Το παρελθόν είναι ένα ύφασμα που δεν μπορεί να ξηλωθεί


Το μέλλον είναι εκατοντάδες χιλιάδες νήματα.

Παρελθόν.

Αποτελείται από εικόνες, ήχους, μελωδίες, μυρωδιές, αγγίγματα, γεύσεις. Το παρελθόν αποτυπώνεται ανεξίτηλα και στις πέντε αισθήσεις μας. Συνήθως ξυπνάει από τη μελωδία ενός γνώριμου τραγουδιού που είτε θα ξεσηκώσει γλυκιές μνήμες, είτε θα κεντήσει και πάλι τον πόνο μέσα μας με άσχημες αναπολήσεις. Αρκούν λίγες μόνο νότες και το ταξίδι στο χρόνο ξεκινάει.

Βέβαια, ο πιο απρόσμενος τρόπος για να γυρίσει κανείς χρόνια πίσω σε ένα φιλί, σε ένα καλοκαίρι, σε μια παιδική ανάμνηση, είναι μια μυρωδιά που έχει συσχετιστεί με μια στιγμή. Αρκεί το άρωμα μια γαρδένιας για να θυμίσει παιδικά καλοκαίρια στο χωριό και την αυλή του παππού και της γιαγιάς. Αρκεί το άρωμα ενός τυχαίου περαστικού για να θυμίσει τη γεύση του αμήχανου πρώτου φιλιού εκεί γύρω στα δεκάξι.

Αρκεί η μυρωδιά του χαρτιού από ένα παλιό βιβλίο για να φέρει στο νου τα φοιτητικά χρόνια.

Το παρόν είναι ένα ζωντανό, συνολικό άθροισμα μικρών-μικρών στιγμών από ολόκληρο το παρελθόν, το οποίο καθορίζει ποιοι ακριβώς είμαστε σήμερα. Ό ,τι πέρασε, ευχάριστο ή δυσάρεστο, λάθος ή σωστό, παράλογο ή λογικό πρέπει να μάθουμε να το κοιτάζουμε κατάματα κι όχι στρέφοντας αλλού το κεφάλι να το διαγράφουμε από τη μνήμη. Διαγράφοντας οποιοδήποτε κομμάτι του παρελθόντος εξασφαλίζουμε τη διαγραφή ενός αντίστοιχου κομματιού από το μέλλον.

Κρατάμε σταθερά το τιμόνι της ζωής οδηγώντας μόνο μπροστά, προς το μέλλον. Με μόνη προϋπόθεση ότι θα συμβουλευόμαστε που και που, όταν χρειάζεται, τους καθρέφτες μας κοιτάζοντας για λίγο πίσω. Για λίγο, ως διδαχή για το μετέπειτα. Με πολλή προσοχή όμως, γιατί ο χρόνος του χτες δεν πρέπει να κατατρώει το χρόνο του σήμερα.

Όσο πιο πολύ κι όσο πιο συχνά αναπολούμε τα περασμένα τόσο λιγότερο ευτυχισμένοι γινόμαστε. Δεν αξίζει να δυστυχούμε στο παρόν σκαλίζοντας άσχημες στιγμές, ούτε να εξαρτιόμαστε από μερικές καλές αλλά περασμένες στιγμές, για να χαμογελάσουμε στο σήμερα.
Ας φτιάξουμε το παρόν όσο πιο όμορφο μπορούμε με όσα εργαλεία ευτυχίας διαθέτουμε!

Όπως έχει πει κι ο συγγραφέας Orson Scott “Το μέλλον είναι εκατοντάδες χιλιάδες νήματα. Το παρελθόν όμως είναι ένα ύφασμα που δεν μπορεί να ξηλωθεί.».

Της Ελίνας Φυλακτού
olasimera

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...