Τέλος εποχής για την Fontana di Trevi

0
Η ιστορία του θρυλικού συντριβανιού της Ρώμης.

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση πως θα απαγορευτεί η ρίψη κερμάτων στην Fontana di Trevi της Ρώμης και δικαίως.

Όσοι έχουν ταξιδέψει στην Ιταλία ξέρουν πως κάθε σχεδόν πόλη έχει ένα συντριβάνι που κοσμεί έναν κήπο ή μια πλατεία. Ωστόσο ελάχιστα συντριβάνια είναι τόσο διάσημα. Ή μάλλον μόνο ένα είναι: η Fontana di Trevi.

Όσοι έχουν επισκεφθεί την Ιταλία γνωρίζουν ότι σχεδόν κάθε πόλη διαθέτει ένα συντριβάνι που κοσμεί έναν κήπο ή μια πλατεία. Ωστόσο, λίγα συντριβάνια είναι τόσο διάσημα. Στην πραγματικότητα, μόνο ένα ξεχωρίζει: η Fontana di Trevi.

Το μεγαλύτερο συντριβάνι

Η Fontana di Trevi είναι το μεγαλύτερο σιντριβάνι της Ιταλίας, με διαστάσεις 25.9 μ. σε βάθος και 49 μ. σε πλάτος. Το όνομα “Fontana di Trevi” σημαίνει “κρήνη στους τρεις δρόμους” (tre vie) και κυριολεκτικά μεταφράζεται ως “κρήνη του τριδρόμου”. Η κρήνη αυτή σηματοδοτεί το τέλος του “σύγχρονου” Άκουα Βέρτζινε, του ανακαινισμένου Άκουα Βίργκο, ενός αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου που υδροδοτούσε την αρχαία Ρώμη. Το 19 μ.Χ., οι Ρωμαίοι τεχνίτες, με τη φερόμενη βοήθεια μιας παρθένου, εντόπισαν μια πηγή καθαρού νερού περίπου 13 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Το Άκουα Βίργκο οδηγούσε το νερό στα Λουτρά του Αγρίππα και υδροδοτούσε τη Ρώμη για τουλάχιστον τετρακόσια χρόνια. Η καταστροφή των υδραγωγείων από τους Γότθους πολιορκητές το 537-538 μ.Χ. ήταν το μοιραίο πλήγμα για την αστική ζωή της ύστερης κλασικής Ρώμης. Κατά το Μεσαίωνα, οι Ρωμαίοι υδροδοτούνταν από μολυσμένα πηγάδια και τον επίσης μολυσμένο ποταμό Τίβερη.

Το ρωμαϊκό έθιμο της δημιουργίας ενός όμορφου σιντριβανιού στο τέλος ενός υδραγωγείου που έφερνε νερό στη Ρώμη αναβίωσε τον 15ο αιώνα, κατά την εποχή της Αναγέννησης. Το 1453, ο Πάπας Νικόλαος Ε΄ ολοκλήρωσε τις επισκευές του Άκουα Βέρτζινε και κατασκεύασε μια απλή λεκάνη, σχεδιασμένη από τον ανθρωπιστή αρχιτέκτονα Λεόν Μπαττίστα Αλμπέρτι, για να σηματοδοτήσει την άφιξη του νερού.

Ο μύθος του αιώνιου έρωτα

Ας περάσουμε στο σημείο που τραβά το ενδιαφέρον όλων. Σύμφωνα με τον θρύλο, αν ρίξεις ένα κέρμα στο συντριβάνι, αφού πρώτα έχεις γυρίσει την πλάτη σου και το πετάξεις πάνω από τον δεξί ώμο σου, τότε η επιστροφή σου στην πόλη είναι εξασφαλισμένη. Ο νεότερος μύθος, βασισμένος κατά πολύ στο βιβλίο και την ταινία "Three Coins in the Fountain", προσθέτει ότι αν ρίξεις και δεύτερο κέρμα, ένας νέος έρωτας θα έρθει στη ζωή σου, ενώ το τρίτο κέρμα προμηνύει γάμο.

Πού κατευθύνονται αυτά τα χρήματα; Κάθε βράδυ, τα έσοδα συλλέγονται για να χρηματοδοτήσουν ένα σούπερ μάρκετ που εξυπηρετεί ευάλωτες ομάδες, καθώς και για να στηρίξουν το έργο του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού. Και αυτά τα ποσά δεν είναι καθόλου αμελητέα. Αναφέρεται ότι καθημερινά συγκεντρώνονται 3.000 ευρώ σε κέρματα και ακόμα περισσότερη ελπίδα.


Παναγιώτης Παπανικολάου
athensmagazine
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top