Βίλλα Σικελιανού

1

Μέσα σ’ έναν κατάφυτο κήπο δίπλα στην θάλασσα, η ιστορική βίλα του διάσημου ποιητή Άγγελου Σικελιανού είναι ένα μαγικό μέρος γεμάτο μνήμες μιας συναρπαστικής ζωής. Αυτό το μοναδικής αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας οικοδόμημα των αρχών του 20ου αιώνα μπορεί να γίνει το δικό σας παραμυθένιο καταφύγιο χάρη στην αναπαλαίωσή του από τον εφοπλιστή Σπύρο Τυπάλδο.



Το εντυπωσιακό κτίσμα βρίσκεται στην ομορφότερη παραλία του Κορινθιακού κόλπου που συνορεύει με το πευκοδάσος του Ξυλοκάστρου και είναι ένα κομμάτι από την νεώτερη ιστορία της Ελλάδας, ένα μνημείο που ο χρόνος του δίνει όλο και περισσότερη ομορφιά.

Η βίλλα, είναι διώροφη με υπόγειο, χειροποίητη, κατασκευασμένη από πέτρα που μεταφέρθηκε από τους Αγίους Θεοδώρους και αποτελεί την πρώτη και μοναδική αρχιτεκτονική προσπάθεια του Άγγελου Σικελιανού, με το ύφος της να συμβαδίζει με το ιδιαίτερο στυλ του ποιητή,  καθώς συνδυάζει στοιχεία διαφορετικών αρχιτεκτονικών τεχνοτροπιών.

O μεγάλος ποιητής έζησε στην περιοχή Ξυλοκάστρου για 20 περίπου χρόνια. Το πέρασμά του ήταν εκρηκτικό και άφησε πίσω του, εκτός από το ιδιότυπο σπίτι του, πολλές αναμνήσεις μιας μυθιστορηματικής ζωής και μιας ξεχωριστής παρουσίας, όπως και στοιχεία της έμπνευσής του από την ιδιαίτερα όμορφη φύση της περιοχής.

Το 1916 ο Σικελιανός μαζί με την πρώτη του σύζυγο, Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ, ολοκλήρωσε την κατασκευή της βίλλας στο κτήμα του στη Συκιά Κορινθίας, όπου και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του έως και το 1930 φιλοξενώντας εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, τον Κωστή Παλαμά, τον Κώστα Καρυωτάκη, τον Νίκο Καζαντζάκη, την Ισιδώρα Ντάνκαν κ.ά.


Το ζεύγος Σικελιανού –Πάλμερ φεύγει από την βίλλα της Συκιάς το 1930, όταν το οίκημα βγαίνει λόγω χρεών του  ζεύγους στον πλειστηριασμό και έρχεται στην ιδιοκτησία του Καθηγητή Ιωάννη Μαντζούφα, γαμπρού του δικτάτορα Μεταξά. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γίνεται διοικητήριο των Ιταλών και στην συνέχεια των Γερμανών.

Το ιστορικό κτίριο αγόρασε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 από ντόπιους ιδιοκτήτες ο εφοπλιστής Σπύρος Τυπάλδος. Με επίκεντρο την βίλλα του Σικελιανού και το γειτνιάζον πευκοδάσος του Ξυλοκάστρου, ο Έλληνας εφοπλιστής δημιούργησε την πρώτη οργανωμένη τουριστική επιχείρηση στην Ελλάδα και πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Σήμερα το Sikyon Coast φροντίζει για την άνετη διαμονή σας, παρέχοντας οργανωμένες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα υψηλών προδιαγραφών.

Η εκλεπτυσμένη διακόσμηση , η διακριτική πολυτέλεια , η χαλαρή ατμόσφαιρα και φυσικά οι μοναδικές παροχές κάνουν το Sikyon Coast ένα ιδανικό καταφύγιο αποδράσεων για τους φανατικούς του ευ ζην μόλις 120  χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  1. Ανώνυμος18/1/15, 7:24 μ.μ.

    Παράλειψη>>> Τέλη δεκατιας 40 ο Οττο Σιμιτσεκ ειχε δημιουργησεπ κατασκηνωση στην βιλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου
To Top