9 ερωτήσεις που σκας να κάνεις στον ψυχολόγο (αλλά δεν τολμάς)

0
Καίγεσαι, για την ακρίβεια.

Μπράβο! Έχεις αποφασίσει να κάνεις το επόμενο βήμα στην εσωτερική σου αναζήτηση και να κάνεις εκείνη την επίσκεψη στον ψυχολόγο που σου έχουν συστήσει. Έχεις τις ερωτήσεις σου, έχεις ακούσει πολλά, έχεις διαβάσει ακόμα περισσότερα, αλλά υπάρχει κάτι που σε κρατάει πίσω. Κι είναι αυτές οι ερωτήσεις που καίνε τα χείλη σου, αλλά ταυτόχρονα κρατάς τον εαυτό σου πίσω. Ναι, θέλεις να ρωτήσεις. Καίγεσαι, για την ακρίβεια. Οι απορίες σαν φαντάσματα περιφέρονται στο μυαλό σου, όμως είναι σαν να βλέπεις μια ανοιχτή πόρτα μπροστά σου και δεν τολμάς να την ανοίξεις, γιατί φοβάσαι αυτό που κρύβεται πίσω της.

Είμαι τρελός/η;

Αυτή η κλασική ερώτηση που απασχολεί κάθε ψυχή που περπατάει στον δρόμο της αυτοσυνείδησης. Είναι οι σκέψεις μου περίεργες; Είναι οι ανησυχίες μου πολλές; Είμαι τελικά τρελός/ή; Μια ερώτηση σαν παρασκήνιο σε μια ταινία τρόμου -πάντα εκεί, πάντα προκαλεί ανησυχία, αλλά τελικά μπορεί απλά να είναι μια σκηνή που δημιούργησες εσύ στο μυαλό σου. Και ξέρεις τι; Όλοι έχουμε τις περίεργες σκέψεις μας, τις ανησυχίες μας και τα παράξενά μας συναισθήματα. Είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους.

Θα με κρίνεις αν σου πω αυτά που σκέφτομαι;

Μη φοβάσαι να του πεις το οτιδήποτε. Ο ρόλος του ψυχολόγου είναι να ακούει χωρίς να κρίνει, να στηρίζει χωρίς να κατηγορεί και να βοηθάει χωρίς να έχει προσδοκίες. Είναι σαν ένας πιστός φίλος που είναι εκεί για σένα χωρίς να σε πιέζει, μα με το να σε καθοδηγεί. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η αληθινή αλλαγή ξεκινάει όταν νιώθουμε αποδεκτοί από τους άλλους!

Άραγε, έχεις ζήσει κι εσύ κάτι παρόμοιο;

Οι ψυχολόγοι είναι σαν αρχαιολόγοι του μυαλού, που ψάχνουν βαθιά για να ανακαλύψουν τους κρυμμένους θησαυρούς των συναισθημάτων και των σκέψεών μας. Κι αν και δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό μας σαν ένα ανοιχτό βιβλίο, έχουν τις δεξιότητες και την ευαισθησία να μας βοηθήσουν να ανοίξουμε τις σελίδες και να εξερευνήσουμε τα βάθη του εαυτού μας. Οπότε, δε χρειάζεται να σκέφτεσαι ότι είναι απαραίτητο να έχει ζήσει ό,τι κι εσύ για να σε συναισθανθεί. Απλά μίλα του, κι όλα θα γίνουν όπως πρέπει!

Τι θα κάνεις αν αρχίσω να κλαίω;

Κι εσύ κλαις. Κι εγώ κλαίω. Κι οι περισσότεροι άνθρωποι. Είναι εντάξει να δείξεις τα συναισθήματά σου. Οι ψυχολόγοι έχουν δει τα πάντα. Πίστεψέ με, δε θα είναι η πρώτη φορά που θα δούν κάποιον να κλαίει. Τα δάκρυα είναι καθαρτικά για την ψυχή. Είναι ένας τρόπος να απελευθερώσουμε τα συναισθήματά μας και να ανακουφιστούμε από ό,τι μας βαραίνει. Και ξέρεις τι; Οι ψυχολόγοι είναι εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίζουν τις στιγμές αυτές με ευαισθησία και σεβασμό. Μπορείς να είσαι σίγουρος/η ότι θα είσαι σε καλά χέρια, ακόμα αι όταν τα δάκρυα τρέχουν από τα μάτια σου.

Συζητάς με κάποιον αυτά που σου λέω;

Ε όχι ακριβώς. Οι ψυχολόγοι είναι εκεί για να σε υποστηρίξουν και να σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις τα βαθύτερα συναισθήματά σου κι ίσως χρησιμοποιήσουν το παράδειγμά σου στη ζωή τους, όμως χωρίς να σε εκθέσουν ή να σε ονοματίσουν και σίγουρα χωρίς να σε κουτσομπολέψουν. Είναι σαν να έχεις έναν πιστό συνομιλητή που είναι εκεί μόνο για σένα, έτοιμος να ακούσει και να σε στηρίξει σε κάθε βήμα του ταξιδιού σου προς την αυτογνωσία, ενώ παράλληλα διατηρεί το ιατρικό απόρρητο.

Θα πρέπει να σου πω για τους γονείς μου;

Τα παιδικά μας χρόνια είναι μέρος του μοναδικού μας ταξιδιού και μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο ποιοι είμαστε σήμερα. Ωστόσο, δεν υπάρχει απόλυτη υποχρέωση να αποκαλύψεις τις παιδικές σου εμπειρίες αν δε νιώθεις άνετα με αυτό. Το σημαντικό είναι να βρεις έναν χώρο και έναν τρόπο που να σου επιτρέπει να εξερευνήσεις τις εμπειρίες σου με ασφάλεια και σεβασμό προς τον εαυτό σου.

Πόσο καιρό πρέπει να έρχομαι;

Όσο χρειάζεσαι. Είναι σαν τη γυμναστική, μόνο που αυτή τη φορά γυμνάζεις το μυαλό σου. Όπως προπονείς το σώμα σου για να γίνει πιο υγιές και δυνατό, έτσι και η ψυχοθεραπεία βοηθάει το μυαλό σου να γίνει πιο ευέλικτο, ισχυρό κι ισορροπημένο. Κι όπως στη γυμναστική, ο καθένας έχει διαφορετικούς στόχους και ρυθμούς προόδου. Οπότε, πήγαινε όσο χρειάζεσαι και μέχρι να φτάσεις στο σημείο που θέλεις να είσαι!

Πώς θα ξέρω ότι είσαι καλός/η στη δουλειά σου;

Θα αρχίσεις να αισθάνεσαι καλύτερα. Ακούγεται πολύ απλό, ε; Κι όμως, αυτό ισχύει. Η χημεία σου με τον θεραπευτή σου, θα φανεί αρκετά άμεσα όμως η αλλαγή συνήθως αρχίζει από το εσωτερικό μας και αντανακλάται στον τρόπο που νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε στην καθημερινή μας ζωή. Όταν η ψυχοθεραπεία λειτουργεί, μπορείς να αισθανθείς ένα πιο ελεύθερο άτομο, πιο ευτυχισμένο, πιο ισορροπημένο. Είναι σαν να βρίσκεις έναν οδηγό που σε βοηθάει να φτάσεις στον προορισμό σου ενώ ταξιδεύεις στο εσωτερικό σου κόσμο.

Μπορώ να ζητήσω έκπτωση;

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι σαν τα πολυτελή γρήγορα αυτοκίνητα. Υπάρχουν πολλές επιλογές εκεί έξω για κάθε τσέπη κι είναι μια επένδυση στον εαυτό σου και στην ευημερία σου, που μπορεί να έχει ανεκτίμητη αξία στη ζωή σου. Και στο τέλος της ημέρας, η ανακάλυψη της ευτυχίας και της ισορροπίας είναι αυτό που θα σου μείνει. Οπότε, δες το έτσι και σίγουρα θα είναι ένα έξοδο που αξίζει να κάνεις.


Σε ένα περιβάλλον όπως μια συνεδρία με έναν ψυχολόγο, είναι εύλογο να αισθάνεσαι λίγο αβέβαιος ή αμήχανος σχετικά με το τι να πεις. Μερικές φορές η απλή σκέψη του να ανοίξεις το στόμα σου μπορεί να φαίνεται σαν να αντιμετωπίζεις ένα τεράστιο βουνό. Αλλά μην ξεχνάς, ένας ψυχολόγος είναι εκεί για να σε βοηθήσει να το ανέβεις και να κατανοήσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου με μια ανοιχτή και υποστηρικτική προσέγγιση. Οπότε, μη φοβάσαι να εκφράσεις αυτό που σκέφτεσαι ή αυτό που αισθάνεσαι, ακόμα κι αν ακούγεται περίεργο ή ασυνήθιστο. Οι καλοί ψυχολόγοι είναι εκεί για να ακούσουν και να σε βοηθήσουν να απολαύσεις την καλύτερη θέα.

Μιχάλης Δούκας
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top