Μανιταρόπιτα η τέλεια


ως ορεκτικό ή συνοδευτικό με τα ψητά σας.

Μια τέλεια, υπέροχη στη γεύση της μανιταρόπιτα ξεσκέπαστη, με βάση φύλλο σφολιάτας γεμιστή με μανιτάρια, πιπεριές πράσα, τυριά και μπέικον. Μια εύκολη πίτα στη παρασκευή της για να την απολαύσετε, μικροί και μεγάλοι, ως ορεκτικό ή συνοδευτικό με τα ψητά σας.

Υλικά συνταγής

Για τη βάση:
  • 1 φύλλο σφολιάτας
Για τη γέμιση:
  • 2 κ.σ. βούτυρο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
  • 500 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες (ή ανάμεικτα με καφέ ή άλλα επιλογής σας φρέσκα μανιτάρια)
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές (1 πράσινη + 1 κόκκινη)
  • 2 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 7-8 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • αλάτι πιπέρι
Για τη κρέμα:
  • 1/4 φλ. τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένο
  • 1/4 φλ. τσαγιού ρεγκάτο, τριμμένο
  • 400 ml κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
  • 3 αυγά
Για πασπάλισμα:
  • 1/2 φλ. τσαγιού κίτρινο τυρί, έμενταλ, τσένταρ ή γκούντα τριμμένο
Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο πυρέξ 22×32 εκ. περίπου ή αντίστοιχο στρογγυλό πυρέξ ή ταψί. Στρώνετε στη βάση και τα τοιχώματά του το φύλλο σφολιάτας και το αφήνετε στην άκρη.
Για τη γέμιση:
  • Ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά για τη γέμιση, τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ, τα αλατοπιπερώνετε και τα ανακατεύετε καλά. Ψιλοκόβετε και το μπέικον και το αναμιγνύετε και αυτό μέσα στο μπολ με τα λαχανικά.
  • Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε καλά τις 2 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε όλα τα λαχανικά της γέμισης του μπολ, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε στην άκρη για 5 λ.
Για τη κρέμα:
  • Εν τω μεταξύ, σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε τα αυγά τα χτυπάτε καλά, προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος, και τα τυριά (τη τριμμένη παρμεζάνα και το ρεγκάτο) και τα αναμιγνύετε καλά.
Για τη συναρμολόγηση:
  • Στρώνετε ισομερώς σε όλη τη βάση του πυρέξ, πάνω από τη σφολιάτα όλα τα σοταρισμένα λαχανικά με το μπέικον. Από πάνω, με μια κουτάλα, τα περιχύνετε με το μείγμα τυριών κρέμα γάλακτος και τέλος πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με το κίτρινο τυρί επιλογής σας.
  • Γυρίζετε τη σφολιάτα προς τα μέσα να “θωρακίζετε” τη γέμιση να μη χυθεί κατά το ψήσιμο και ψήνετε τη μανιταρόπιτα στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά η σφολιάτα και ροδίσει ελαφρώς η επιφάνειά του. 
  • Αν απαιτηθεί, προς το τέλος του ψησίματος, σκεπάστε τη πίτα σας με αλουμινόχαρτο για να μην “αρπάξει” η επιφάνεια των τυριών.
sintayes

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...