Οι ορμόνες ευθύνονται για τις σπατάλες των γυναικών


Είναι μια ψυχολογική αντίδραση...

Οι δέκα μέρες πριν από την έμμηνο ρύση είναι κρίσιμες για το πορτοφόλι μας. Κι αυτό γιατί οι ορμονικές αλλαγές οδηγούν τις γυναίκες στα μαγαζιά, από τα οποία όμως σπάνια βγαίνουν με άδεια χέρια. Έρευνα στη Βρετανία έδειξε μάλιστα πως περίπου το 70% των γυναικών, στη διάρκεια αυτών των ημερών, αδυνατούν να αντισταθούν στις αγορές. Πολλές, όμως αργότερα το μετανιώνουν.

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν πως είναι ένας τρόπος κι αυτός για να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργούνται από τις ορμονικές αλλαγές.

«Είναι πιο δύσκολο αυτήν την περίοδο να ασκήσουμε έλεγχο. Οι δαπάνες είναι υπερβολικές και γίνονται περισσότερο παρορμητικά», επισημαίνει στο Μπι Μπι Σι η καθηγήτρια Κάρεν Πάιν από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire. «Η συγκεκριμένη συμπεριφορά μάλλον είναι αντίδραση στα έντονα συναισθήματα. Οι γυναίκες νιώθουν πίεση ή θλίψη, έτσι είναι πιθανό να βγουν στην αγορά για να νιώσουν καλύτερα. Η συμπεριφορά αυτή δεν μας αιφνιδιάζει».

Πώς εξηγείται όμως το γεγονός ότι τα αντικείμενα που αγοράζουν οι γυναίκες παρορμητικά, συνδέονται σχεδόν πάντα με την εξωτερική τους εμφάνιση; Έχει παρατηρηθεί, για παράδειγμα, ότι οι γυναίκες που επιδίδονται σε σπατάλες περίπου 7-10 μέρες πριν από την έμμηνο ρύση, αγοράζουν συνήθως κοσμήματα, καλλυντικά και ψηλοτάκουνες γόβες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, με αυτές τις αγορές, οι γυναίκες προσπαθούν να γίνουν περισσότερο ελκυστικές. Είναι μια ψυχολογική αντίδραση που χρονικά συμπίπτει σε γενικές γραμμές με την περίοδο της ωορρηξίας, όταν δηλαδή είναι περισσότερο γόνιμες. Άλλωστε έχει καταγραφεί και σε άλλες έρευνες ότι όταν οι γυναίκες διανύουν την περίοδο της ωορρηξίας, ντύνονται και ανάλογα, ώστε να αρέσουν περισσότερο.

tanea

Σας ενδιαφέρουν κι' αυτά...