Πόσο συχνά κάνεις διάλειμμα από την καθημερινότητα;

0
μη μου πεις ότι δεν προλαβαίνεις.

Χτυπάει ξυπνητήρι. Σηκώνεσαι και πηγαίνεις να πλύνεις τα δόντια σου. Τρως πρωινό στα όρθια και πηγαίνεις, κατευθείαν, στη δουλειά σου. Μέχρι το απόγευμα, τρέχεις ακατάπαυστα. Συναντήσεις, τηλέφωνα, emails. Έπειτα, πηγαίνεις στο σούπερ-μάρκετ. Αφήνεις τα πράγματα που αγόρασες στο σπίτι και πηγαίνεις γυμναστήριο ή να πάρεις τα παιδιά σου από το μάθημα. Τέλος, γυρίζεις σπίτι, κάνεις ντους, τρως και κοιμάσαι.

Αν η ζωή σου είναι κάπως έτσι, μάλλον θα χρειαστεί να κάνεις κάποιο διάλειμμα. Να πάρεις λίγο χρόνο για ‘σένα. Γιατί αλλιώς θα «κλατάρεις». Και μπορεί να μου πεις ότι δεν προλαβαίνεις. Ότι δεν έχεις χρόνο για τίποτα άλλο. Σύμφωνοι. Όμως, είμαι σίγουρος ότι μπορείς να βρεις μισή ώρα για να κάνεις κάτι για σένα. Όσο βαρύ πρόγραμμα και να ‘χεις.

Για να είναι πιο εύκολο, μπορείς να το κάνεις στη θέση κάποιας άλλης ασχολίας που είχες. Δηλαδή, εάν μπορείς να κανονίσεις με τη σύντροφό σου να κάνει κάποιες συγκεκριμένες ημέρες τις δουλειές του σπιτιού που έκανες μέχρι τώρα εσύ, τότε βρήκες, ήδη, χρόνο για να τον περάσεις με τον εαυτό σου. Διαφορετικά, μπορείς να το κάνεις πριν ή μετά από μια ασχολία που έχεις σε σταθερή βάση. Δηλαδή, εάν τρεις φορές την εβδομάδα πηγαίνεις γυμναστήριο, μπορείς μισή ώρα πριν ή μετά να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου.

Το ερώτημα που έγκειται, εδώ, είναι τι επιλογές έχεις για να περνάς αποδοτικά και ξεκούραστα χρόνο με τον εαυτό σου. Αν αφιερώσεις λίγα λεπτά για να σκεφτείς είμαι βέβαιος ότι θα βρεις πολλές επιλογές. Παρακάτω, ακολουθούν τρεις ενδεικτικές:

1. Κάνε μια βόλτα μόνη/ος σου, χωρίς κινητό.
Βρες ένα πάρκο που αγαπάς ή μια γειτονιά που σε ηρεμεί. Περπάτα, χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα. Έπειτα φέρε στο μυαλό σου κάποιους από τους στόχους σου και τι θα κάνεις γι’ αυτούς. Μπορείς να κάνεις μια ανασκόπηση της τελευταίας εβδομάδας ή να σκεφτείς σε ποιο μέρος θα πας το επόμενο Σαββατοκύριακο.

2. Βγες για φαγητό με τον εαυτό σου.
Μπορεί να σου φαίνεται αμήχανο ή περίεργο. Το κατανοώ. Θα σου ζητήσω, μόνο, να σκεφτείς τα τρία αγαπημένα σου εστιατόρια/μπιστρό. Δοκίμασε μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα να πας για φαγητό σ’ ένα από αυτά. Το λέει πολύ εύστοχα και η Julia Cameron. Αν δυσκολεύεσαι κάθησε, μόνο, μέχρι να φας. Ωστόσο, θα ήθελα να σου ζητήσω να βάλεις μια πρόκληση στον εαυτό σου: μην χρησιμοποιήσεις -και πάλι- καθόλου το κινητό σου.

3. Κάνε ένα μικρό δώρο στον εαυτό σου.
Κι εδώ οι επιλογές είναι πολλές. Θα μοιραστώ μαζί σου, το δώρο που μου αρέσει να κάνω στον εαυτό μου. Αυτό είναι μία ώρα μασάζ. Μία ώρα, που ξεχνάω, εντελώς, οτιδήποτε συμβαίνει στην καθημερινότητά μου και εστιάζω εκεί. Αν σου φαίνεται πολυτέλεια, μπορείς, απλά, να πάρεις τηλέφωνο να ρωτήσεις την αξία. Όμως, είναι σχετικά οικονομικό και μπορείς να το κάνεις μία ή δύο φορές το μήνα. Δοκίμασέ το και σου υπόσχομαι ότι θα νιώσεις, μοναδικά.

Όπως καταλαβαίνεις, οι επιλογές είναι αρκετές. Ακόμα κι εάν έχεις περιορισμένο χρόνο, πιστεύω ότι μπορείς να δημιουργήσεις λίγα λεπτά ή ώρες για τον εαυτό σου. Αυτός ο χρόνος θα βοηθήσει να ξεκουραστείς, να δεις νηφάλια τις προσωπικές και επαγγελματικές σου σχέσεις. Θα σε βοηθήσεις, επίσης, να θέσεις νέους στόχους και να ζήσεις με περισσότερη ελευθερία.

Τώρα που διάβασες αυτό το άρθρο, τι λες· θα κάνεις ένα διάλειμμα;

Νίκος Γιαννακόπουλος
thespeakers
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top