Η πολύ σκοτεινή πλευρά των παραμυθιών

0

Τα παραμύθια και τα παιδικά τραγούδια δεν είναι καθόλου αθώα.

“Σταχτοπούτα”


OK, η αφεντιά της μαζί με το Πριγκιπόπουλο ζήσανε καλά στην ταινία του Disney. Ομως στο κλασσικό των αδελφών Grimm, η υπόθεση είναι ένα κανονικό splatter. Mια από τις ετεροθαλείς αδελφές της κόβει τα δάχτυλα του ποδιού της για να στριμώξει το πόδι της στο περίφημο γοβάκι. Μια άλλη πετσοκόβει την φτέρνα της. Στο τέλος, στο γάμο της Σταχτοπούτας περιστέρια ορμάνε στο πρόσωπο των δυο αδερφάδων και καθώς το ευτυχισμένο ζευγάρι φεύγουν από την εκκλησία τα πουλιά ξεματιάζουν κανονικά και τις δυο.

“Ωραία Κοιμωμένη”


Ο Γάλλος συγγραφέας Charles Perrault κυκλοφόρησε τη δική του εκδοχή το 1697, ένα και πλέον αιώνα πριν την συλλογή παραμυθιών των αδελφών Grimm. Παρ όλα αυτά η αυθεντική ιστορία είναι από το 1300.Σε αυτή την εκδοχή η Ωραία Κοιμωμένη βιάζεται από τον βασιλιά και γεννάει ένα παιδί και όλα αυτά ενώ κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Αργότερα ο βασιλιάς ( σε περίπτωση που δεν προσέχατε, ο καλός αυτός άνθρωπος βίασε την κοπελιά) δολοφονεί την βασίλισσα και παντρεύεται το νεαρό θύμα του.

“Αh, l’amour” όπως λένε οι Γάλλοι.

“Πήτερ Παν”


Ο συγγραφέας J.M. Barrie ήταν 6 ετών όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του David πνίγηκε. Θέλοντας να βοηθήσει τη μητέρα του να ξεπεράσει την απώλεια ο Barrie υποδυόταν τον αδελφό του φορώντας μάλιστα τα ρούχα του. Η μητέρα έβρισκε παρηγοριά στη σκέψη πως David θα παρέμενε πάντα παιδί. Από αυτό ήρθε η έμπνευση για το θεατρικό έργο του Barrie το 1904 (και βιβλίο το 1911)

“Hansel και Gretel”


Aλλο ένα παραδοσιακό παραμύθι που αφηγήθηκαν οι αδελφοί Grimm. Σε αυτή την ιστορία ένα νεαρό αγόρι και η αδελφή του εγκαταλείπονται από τους γονείς τους κάτι που βασίζεται σε μια τρομερή πραγματικότητα της εποχής κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Λιμού στα 1300. Τότε οι γονείς εγκατέλειπαν τα παιδιά τους κυριολεκτικά στην τύχη τους. Μερικοί γονείς ήταν τόσο απελπισμένοι που κατέφυγαν στον κανιβαλισμό.

“Πινόκιο”


Στην αυθεντική έκδοση “Οι περιπέτειες του Πινόκιο,” βγήκε σε σειρές το 1881, ο ήρωας του τίτλου είναι “άθλιος” και “ντροπή” σύμφωνα με τον κατασκευαστή του. Αργότερα ένα ζεύγος απατεώνων, η Αλεπού και ο Γάτος, δένουν μια θηλιά γύρω από το λαιμό του Πινόκιο και τον αφήνουν κρεμασμένο σε ένα δέντρο. Ομως το κάρμα εκδικείται: ο Γάτος τυφλώνεται και η Αλεπού αναγκάζεται να κόψει την ουρά της και στη συνέχεια να την πουλήσει ώστε να πάρει χρήματα για να αγοράσει τροφή.

“Η Χιονάτη”


Πιθανότατα να γνωρίζετε την εκδοχή του Walt Disney “Η Χιονάτη και οι Εφτά Νάνοι” καλύτερα από την ιστορία του 1812 στην οποία βασίστηκε. Και στις δυο εκδοχές η βασίλισσα είναι η κακή της ιστορίας, αλλά όλοι θυμόμαστε τους συμπαθητικούς νάνους περισσότερο. Στην αυθεντική ιστορία η κακιά βασίλισσα διατάσσει έναν κυνηγό να πάρει την Χιονάτη στο δάσος, να την δολοφονήσει και στην επιστροφή να της φέρει το συκώτι και τους πνεύμονες της Χιονάτης για να τους φάει!

“Tα τρία γουρουνάκια”


Αλλο ένα καρτούν του Disney από τα ’30s. “Tα Τρία Μικρά Γουρουνάκιαhe ” προσπαθούν να σωθούν από τον Κακό Λύκο που τα καταδιώκει. Στην ιστορία όμως του 19 αιώνα ο λύκος τρώει τα δυο πρώτα γουρουνάκια. Μετά έρχεται η ανατροπή, το τρίτο (αυτό που έκτισε το σπίτι με τα τούβλα) παγιδεύει τον λύκο σε ένα καζάνι με καυτό νερό, στη συνέχεια τον σκοτώνει και τον τρώει!

“Η κοκκινοσκουφίτσα”


Στις αρχικές εκδοχές της ιστορίας, που είναι από τον δέκατο αιώνα, ο Κακός Λύκος σκοτώνει τη γιαγιά της Κοκκινοσκουφίτσας πριν το κορίτσι φτάσει στο σπίτι. Ο λύκος κάνει το τραπέζι στην Κοκκινοσκουφίτσα με ό,τι έχει απομείνει από τη γιαγιά της. Σε κάποιες εκδοχές ο λύκος τρώει και την Κοκκινοσκουφίτσα αφού όμως βγάλει τα ρούχα της και ξαπλώσει μαζί του στο κρεβάτι.

kissmygrass
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top