Ταλιατέλες στο φούρνο “αλα μπολονέζ”


για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.

Μια συνταγή για ένα πεντανόστιμο, χορταστικό φαγητό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι με ζυμαρικό, κιμά πασπαλισμένο με λιωμένα τυριά.

Υλικά συνταγής
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
  • 1/2 κιλό (1 πακέτο) ταλιατέλες
  • 1 καρότο τριμμένο στο τρίφτη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κύβο ζωμός βοδινού
  • 1 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα και τσένταρ ανάμεικτα (ή άλλα κίτρινα τυριά επιλογής σας, όπως γραβιέρα)
Εκτέλεση συνταγής
  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο , σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κιμά, το καρότο και το κρεμμύδι. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τις ταλιατέλες και το τυρί) και 3/4 φλ. νερό.
  2. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 35 λ περίπου ελέγχοντας ανά διαστήματα αν απαιτείται λίγο επιπλέον νερό για να μη μείνει χωρίς υγρά.
  3. Εν τω μεταξύ, βράζετε τις ταλιατέλες “αλ τέντε” σε μπόλικο αλατισμένο νερό, 2 λ λιγότερο από το προτεινόμενο χρόνο που αναφέρετε στη συσκευασία. 
  4. Τις σουρώνετε, τις λαδώνετε ή βουτυρώνετε και τις βάζετε σε μεγάλο πυρέξ.
  5. Αφαιρείτε το κιμά από τη φωτιά, περιχύνετε τις ταλιατέλες και ανακατεύετε ελαφρώς. Πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15 λ.
  6. Ξεσκεπάζετε και αφήνετε ακόμα 10 λ ή μέχρι να λιώσει καλά το τυρί και να ροδίσει ελαφρώς.
sintayes

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...