Μοσχαράκι στάμνας Ηπειρώτικο


Η στάμνα δεν είναι άλλο από πήλινη γάστρα που δίνει νόστιμα φαγητά φούρνου.

Υλικά
  • 1½ κιλό μοσχαρίσιο κρέας από πόδι, σε μερίδες
  • 4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
  • 300γρ. κεφαλογραβιέρα ηπειρώτικη, σε κύβους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο αιγοπρόβειο
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
  • Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το σοτάρετε με το βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. 
  • Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, το μπαχάρι και την κανέλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια.
  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160οC. Γυρίζετε το φαγητό σε πήλινο σκεύος (τη λεγόμενη «στάμνα») και στρώνετε τις πατάτες γύρω από το κρέας. 
  • Σκορπάτε από πάνω το τυρί προσέχοντας να μην ακουμπήσει στα τοιχώματα (επειδή κολλάει και μαυρίζει εύκολα). Περιχύνετε το φαγητό με το λάδι και προσθέτετε 1½ με 2 φλιτζάνια νερό, ίσα να σκεπαστεί λίγο το κρέας.
  • Κλείνετε το σκεύος με το καπάκι και το σφραγίζετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε το φαγητό στον φούρνο για 1 ώρα και 45 λεπτά.
  • Ανοίγετε το καπάκι και ελέγχετε το ζωμό. Αν έχει μείνει πολύ, μπορείτε να τον γυρίσετε σε μικρή κατσαρόλα και να τον σιγοβράσετε μέχρι να μείνει ο μισός. 
  • Περιχύνετε το φαγητό με το ζωμό και σερβίρετε κατευθείαν από τη «στάμνα» στο τραπέζι.

olivemagazine

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...