Δεν έχεις ανάγκη το duckface κουκλίτσα μου!

0

Αυτά τα ανέμελα χαμόγελα της εφηβείας δε θα τα φορέσετε ποτέ ξανά.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δώσει μια άλλη διάσταση στη δυναμική  της φωτογραφίας.
Το γνωστό «μια εικόνα, χίλιες λέξεις» βρήκε την τέλεια εφαρμογή του στις φωτογραφίες που αποτυπώνουν προσωπικές στιγμές διαθέσιμες για γνωστοποίηση.
Έρωτες, διακοπές, μοναξιές, παρέες, έρχονται να αποκτήσουν έναν πιο δημόσιο χαρακτήρα χάνοντας λιγάκι από το αίσθημα των προσωπικών στιγμών.
Μια νέα φωτογραφική μόδα, ωστόσο, που προωθήθηκε μέσω της οθόνης είναι οι selfies-κυρίως γυναικών-, που έγινε γνωστή ως το «σύνδρομο της «παπιόφατσας» (duckface syndrome). Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Πιέζεις τα χείλη, τα φουσκώνεις λιγάκι, ρουφάς ταυτόχρονα τα μάγουλα, κλικ και είσαι έτοιμη να προκαλέσεις και να σαγηνεύσεις.
Αποτυπώνεις έναν ελκυστικό, ερωτεύσιμο και ερωτικό εαυτό, που μπορεί να έχει ή να μην έχει σχέση με αυτό που πραγματικά είσαι. Κι επειδή ακριβώς παρατηρήθηκε  μια ευρεία χρήση αυτών των φωτογραφιών, έγιναν και αντικείμενο ανάλογων ερευνών. Έτσι, σε μελέτη του 2015 διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που βγάζουν φωτογραφίες με duckface ίσως να χαρακτηρίζονται από συναισθηματική ανασφάλεια. Έχει, επίσης, αναφερθεί ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους άντρες, καθώς φαίνεται ότι προτιμούν  περισσότερο τις γυναίκες με τις συγκεκριμένες selfies παρά εκείνες που έχουν φωτογραφηθεί να χαμογελούν.
Οι συμπεριφορές των ενηλίκων, βέβαια, σε καμιά περίπτωση δε μας αφορούν.  Ούτε και τα κίνητρα που τυχόν κρύβονται πίσω από αυτές. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.  Αυτό, όμως, που σίγουρα αφορά όσους από εμάς έχουμε παιδιά στην εφηβεία, είναι το πώς επηρεάζει την καθημερινότητα των εφήβων η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με πιο δημοφιλές το facebook.  Όπως και το με ποιον τρόπο η φωτογραφία  έχει τη δύναμη να επηρεάσει την αυτό-εικόνα τους.
Κατανοώ ως πλήρως φυσιολογική την ανάγκη τους να την ενισχύσουν στην ομάδα των συνομηλίκων, τους «σημαντικούς άλλους» σ’ αυτή τη φάση της ζωής τους. Στην προσπάθειά τους να νιώσουν την αποδοχή χρησιμοποιούν  ως το πιο αποτελεσματικό μέσο τη φωτογραφία, γιατί ακριβώς η εξωτερική εμφάνιση είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό κριτήριο για να την κερδίσουν. Έτσι, οι φωτογραφίες για τους έφηβους γίνονται λίγο ή πολύ αυτοσκοπός.
Σε μια ενήλικη γυναίκα που επιλέγει να φωτογραφίζεται κατ΄ επανάληψη με duckface,  θα βρούμε αρκετά ελαφρυντικά να της δώσουμε. Ανάλογα με την ηλικία της, μπορούμε να μιλήσουμε για συναισθηματική ανασφάλεια, για ερωτική επιβεβαίωση, για x άλλους λόγους. Ας δεχτούμε ότι το έχει απλά ανάγκη.
Εσείς, όμως, κοριτσάκια μου, δεν έχετε ανάγκη από κανένα duckface.
Eίστε όμορφες, ξεχωριστές και μοναδικές.  Δεν έχετε καμιά ανάγκη να στηθείτε στο φακό, γιατί η ομορφιά σας καθρεφτίζεται στα μάτια σας. Και δεν έχετε κανέναν μα κανέναν λόγο να «παραμορφώσετε» αυτήν την ομορφιά. Να ξέρετε ότι όλοι μας νιώθουμε την ανάγκη να αποτυπώσουμε στιγμές που θέλουμε να αντέξουν στο χρόνο, να φυλάξουμε αναμνήσεις στα συρταράκια του μυαλού μας για τα χρόνια που θα έρθουν.
Ας είναι όμως τα δικά σας αποτυπώματα του φακού αυθόρμητα κι όχι στημένα. Ας είναι τα χαμόγελα και τα βλέμματά σας αυτά που θα σας θυμίζουν τον εαυτό σας μετά από πολλά χρόνια. Είναι η πιο ανέμελη περίοδος της ζωής σας. Δείξτε αυτή σας την ανεμελιά στις οθόνες σας. Γιατί θα μεγαλώσετε και θα σας λείψει. Θα γίνετε γυναίκες και ελκυστικές και ερωτεύσιμες, ίσως και μοιραίες. Αυτά τα ανέμελα χαμόγελα, όμως, της εφηβείας δε θα τα φορέσετε ποτέ ξανά.
Και θα σας λείψουν, πιστέψτε με.
Και θα είναι κρίμα να μην υπάρχουν φωτογραφίες σας που να σας τα θυμίζουν.

Της Γεωργίας Ανδριώτου
anapnoes
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top