Δίπλες Χριστουγεννιάτικες με 5 υλικά


Δίπλες. Το πατροπαράδοτο, παραδοσιακό, Χριστουγεννιάτικο γλυκό.

Μια συνταγή για πανεύκολες δίπλες με 5 μόνο υλικά περιχυμένο με σιρόπι ή απλά με μέλι.

Υλικά συνταγής

Για τις δίπλες:
  • 2 αυγά και 4 κρόκους αυγών
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • 2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 4 φλ. τσαγιού περίπου αλεύρι
Για το σιρόπι:
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού μέλι
  • 1 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • φλούδα πορτοκαλιού
  • καρύδια για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
  1. Αναμιγνύετε τα αυγά, το κονιάκ, το λάδι ή το βούτυρο και το αλάτι και τα χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθούν. 
  2. Προσθέτετε τα 3 φλ. τσαγιού αλεύρι και σταδιακά προσθέτετε και από το τέταρτο φλ. όσο χρειαστεί για να έχετε μια σφιχτή ζύμη. 
  3. Τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε σκεπασμένη για 1/2 ώρα.
  4. Παίρνετε κομμάτια ζύμης και τα ανοίγετε σε λεπτά φύλλα. 
  5. Το κόβετε με οδοντωτή ροδελίτσα σε διάφορα σχήματα της αρεσκείας σας [φιογγάκια, θηλιές, φύλλα τετράγωνα κ.λ.π.] και τα ρίχνετε σε μπόλικο καυτό λάδι σε τηγάνι ή σε φριτέζα μέχρι να χρυσαφίσουν. 
  6. Βγάζετε τις δίπλες από το καυτό λάδι με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας και τις βάζετε σε απορροφητικό χαρτί.
Για το σιρόπι:
  1. Βράζετε για 10 λεπτά, όλα τα υλικά για το σιρόπι. 
  2. Κατεβάζετε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει περιχύνετε τις δίπλες με θρυμματισμένο καρύδι και [προαιρετικά] με κανέλα τριμμένη.
sintayes

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...