Μοσχοβολιστά και πεντανόστιμα μίνι τραγανά κουραμπιεδάκια.
Μια συνταγή για το πατροπαράδοτο Ελληνικό γλυκό των Χριστουγέννων σε μια εύκολη ανάλαφρη εκδοχή. Η καλύτερή σας… αμαρτία για τις μέρες των Χριστουγέννων. Απολαύστε τα!!!
Υλικά συνταγής
Υλικά συνταγής
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 1 κοφτό κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κοφτό κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 2 κρόκοι αυγών
- 1 φλ. τσαγιού αμύγδαλο σε σκόνη [*]
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. κονιάκ
- 130 γρ. καβουρδισμένη αμυγδαλόψιχα, κομμένη σε κομματάκια
- 500 γρ. ζάχαρη άχνη (όση πάρει σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας) για επικάλυψη
- Απλώνετε την αμυγδαλόψιχα στο ταψί του φούρνου σας και τη ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 8-10 λ. Την αφαιρείτε από το φούρνο και τη κόβετε σε κομματάκια. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς και στρώνετε 1 μεγάλο ταψί με χαρτί ψησίματος.
- Βάζετε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα για τουλάχιστον 15 λ περίπου ή μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα, ή σαν σαντιγί. (Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη. Αυτό είναι το μυστικό στους κουραμπιέδες).
- Προσθέτετε τους κρόκους, έναν τη φορά χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη για να ενσωματώνονται. Κρατάτε στην άκρη 3-4 κ.σ. αλεύρι. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ, ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ και εναλλάξ τη σκόνη αμυγδάλου και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν.
- Δοκιμάζετε αν η ζύμη είναι μαλακιά, βουτυράτη (όχι σφιχτή) και να πλάθετε εύκολα και αν απαιτηθεί προσθέτετε και τις υπόλοιπες 3-4 κ.σ. αλεύρι μαζί με το κονιάκ και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και χτυπάτε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθούν ισομερώς.
- Πλάθετε 30 μισοφέγγαρα μήκους 4 εκ. περίπου, τα στρώνετε στο ταψί και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λ (ανάλογα με το μέγεθός τους) περίπου ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και “σκάσουν”. Αν χρησιμοποιήσετε 2 ταψιά θα τα ψήσετε ένα ένα. Τα αφαιρείτε από το φούρνο αφήνετε τους κουραμπιέδες για 10 λ να “σταθούν” μέσα στο ταψί και μετά τους μεταφέρετε προσεκτικά σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
- Κοσκινίζετε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη σε ένα ταψί. Απλώνετε από πάνω τα κουραμπιεδάκια και από πάνω τα πασπαλίζετε ξανά με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Σερβίρετε.
sintayes
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.