Επισκευή πλυντηρίου ρούχων

23

Κάποια προβληματάκια στη λειτουργία του μπορείς να τα επιδιορθώσεις και μόνος σου... Δεν είναι δα και πυρηνική φυσική!

Το πλυντήριο ρούχων είναι στην ουσία ένας κάδος που γεμίζει με νερό και μετά αδειάζει, περιστρέφεται για να στεγνώσει τα ρούχα, ενώ είναι εφοδιασμένος και με έναν μηχανισμό για το ανακάτεμα των ρούχων. Ένας πλήρης κύκλος λειτουργίας περιλαμβάνει γέμισμα με νερό, πλύση, στέγνωμα και περιστροφή.

Παρά το γεγονός ότι οι λειτουργίες αυτές είναι σχετικά απλές, ένας αριθμός πραγμάτων μπορεί να πάει στραβά. Κάποια από τα προβλήματα που θα εμφανιστούν μπορεί να επιδιορθωθούν εύκολα από σένα τον ίδιο, ενώ σίγουρα θα υπάρξουν και «επιπλοκές» που καλό είναι να αφεθούν στα έμπειρα χέρια ενός τεχνικού.

Θα σου δείξουμε σήμερα πώς μπορείς να φτιάξεις μόνος σου κάποιες απλές λειτουργικές βλάβες του πλυντηρίου σου.

Πριν ξεκινήσεις, σιγουρέψου ότι το πλυντήριο είναι στην πρίζα και η πρίζα λειτουργεί. Είναι πολλές οι φορές που η «βλάβη» εντοπίζεται σε ελαττωματικό κύκλωμα ή σε πλυντήριο που δεν είναι συνδεδεμένο στο ρεύμα! Και μια συμβουλή: για να αποτραπούν λειτουργικά προβλήματα, ακολούθησε τις πρακτικές καλής λειτουργίας του πλυντηρίου σου.

Χρησιμοποίησε πάντα τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού και αποσκληρυντικού, σιγουρέψου ότι το πλυντήριο είναι σε απόλυτα οριζόντια θέση και μην το υπερφορτώνεις ποτέ με περίσσιο φορτίο. Θυμήσου: πριν ξεκινήσεις να επιδιορθώνεις την όποια βλάβη, αποσύνδεσε υποχρεωτικά το πλυντήριο από την παροχή ρεύματος.

Το πλυντήριο δεν γεμίζει

Αν το πλυντήριο δεν γεμίζει με νερό, ενδεχομένως να έχουν φράξει τα πάνελ εισόδου του νερού. Καθάρισέ τα ή άλλαξέ τα με καινούρια, συμβουλευόμενος το εγχειρίδιο χρήσης του πλυντηρίου σου για να βρεις την ακριβή θέση τους. Άλλες αιτίες του προβλήματος μπορεί να είναι ένα χαλασμένο χρονόμετρο ή να μη δουλεύει ο επιλογέας θερμοκρασίας, για τα οποία ωστόσο θα πρέπει να αναζητήσεις τη βοήθεια ενός τεχνικού.

Ο κάδος δεν περιστρέφεται

Αν ένας γεμάτος κάδος δεν περιστρέφεται, έλεγξε μήπως έχει πιαστεί κάποιο ρούχο και τον μπλοκάρει ή αν τα ρούχα έχουν τοποθετηθεί στον κάδο ασύμμετρα. Η ασύμμετρη φόρτωση του κάδου εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του πλυντηρίου και το κάνει να τρέμει, ενεργοποιώντας αυτόματα ένα κύκλωμα προστασίας που παύει τη λειτουργία του. Βγάλε και ξανατοποθέτησε τα ρούχα στον κάδο, προσέχοντας το ομοιόμορφο γέμισμά του.
  • Αν η εξισορρόπηση του φορτίου στον κάδο δεν λύσει το πρόβλημα, σιγουρέψου ότι το πλυντήριο είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το πάτωμα. Σφίγγοντας και ξεσφίγγοντας τα ποδαράκια του πλυντηρίου ρυθμίζεις το ύψος και την κλίση του, ώστε να είναι εντελώς παράλληλο με την επιφάνεια του πατώματος.
  • Ο ιμάντας κίνησης του κάδου μπορεί να έχει χαλαρώσει, φθαρεί ή απλά να κόπηκε. Αν πιάνουν τα χέρια σου, αντικατάστησέ τον μόνος σου.
  • Μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους διακόπτες χειρισμού, οπότε συμβουλεύσου τεχνικό.

Τα ρούχα παραμένουν υγρά μετά το στύψιμο

Αν ο κύκλος του στυψίματος δεν στεγνώνει τα ρούχα σε ικανοποιητικό βαθμό, ακολούθησε τα εξής διαγνωστικά βήματα:
  • Ανασήκωσε το καπάκι του πλυντηρίου την ώρα του στυψίματος. Αν ο κάδος δεν περιστρέφεται, μπορεί το μοτέρ να έχει καταστραφεί. Κάλεσε τεχνικό για να αντικαταστήσει το εξάρτημα.
  • Αν ο κάδος περιστρέφεται, έλεγξε το φορτίο για να σιγουρευτείς ότι είναι συμμετρικά τοποθετημένο στον κάδο. Αν το πρόβλημα παραμείνει και είσαι βέβαιος για τη συμμετρική φόρτωση του κάδου, αναζήτησε τη βοήθεια ενός τεχνικού, καθώς μια σειρά προβλημάτων του μοτέρ μπορεί να ευθύνεται για το ανεπαρκές στέγνωμα των ρούχων.
  • Μπορείς πάντα να ακολουθήσεις το παράρτημα «Αντιμετώπιση Προβλημάτων» του εγχειριδίου χρήσης του πλυντηρίου σου. Σίγουρα θα υπάρχει υποκατηγορία για το μη στέγνωμα των ρούχων. Ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα στον σωλήνα αποχέτευσης ή την αντλία.

Τα ρούχα δεν ξεπλένονται επαρκώς

Αν παραμένουν υπολείμματα απορρυπαντικού στα ρούχα ή τον κάδο μετά το τέλος του προγράμματος πλύσης, προφανώς κάτι πάει στραβά. Σιγουρέψου ωστόσο πρώτα ότι χρησιμοποιείς το πλυντήριο με σωστό τρόπο - δεν το παραγεμίζεις, βάζεις την κατάλληλη ποσότητα απορρυπαντικού κ.λπ. Ακόμα και μία λανθασμένη χρήση, π.χ. υπερφόρτωση, μπορεί να ευθύνεται για το ανεπαρκές ξέπλυμα. Αν αυτό δεν λύσει το πρόβλημα, τότε πιθανόν το νερό του ξεπλύματος δεν εισέρχεται στον κάδο ή -αντιθέτως- δεν αποστραγγίζεται σωστά.
  • Έλεγξε ότι οι βαλβίδες νερού που τροφοδοτούν τους σωλήνες παροχής είναι ανοιχτές και λειτουργούν.
  • Έλεγξε ότι οι σωλήνες παροχής δεν έχουν διπλώσει και εμποδίζουν τη ροή του νερού. Αν έχουν κάπου τσακίσει, ίσιωσε ή αντικατάστησέ τους για να λυθεί το πρόβλημα.
  • Έλεγξε τον σωλήνα αποστράγγισης για να σιγουρευτείς ότι το πλυντήριο αποστραγγίζει πλήρως. Οποιοδήποτε φράξιμο του σωλήνα κάνει το βρόμικο νερό του ξεβγάλματος να λιμνάζει στον κάδο. Κάνε μια δοκιμαστική πλύση για να δεις ότι ο κάδος αδειάζει εντελώς έπειτα από κάθε κύκλο πλύσης-ξεπλύματος.
  • Έλεγξε, τέλος, ότι ο σωλήνας παροχής φρέσκου νερού δεν είναι μπλοκαρισμένος. Κλείσε τη βαλβίδα και αποσύνδεσε τον σωλήνα από το πλυντήριο. Βάλε την άκρη του σε έναν κουβά και άνοιξε ξανά τη βαλβίδα παροχής νερού. Θα πρέπει το νερό να βγαίνει με αρκετή πίεση. Αν η πίεση δεν είναι ικανοποιητική, τότε κάτι φράζει τον σωλήνα. Καθάρισε ή αντικατάστησε τον σωλήνα παροχής νερού.

Το πλυντήριο δεν δουλεύει

Αν το πλυντήριο δεν ξεκινάει ή δεν κάνει κανέναν θόρυβο όταν το θέτεις σε λειτουργία ή σταματάει ανάμεσα στις διάφορες φάσεις του προγράμματος, τότε δεν παίρνει ρεύμα ή έχει ενεργοποιηθεί το κύκλωμα προστασίας από υπερφόρτωση. Σε αυτή την περίπτωση, αφαίρεσε ένα κομμάτι από το φορτίο για να ελαφρύνει και άφησε το κύκλωμα προστασίας να επαναφέρει τη λειτουργία. Βγάλε και ξαναβάλε την πρίζα στο ρεύμα και τσέκαρε αν λειτουργεί. Αλλιώς:
  • Σιγουρέψου ότι το πλυντήριο είναι στο ρεύμα και ο διακόπτης λειτουργίας του είναι ανοιχτός. Έλεγξε αν λειτουργεί η πρίζα που συνδέεις το πλυντήριο - με ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι. Θυμίζουμε ότι η πόρτα του πλυντηρίου πρέπει να είναι κλειστή για να λειτουργήσει η συσκευή.
  • Αν το πλυντήριο δεν λειτουργεί καν, από την πρίζα όμως περνάει ρεύμα κανονικά, τότε μπορεί να φταίει το καλώδιο τροφοδοσίας. Αποσύνδεσε το καλώδιο από την πρίζα και έλεγξε αν πράγματι περνάει ρεύμα.
  • Άνοιξε την πόρτα του πλυντηρίου και τσέκαρε το άγκιστρο της πόρτας και τη βάση πάνω στην οποία κλειδώνει το άγκιστρο. Όταν η πόρτα ασφαλίζει, ακούγεται ένα «κλικ». Αν δεν ακουστεί ο χαρακτηριστικός αυτός ήχος, τότε το άγκιστρο έχει χαλάσει και γι’ αυτό δεν λειτουργεί το πλυντήριο - διαθέτει κύκλωμα ασφαλείας που εμποδίζει τη λειτουργία του αν η πόρτα δεν έχει κλειδώσει. Αν έχεις εμπειρία σε οικιακές εργασίες, μπορείς να αλλάξεις τον διακόπτη μόνος σου, αλλιώς αναζήτησε επαγγελματική βοήθεια.
  • Αν, παρόλα αυτά, συνεχίζει το πλυντήριο να μη λειτουργεί, μπορεί το πάνελ χειρισμού να έχει χαλάσει ή να είναι ελαττωματικό. Για το πρόβλημα αυτό θα χρειαστείς τεχνικό.

Το πλυντήριο στάζει

Οι διαρροές σε ένα πλυντήριο ρούχων προέρχονται συνήθως από τους σωλήνες ή τις ενώσεις. Καλό είναι να αποδίδουμε την πρέπουσα σημασία σε μια διαρροή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο και να πλημμυρίσει το σπίτι.
  • Έλεγξε αν έχουν συνδεθεί σωστά οι σωληνώσεις με τις βαλβίδες παροχής νερού αλλά και τις υποδοχές στο πίσω μέρος του πλυντηρίου. Τσέκαρε επίσης τις ίδιες τις σωληνώσεις για φθορές ή τρύπες. Σφίξε καλά όλους τους συνδέσμους των σωληνώσεων και αντικατάστησε όποιον σου φανεί «ύποπτος». Μην ξεχάσεις να κλείσεις τον γενικό διακόπτη του νερού πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία. Επιπλέον, όταν αφαιρείς κάποια σωλήνωση, άδειασέ τη με προσοχή σε έναν κουβά, γιατί σίγουρα μικρή ποσότητα νερού θα έχει εγκλωβιστεί εντός της.
  • Έλεγξε αν ο κάδος γεμίζει με σαπουνάδες, γεγονός που κάνει το πλυντήριο να υπερχειλίζει. Αν αυτό είναι που δημιουργεί τη διαρροή, μπορείς να μειώσεις τις σαπουνάδες που δημιουργούνται εντός του πλυντηρίου ρίχνοντας 1/2 κούπα ξίδι στον κάδο. Επιπλέον, επίλεξε προγράμματα που χρησιμοποιούν λιγότερο απορρυπαντικό ή βάλε απορρυπαντικά που δημιουργούν λιγότερη σαπουνάδα.
  • Ενδέχεται το πλυντήριο να έχει ελαττωματικό λάστιχο κάδου ή χαλασμένη τάπα. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστείς τη βοήθεια του ειδικού.

Το πλυντήριο δονείται

Αν το πλυντήριο μετατοπίζεται από τη θέση του κατά τη λειτουργία του, σημαίνει πως δεν είναι ευθυγραμμισμένο με το πάτωμα ή το φορτίο του δεν είναι συμμετρικά τοποθετημένο στον κάδο. Έχουμε ήδη αναφερθεί στο πώς ευθυγραμμίζουμε το πλυντήριο και πώς εξισορροπούμε το φορτίο του κάδου. Επιπρόσθετα, έλεγξε αν όλα τα ποδαράκια του πλυντηρίου πατάνε καλά στο πάτωμα και αν τα μπροστινά διαθέτουν τα προστατευτικά καλύμματα και τα ειδικά παξιμάδια που τα κλειδώνουν στη θέση τους. Καλό είναι τα μπροστινά ποδαράκια να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά, μην τα ανοίγεις λοιπόν σε όλο τους το μήκος. Σφίξε τα για να κοντύνουν και ξαναρύθμισε την κλίση του πλυντηρίου ώστε να είναι απόλυτα ίσιο. Εννοείται ότι το πάτωμα θα πρέπει να είναι εντελώς επίπεδο! Βάλε μια άδεια δοκιμαστική πλύση στο πρόγραμμα στυψίματος για να ελέγξεις αν συνεχίζει να δονείται και να μετακινείται από τη θέση του. Αν το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, θα χρειαστείς ειδικό.

Το πλυντήριο δεν στραγγίζει

Αν το πλυντήριο γεμίζει με νερό και ο κάδος του περιστρέφεται αλλά δεν στραγγίζει μετά την πλύση, τότε προφανώς κάτι φταίει με τον σωλήνα αποχέτευσης ή την αντλία. Το γεγονός ότι το πλυντήριο λειτουργεί στους άλλους κύκλους πλύσης δείχνει ότι το μοτέρ δουλεύει και ο ιμάντας δεν παρουσιάζει πρόβλημα.
  • Σιγουρέψου ότι ο σωλήνας αποχέτευσης δεν έχει τσακίσει και εμποδίζεται έτσι η ροή του νερού.
  • Τσέκαρε αν το χερούλι της πόρτας ασφαλίζει. Ο χαρακτηριστικός ήχος «κλικ» πρέπει να ακουστεί όταν η πόρτα κλειδώσει στην υποδοχή της.
  • Πιθανόν να εμφάνισε βλάβη η αντλία νερού ή κάποιο υπόλειμμα να την έχει φράξει. Μπορεί ακόμα το χειριστήριο ελέγχου του πλυντηρίου να παρουσίασε πρόβλημα. Και για τις δύο αυτές περιπτώσεις, η επαγγελματική βοήθεια είναι απαραίτητη.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

23Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  1. καλημέρα,έχω πλυντήριο AEG Lavamat 40 και μου παρουσιάστηκε το εξής πρόβλημα,αφού παίρνει νερό σταματάει και προσπερνάει όλα τα προγράμματα και βγάζει το νερό.Μπορείτε να βοηθήσετε
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα.Μολις βαζω να λειτουργησει το πλυντηριο πεφτει το ρευμα.τι να κανω;σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν αδειάζει πλήρως τα νερά,κ οταν ανοίγω το φίλτρο σφυρίζει κ τότε ξεκινάει να αδειάζει κανονικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα εχω πλυντηριο πιατων πιτσος. Ειχα να το βαλω σε λειτουργια πολυ καιρο με αποτελεσμα να κολληση το μοτερ και να μην κανει την διαδικασία πλησιματος. Τι κανω σε αυτην την περιπτωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα εχω πλυντηριο πιατων πιτσος. Ειχα να το βαλω σε λειτουργια πολυ καιρο με αποτελεσμα να κολληση το μοτερ και να μην κανει την διαδικασία πλησιματος. Τι κανω σε αυτην την περιπτωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου κολησε η πορτα απο ενα πλυντηριο bosch

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλισπερα εχω το πλινιτιριο που δεν μου βγαζι τα νερα και μου γιρναι τους αριθμους αναποδας εναι πιτσος και αφις εφχαριστο πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα θα ήθελα να μου πείτε πως μπορώ να καταλάβω αν δουλεύει σωστά η αντίσταση του πλυντηρίου ρούχων.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα έχω πλυντήριο lg, κ μου έβγαλε μην στην οθόνη να ελεγξω το φίλτρο κ το σωλήνα, φαίνεται κάτι αρκετά μεγάλο πλαστικό πράγματα κι να είναι στο σωλήνα που καταλήγει στο φίλτρο, αλλά δεν μπορώ να το πιάσω για να το αφαίρεση, τι κάνω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα έχω πλυντήριο lg, κ μου έβγαλε μην στην οθόνη να ελεγξω το φίλτρο κ το σωλήνα, φαίνεται κάτι αρκετά μεγάλο πλαστικό πράγματα κι να είναι στο σωλήνα που καταλήγει στο φίλτρο, αλλά δεν μπορώ να το πιάσω για να το αφαίρεση, τι κάνω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα...το πλυντήριο μου δεν τραβάει το μαλακτικό γιατί ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. το πλυντηριο μου δεν παιρνει ρευμα AEG LAVALOGIC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπερα σας,

    Το πλυντήριο εδω και 4 ωρες κανει ηχους, δεν ανοιγει η πορτα γιατι δεν στραγγιζει το νερο και απλα συνεχιζει να λειτουργει με τον ηχο οταν το βγαζω και το ξαναβαζω στην μπριζα. Δεν εχω καμια ιδεα απο αυτα. Ουτε καν ποιος ανθρωπος ειναι ειδικος για να φωναξω. Σας παρακαλω, οποιος εχει καποια ιδεα ας με βοηθησει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το πλυντηριο οταν τελειωσει η πλυση εχει στραγγιξει κανονικα τα νερα αλλα μετα απο καποιες ωρες ξαναβγαζει. Τι μπορει να φταιει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπερα σας μηπως ξερει κανενας πωες βγαινει το σιδερενιο καπακι που εχει το πλυντηριο ρουχων της lg με direct drive τεχνολογια για να μπορεσω να αλλαξω τον αισθητηρα στροφων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σας εχω πλυντήριο ρουχων bosch maxx6 το βαζω στην πρίζα και το πλυντήριο δεν εχει καθολου ρευμα δηλαδή δεν φενεται να εχει ρεύμα τι μπορεί να φταιει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σας εχω πλυντήριο ρούχων bosch maxx6 το βαζω στην πρίζα και δεν δείχνει οτι εχει ρευμα τι μπορει να ειναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος7/4/19, 7:39 μ.μ.

    Καλησπέρα. εχω πλυντηριο whirlpool 10κιλο.ενω δειχνει οτι παει να ξεκίνησει βγαζει σφαλμα f22. εχει συμβεί σε κάποιον;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα !!!! Έχω πληντηριο AEG ! Το βράδυ έκανα μια πλύση γρήγορη και μου εμφανίστηκε EFO και δεν σταματούσε . Μόνο όταν έβγαλα από τη πρίζα. Και όταν ξανά βάζω στην πρίζα πάλι δουλεύει με ανοιχτό κάδο και κλειστή οθόνη ! Τι κάνω ; Μηπως μπορείτε να με βοηθήσατε! Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου
To Top