Εκείνες οι στιγμές, οι πραγματικά δικές σου

0

βγες έξω ν’ απολαύσεις τη συντροφικότητα, την παρέα σου και τη ζωή!

Μέσα στο χάος της καθημερινότητας, της σκοτούρας, του τρεξίματος κι όλων των προβλημάτων που υπάρχουν, κάποιοι θεωρούν ότι οι άνθρωποι που αναζητούν κάποιες στιγμές μοναχικότητας είναι αντικοινωνικοί, άξεστοι και περίεργοι.


Λυπάμαι αλλά δεν είναι έτσι. Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως του χαρακτήρα, έχουν την ανάγκη να μένουν μόνοι και ν’ απολαμβάνουν για λίγο τον εαυτό τους. Έχουν την ανάγκη να ξεκουραστούν, να σκεφτούν, να χαλαρώσουν και να περάσουν ποιοτικό χρόνο μονοί τους.

Η μοναξιά κι η μοναχικότητα δεν είναι καθόλου ταυτόσημες έννοιες. Η σημασία της κάθε λέξης εκπροσωπεί κάτι τελείως διαφορετικό.

Δυστυχώς, ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους μόνους, τόσο μόνους που προσπαθούν να γεμίσουν το κενό τους με διάφορα ηλίθια πράγματα όπως φαγητό, αλκοόλ ή ατέλειωτες ώρες προσήλωσης μπροστά από έναν υπολογιστή.

Είναι λυπηρό το ποσό μόνοι νιώθουν, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν κάθε όρεξη για ζωή και περιπέτεια. Εκτός απ’ αυτό χάνουν και τον ίδιο τους τον εαυτό. Διαμορφώνουν μια «εχθρική σχέση» και δεν επικοινωνούν καθόλου μαζί του.

Η μοναχικότητα είναι τελείως διαφορετική. Είναι κάτι θετικό και απαραίτητο, ή ακόμα και αναγκαίο για τον άνθρωπο.

Μοναχικότητα για μένα σημαίνει ένα άδειο σπίτι από φασαρία, φωνές και δυνατούς ήχους. Είναι εκείνη η ώρα που ο κάθε άνθρωπος αναζητάει την απόλυτη ησυχία, αυτή την ησυχία που μπορεί να σε κάνει να σκεφτείς, να βασανιστείς, να ονειροπολήσεις και να ονειρευτείς.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από ιδιωτικό χρόνο. Χρόνο δηλαδή μόνο για τους εαυτούς τους. Ο καθένας αξιοποιεί αυτόν τον χρόνο διαφορετικά. Κάποιοι μπορεί να θέλουν αφιερώσουν ένα ολόκληρο απόγευμα απολαμβάνοντας μια περιποίηση προσώπου και σώματος και γενικά ένα ολοκληρωμένο beauté. Κάποιοι άλλοι απλά να πιούν μια κούπα καφέ και να διαβάσουν το αγαπημένο τους βιβλίο.

Για εμένα προσωπικά κάτι τέτοιες ώρες μοναχικότητας είναι να παρακολουθώ μια χαζοταινία που πέτυχα τυχαία, συνοδευόμενη από το αγαπημένο μου φαγητό, το oποίο έχω μαγειρέψει για εμένα, γιατί ξέρω ότι το αξίζω. Για μένα αυτό είναι μοναχικότητα και παράλληλα ευτυχία.

Μοναχικότητα σημαίνει να χάνεσαι απ’ όλους κι απ’ όλα, αλλά για λίγο. Είναι εκείνες οι ώρες που είσαι με τον εαυτό σου και μόνο για τον εαυτό και δε θέλεις ν’ απαντήσεις σε κανένα τηλέφωνο, σε κανένα μήνυμα. Δε θέλεις ν’ αφήσεις κανέναν να χαλάσει αυτή την απίστευτη ατμόσφαιρα που έχεις δημιουργήσει.

Καμία φορά η μοναχικότητα είναι καλό πράγμα, σε αντίθεση με τη μοναξιά. Η μοναχικότητα σε κάνει να συμφιλιώνεσαι με τον εαυτό σου και να γνωρίζεις περισσότερο όλες τις πτυχές του. Δεν είναι κακό να «χαθείς» από τα πάντα για λίγες ώρες ή και μέρες, το έχεις ανάγκη γι’ αυτό μην απολογείσαι σε κανέναν.

Σε αντίθεση, η μοναξιά είναι επαναλαμβανομένη και μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα, στην εσχάτη των περιπτώσεων ακόμα και κατάθλιψη. Οι άνθρωποι που πνίγονται από τη μοναξιά έχουν χάσει κάθε επιθυμία για ζωή και για δραστηριότητες.

Η μοναχικότητα σε κάνει πιο κοινωνικό και συμφιλιωμένο με εσένα, ενώ η μοναξιά σε αποξενώνει και σε φθείρει.

Μη φοβάσαι ότι θα κριθείς γι’ αυτή σου την επιλογή. Απόλαυσε το άδειο σπίτι και τις άπλετες στιγμές ηρεμίας που σου προσφέρει. Κάνε παρέα με τον εαυτό σου αλλά σκέψου, η μοναχικότητα είναι απαραίτητη, αλλά θανάσιμη αν κρατήσει πολύ γιατί θα επιφέρει τη μοναξιά.

Γέμισε τις μπαταριές σου, πάρε δυνάμεις και βγες έξω ν’ απολαύσεις τη συντροφικότητα, την παρέα σου και τη ζωή!

Ιωάννα Πορταράκη
ilov
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top