Να είσαι άνθρωπος!


Να μην ξεχνάς να παραμείνεις άνθρωπος.

Να μην πατήσεις τη σκανδάλη. Ακόμα κι αν βάλουν τη σκανδάλη στο κεφάλι σου. Αν σου ζητήσουν να τους σκοτώσεις, να θυμάσαι :
Είσαι άνθρωπος. Να παραμείνεις άνθρωπος.
Αν σου ζητήσουν να πετάξεις τα παιδιά μέσα στο πέλαγος, να αρνηθείς. Να τα αγκαλιάσεις τα παιδιά, σαν να ήτανε δικά σου. Να τα τυλίξεις στα ζεστά κι ας είναι και κουρέλια. Ας είναι οτιδήποτε. Μην τα πετάξεις τα παιδιά, γιατί είσαι άνθρωπος.
Να το θυμάσαι, είσαι άνθρωπος. Είσαι καλός άνθρωπος.
Και αν σου πουν οι «άλλοι» πως πρέπει να τους κρατήσεις στα νησιά σου και στη χώρα σου, και να τους χαρίσεις το πιο μεγάλο κομμάτι από τον ήλιο σου ακόμα, κάνε το.
Χωρίς δισταγμό άνθρωπε, χάρισε.
Μόνο του ήλιου σου η θέρμη είναι ικανή για θαύματα. Αγκάλιασε τα παγωμένα τους κορμιά, φτιάξε και σούπες για να ζεσταθούν.
Κι όταν στην πόρτα σου θα φτάσουν κι άλλοι, πεινασμένοι, κατατρεγμένοι άνθρωποι κι απελπιστείς, θυμήσου πώς άπλωνες κι εσύ κατά τους «άλλους».
Φτιάξε ένα φτωχικό να ζεσταθούν, ώσπου να βρουν το δρόμο τους. Αλλά μην τους ρίξεις στη φωτιά να ζεσταθούν οι «άλλοι», να μην μαζέψεις τα παπούτσια τους για να τα βλέπουν τα παιδιά τους σαν κάποιο φρικιαστικό αξιοθέατο στο μέλλον.
Κι αν τα παπούτσια τους χαθούν μέσα στα κύματα και αν ακόμα μπορείς και να τα κρύψεις, μην επιτρέψεις την κατάρα, άνθρωπε.
Κι αν μια φορά ξεχαστείς πως είσαι άνθρωπος, όλο θα γεννιέσαι απάνθρωπος.
Να είσαι άνθρωπος.
Να μην ξεχνάς να παραμείνεις άνθρωπος.

Μαρίνα Δημητρέλη
kissmygrass

Related Posts