Τάρτα πατάτας με γιαούρτι και τυριά


Η τάρτα πατάτας είναι πεντανόστιμη, λαχταριστή και αφράτη.

Εάν περιμένεις κόσμο, θα απογειώσει το τραπέζι σου και θα ανανεώσει μια ήσυχη βραδιά στο σπίτι.

Υλικά

Για τη ζύμη:
  • 350 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμμ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 8 κουταλιές της σούπας νερό παγωμένο
  • 180 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
Για τη γέμιση:
  • 7 πατάτες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες και πλυμένες
  • λίγο πιπέρι
  • 200 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 120 γραμμ. πεκορίνο τριμμένο
  • 400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό (χρησιμοποίησα με 2% λιπαρά)
Εκτέλεση:
  • Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι και τα δουλεύουμε με το γάντζο.
  • Προσθέτουμε το νερό και κατόπιν τη γραβιέρα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
  • Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’.

  • Εντωμεταξύ βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20’ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και βουτυρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 26 εκ.
  • Προσθέτουμε στις πατάτες το γιαούρτι, το κεφαλοτύρι, 100 γραμμ. πεκορίνο και λίγο πιπέρι. Δουλεύουμε το μίγμα με το πιρούνι, να ενωθούν τα υλικά.

  • Απλώνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε φύλλο με πάχος 3-4 χιλ. Θέλουμε η διάσταση του να είναι τέτοια που να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας. 
  • Απλώνουμε ομοιόμορφα το φύλλο μέσα στη φόρμα και από πάνω ρίχνουμε τη γέμιση. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο πεκορίνο.
  • Ψήνουμε την τάρτα στο κατώτερο ⅓ του φούρνου για 50-60’, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια. Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά για να μπορούμε να την κόψουμε.

η συνταγή της Ερμιόνης
winekingdom

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...