Χωριάτικη πρασοκιμαδόπιτα!


Μια πίτα νόστιμη και χορταστική!

Οι παλιοί λέγανε : «η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά»… και μάλλον κάτι παραπάνω ξέρανε! Μπορεί να μην ξέρω ν’ ανοίγω φύλλα, αλλά οι πίτες δε λείπουν από το σπιτικό μας, ιδίως τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες!

Μια πίτα είναι η καλύτερη επιλογή για το κολατσιό των παιδιών, για τις πρωινές λιγούρες του συζύγου, για να ρίξουν τέλος πάντων, όλοι τους, «κάτι» στο στόμα τους πριν φύγουν από το σπίτι το πρωί, αλλά και για όλες τις ώρες της μέρας!

Μια από τις αγαπημένες πίτες των αντρών μου αυτή την εποχή είναι η πρασοκιμαδόπιτα!

Μια πίτα νόστιμη και χορταστική! και μάλιστα χωρίς αυγά! (όχι ότι εμάς δε μας αρέσουν, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που δε τα θέλουν!)

Υλικά:
  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο για πίτες
  • 500 γραμ. κιμά
  • 3-4 πράσα (το άσπρο μέρος)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο + ¼ φλιτζ για το ράντισμα των φύλλων
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ. γ. κόκκινο πιπέρι (καυτερό αν σας αρέσει)
  • φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο
  • 1 κ. σ. αλάτι
  • 1 σουρωτή
Εκτέλεση:
  • Ψιλοκόβουμε τα πράσα και το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε στο λάδι που έχουμε ζεστάνει σ’ ένα βαθύ τηγάνι.
  • Μόλις τσιγαριστούν λίγο ρίχνουμε το κιμά κι ανακατεύουμε καλά.
  • Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον μαϊντανό και ½ φλιτζ. καφέ ζεστό νεράκι αν χρειάζεται ώστε να πάρει βράση ο κιμάς και να μαραθούν καλά τα πράσα.
  • Λαδώνουμε το ταψί κι απλώνουμε το 1ο φύλλο.
  • Λαδώνουμε κι απλώνουμε το 2ο στο οποίο χωρίς να το λαδώσουμε, απλώνουμε το 1/3 της γέμισης.
  • Επαναλαμβάνουμε (την ίδια ακριβώς διαδικασία που κάναμε με το 2ο φύλλο) με το 3ο και 4ο φύλλο.
  • Στη συνέχεια απλώνουμε το 5ο φύλλο, το λαδώνουμε και τέλος το 6ο. Χαράζουμε τη πίτα λαδώνουμε και ρίχνουμε μια σουρωτή που θα το κάνει πιο τραγανό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου (στον αέρα ψήνω εγώ τις πίτες) ώσπου να ψηθεί καλά από κάτω και να ροδίσει. (περίπου 45’).
Tip: Αν σας έρχεται βαρύ το πράσο και σας πειράζει, ζεματίστε τα πράσα σε βραστό νερό για 2’ περίπου πριν τα σωτάρετε. Έτσι θα γίνει η πίτα σας πιο «ελαφριά».

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Χριστίνα Ζαμπούνη
ewoman

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...