρ, ένταμ, γκούντα, κασέρι κ.λ.π. ή με προσούτο ή ζαμπόν γαλοπούλας).
Σερβίρετε ζεστά! Είναι απόλαυση!

Καλή επιτυχία!

ewoman

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...