Πέννες με κιμά και κρέμα τυριού στο φούρνο


για να απολαύσετε στο καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι σας.

Ζυμαρικά με κιμά…ένας υπέροχος συνδυασμός, αγαπημένος από μικρούς και μεγάλους σε όλες τις εκδοχές του. Μια συνταγή για μια ακόμα εκδοχή με πέννες και κιμά, καλυμμένο με αφράτη κρέμα τυριού, για να απολαύσετε στο καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι σας, και όχι μόνο ένα πολύ νόστιμο και χορταστικό γεύμα ή δείπνο.

Υλικά συνταγής

Για τις πέννες:
  • 350 γρ. πέννες με ρίγα
  • αλάτι
  • 2 γεμάτες κουταλιές βούτυρο λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
Για το κιμά:
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 μέτριο καρότο, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 μέτριο στικ κανέλας
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι πιπέρι
Για τη κρέμα τυριού:
  • 750 γρ. ανθότυρο
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
  • 1 ¼ φλ. τσαγιού ανάμεικτα τυριά που λιώνουν (μοτσαρέλα, γκούντα, γραβιέρα, τσένταρ), τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
Εκτέλεση συνταγής

Για τις πέννες:
  • Βράζετε τις πέννες σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο νερό, 2 λ λιγότερο από το χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ με διάσταση βάσης 30×20 εκ. 
  • Όταν βράσουν οι πέννες τις στραγγίζετε καλά, τις ρίχνετε μέσα στο βουτυρωμένο πυρέξ, τις περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και τις ανακατεύετε. Τις αφήνετε στην άκρη.
Για το κιμά:
  • Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε το κιμά, ανακατεύοντας και πιέζοντάς τον με πιρούνι να “απλώσει” ανά διαστήματα, για 5-6 λ ή μέχρι να αλλάξει χρώμα. 
  • Προσθέτετε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 3 λ επιπλέον.
  • Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το δαφνόφυλλο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλ. τσαγιού νερό (ή ζωμό βοδινού), σκεπάζετε το τηγάνι και βράζετε το κιμά, σε μέτρια φωτιά για 20-25 λ ή μέχρι να σωθούν τα υγρά και μείνει η σάλτσα με το λαδάκι της.
  • Αποσύρετε το κιμά από τη φωτιά, πετάτε το στικ κανέλας και το δαφνόφυλλο και τον ρίχνετε μέσα στο πυρέξ με τις βρασμένες πέννες. Ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί ισομερώς ο κιμάς, ισιώνετε την επιφάνεια και το αφήνετε στην άκρη.
Για τη κρέμα τυριού:
  • Βάζετε το ανθότυρο σε μπλέντερ ή σε μίξερ με μαχαίρια και το χτυπάτε μέχρι να γίνει λείο. 
  • Προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος, το αλάτι και το αυγό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια ομογενοποιημένη λεία κρέμα. 
  • Με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνετε τη κρέμα πάνω από τις πέννες με το κιμά και τη στρώνετε ομοιόμορφα.
  • Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια πάνω από τη κρέμα ανθότυρου με τα τριμμένα τυριά και ψήνετε το φαγητό σας, σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, για 25-30 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του. 
  • Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε στην άκρη για 10-15 λ να “σταθεί” και στη συνέχεια το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
sintayes

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...