Ελαφρύ κέικ με λεμόνι και γιαούρτι


Υπέροχα ζουμερό, με γεμάτη γεύση.

Υλικά
  • 200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 + 70 γραμμ. ζάχαρη
  • 200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό με 10% λιπαρά
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 βανιλίνες
  • 100 γραμμ. καλαμποκέλαιο
  • χυμό από 1 ½ ζουμερό λεμόνι
Εκτέλεση
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς με αέρα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα 200 γραμμ. ζάχαρης με το γιαούρτι, τα αυγά, το ξύσμα, τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο.
  • Ρίχνουμε το υγρό μίγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα.
  • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στο κατώτερο ⅓ του φούρνου για 50’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
  • Εντωμεταξύ βάζουμε τα υπόλοιπα 70 γραμμ. ζάχαρης μαζί με το χυμό λεμονιού σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχουμε ένα διαυγές μίγμα.
  • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και περιμένουμε 10’ να κρυώσει. Το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το περιχύνουμε με το μίγμα ζάχαρης-λεμονιού.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και να απορροφήσει το σιρόπι και το σερβίρουμε πασπαλισμένο με λίγη άχνη ζάχαρη.

theonewithallthetastes

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...