Ή μήπως να το ανακατεύουμε με το γιαούρτι;
Κάθε φορά που ανοίγεις το καπάκι ενός γιαουρτιού έρχεσαι αντιμέτωπος με την ίδια εικόνα. Ένα λεπτό στρώμα διαυγούς υγρού βρίσκεται πάνω από το κρεμώδες επιδόρπιο και αναρωτιέσαι τι να κάνεις… να το χύσεις στον νεροχύτη ή να το ανακατέψεις;
Η σωστή απάντηση είναι αυτή που συνήθως δεν ακολουθείς… Ναι, δεν πρέπει να πετάξεις το υγρό αλλά να το ανακατέψεις με το γιαούρτι σου. Αυτό το υγρό είναι γνωστό ως ορός γάλακτος και αν και αποτελείται κυρίως από νερό περιέχει επίσης λίγη πρωτεΐνη, κάλιο και ασβέστιο. Το ανακάτεμα του ορού γάλακτος όχι μόνο προσθέτει θρεπτικά συστατικά στο γιαούρτι αλλά του προσφέρει και πιο κρεμώδη υφή!
Αν βέβαια και μόνο που το βλέπεις σου προκαλεί αναγούλα, υπάρχει κι άλλη λύση για να μην χάσεις τα πολύτιμα συστατικά του ορού γάλακτος… Πριν τραβήξεις το καπάκι, ανακίνησε τη συσκευασία, όπως κάνεις με τον χυμό πορτοκαλιού. Όταν το ανοίξεις, ο ορός γάλακτος και το γιαούρτι θα έχουν ήδη ανακατευτεί!
Τι είναι ο ορός γάλακτος
Ο ορός γάλακτος είναι το θολό, κιτρινωπό υγρό που απομένει αφού πήξει και στραγγίσει το γάλα.
Οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος αποτελούνται από α-λακταλβουμίνη, β-λακτοσφαιρίνη, λευκωματίνη ορού, ανοσοσφαιρίνες και πεπτόνες πρωτεόζης. Η πρωτεΐνη στο αγελαδινό γάλα είναι 20% πρωτεΐνη ορού γάλακτος και 80% πρωτεΐνη καζεΐνης, ενώ η πρωτεΐνη στο ανθρώπινο γάλα είναι 70% ορός γάλακτος και 30% καζεΐνη. Είναι επίσης μια άφθονη πηγή λακτόζης.
Το αμινοξύ κυστεΐνη στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένα υπόστρωμα για τη σύνθεση της γλουταθειόνης στο σώμα, η οποία είναι ένα πανταχού παρόν κυτταρικό αντιοξειδωτικό. Εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος και τα συστατικά της μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου στα ζώα.
Ο ορός γάλακτος είναι το κύριο συστατικό στις περισσότερες σκόνες πρωτεΐνης , οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως από αθλητές και bodybuilders για να λάβουν τις απαραίτητες ποσότητες πρωτεΐνης για την οικοδόμηση/συντήρηση των μυών σε καθημερινή βάση.
Η σωστή απάντηση είναι αυτή που συνήθως δεν ακολουθείς… Ναι, δεν πρέπει να πετάξεις το υγρό αλλά να το ανακατέψεις με το γιαούρτι σου. Αυτό το υγρό είναι γνωστό ως ορός γάλακτος και αν και αποτελείται κυρίως από νερό περιέχει επίσης λίγη πρωτεΐνη, κάλιο και ασβέστιο. Το ανακάτεμα του ορού γάλακτος όχι μόνο προσθέτει θρεπτικά συστατικά στο γιαούρτι αλλά του προσφέρει και πιο κρεμώδη υφή!
Αν βέβαια και μόνο που το βλέπεις σου προκαλεί αναγούλα, υπάρχει κι άλλη λύση για να μην χάσεις τα πολύτιμα συστατικά του ορού γάλακτος… Πριν τραβήξεις το καπάκι, ανακίνησε τη συσκευασία, όπως κάνεις με τον χυμό πορτοκαλιού. Όταν το ανοίξεις, ο ορός γάλακτος και το γιαούρτι θα έχουν ήδη ανακατευτεί!
Τι είναι ο ορός γάλακτος
Ο ορός γάλακτος είναι το θολό, κιτρινωπό υγρό που απομένει αφού πήξει και στραγγίσει το γάλα.
Οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος αποτελούνται από α-λακταλβουμίνη, β-λακτοσφαιρίνη, λευκωματίνη ορού, ανοσοσφαιρίνες και πεπτόνες πρωτεόζης. Η πρωτεΐνη στο αγελαδινό γάλα είναι 20% πρωτεΐνη ορού γάλακτος και 80% πρωτεΐνη καζεΐνης, ενώ η πρωτεΐνη στο ανθρώπινο γάλα είναι 70% ορός γάλακτος και 30% καζεΐνη. Είναι επίσης μια άφθονη πηγή λακτόζης.
Το αμινοξύ κυστεΐνη στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένα υπόστρωμα για τη σύνθεση της γλουταθειόνης στο σώμα, η οποία είναι ένα πανταχού παρόν κυτταρικό αντιοξειδωτικό. Εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος και τα συστατικά της μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου στα ζώα.
Ο ορός γάλακτος είναι το κύριο συστατικό στις περισσότερες σκόνες πρωτεΐνης , οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως από αθλητές και bodybuilders για να λάβουν τις απαραίτητες ποσότητες πρωτεΐνης για την οικοδόμηση/συντήρηση των μυών σε καθημερινή βάση.
cibum
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.