Ο μπακλαβάς της τεμπέλας


“ποτισμένο” με μπόλικο σιρόπι…

Μπακλαβάς… ένα υπέροχο, αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό του ταψιού που δύσκολα του αντιστέκεσαι. Μια εύκολη συνταγή για έναν μοσχομυρωδάτο, σπιτικό μπακλαβά με καλό φρέσκο βούτυρο, φρεσκοαλεσμένα αμύγδαλα “ποτισμένο” με μπόλικο σιρόπι…

Υλικά συνταγής
  • 2 κούπες αμύγδαλα, θρυμματισμένα
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανελογαρίφαλο
  • 6 φύλλα κρούστας
  • 1/2 κούπα φρέσκο βούτυρο γάλακτος, λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιύ
  • Για το σιρόπι:
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 ½ κούπα νερό
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 μικρό στικ κανέλας
Εκτέλεση συνταγής
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C. Βουτυρώνετε καλά ένα μέτριο τετράγωνο ή μακρόστενο (25×25 ή 20×30 περίπου) πυρίμαχο σκεύος. Θρυμματίζετε τα αμύγδαλα σε μέτρια κομματάκια τα τοποθετείτε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη και το κανελογαρίφαλο και ανακατεύετε. Τα αφήνετε στην άκρη.
  • Τοποθετείτε στο ταψί τα φύλλα ένα ένα, σουρώνοντάς τα (σαν φυσαρμόνικα) το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνετε σε όλη την επιφάνειά τους με το βούτυρο. Πασπαλίζετε από πάνω το μείγμα αμυγδάλου φροντίζοντας να μπει και μέσα στις πτυχώσεις και να κατανεμηθεί ισομερώς. Ψήνετε το μπακλαβά σας για 30 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν και γίνουν τραγανά τα φύλλα.
  • Για το σιρόπι: Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 6 λ περίπου. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να γίνει χλιαρό.
  • Βγάζετε το μπακλαβά από το φούρνο και τον περιχύνετε όπως είναι καυτός με το χλιαρό σιρόπι. Τον αφήνετε για 1 περίπου ώρα να πιει το σιρόπι του και κρυώσει καλά τον κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
glykesistories

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...