Πώς πήρε το όνομά του ο Βαρδάρης ο διάσημος... άνεμος της Θεσσαλονίκης

0
Οι απαρχές του ανέμου του Βαρδάρη εντοπίζονται στα γεωγραφία της περιοχής

Αυτό το εμβληματικό μετεωρολογικό φαινόμενο έχει διαμορφώσει το τοπίο και έχει γίνει...χαρακτηριστικό της πόλης για αιώνες

Ο άνεμος Βαρδάρης που πήρε το όνομά του από τον ποταμό Βαρδάρη, από τον οποίο πηγάζει, είναι ένας δυνατός βόρειος άνεμος που σαρώνει τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές, ιδιαίτερα τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες. Ενώ η έντασή του μπορεί να ποικίλλει, δεν είναι ασυνήθιστο για τον Βαρδάρη να φτάνει ταχύτητες έως και 9 μποφόρ, καθιστώντας τον μια τρομερή δύναμη της φύσης.

Το όνομα Βαρδάρης είναι μεσαιωνικό και προέρχεται από τη μογγολική φυλή των Βαρδάρων, που μετά από επιδρομές – κατά τον 7ο αιώνα – συνθηκολόγησε με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου και έτσι εγκαταστάθηκε στην κοιλάδα του Αξιού.
Φύσηξε ο Βαρδάρης και καθάρισε
Ήλιος λες και τελείωσε ο χειμώνας
Νίκος Παπάζογλου
Οι απαρχές του ανέμου του Βαρδάρη εντοπίζονται στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Η Θεσσαλονίκη είναι φωλιασμένη ανάμεσα στον Θερμαϊκό κόλπο στα ανατολικά και στην οροσειρά του Χορτιάτη στα δυτικά, δημιουργώντας έναν φυσικό διάδρομο μέσω του οποίου ο άνεμος διοχετεύεται με αξιοσημείωτη δύναμη. Επιπλέον, οι τεράστιες εκτάσεις της Βαλκανικής Χερσονήσου στα βόρεια χρησιμεύουν ως πηγή ψυχρών αέριων μαζών που συμβάλλουν στη δύναμη και την επιμονή του ανέμου.
Έλα απόψε σαν Βαρδάρης
σ’ άλλους κόσμους πάλι να με πάρεις
Μαρινέλλα
Για αιώνες, ο άνεμος του Βαρδάρη έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του φυσικού τοπίου της Θεσσαλονίκης. Αρχιτεκτονικά, η επιρροή του είναι εμφανής στη διάταξη της πόλης, με τα στενά δρομάκια και τα σοκάκια να είναι στρατηγικά προσανατολισμένα για να μετριάσουν τις επιπτώσεις του και να παρέχουν καταφύγιο τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες.

Πέρα από τις επιπτώσεις του στις υποδομές της πόλης, ο άνεμος του Βαρδάρη έχει κατα κάποιον τρόπο μια περίεργη και ιδιαίτερη σημασία για τους Θεσσαλονικείς. Είναι μια συνεχής παρουσία στην καθημερινή ζωή, επηρεάζοντας τα πάντα, από τις υπαίθριες δραστηριότητες μέχρι τα τραγούδια. Οι ντόπιοι έχουν μάθει να προσαρμόζονται στους ρυθμούς του.
Έλα ένα βράδυ την υπόσχεση να πάρεις
Πριν να τη σβήσει με σφουγγάρι ο Βαρδάρης
Δημήτρης Μητροπάνος
Εκτός από την πολιτιστική του σημασία, ο άνεμος του Βαρδάρη έχει και πρακτικές επιπτώσεις για τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της. Οι λάτρεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν αναγνωρίσει τις δυνατότητές της ως πηγή καθαρής, βιώσιμης ενέργειας.

Τα αιολικά πάρκα που βρίσκονται στη γύρω ύπαιθρο αξιοποιούν την ενέργεια του ανέμου, συμβάλλοντας στις προσπάθειες της περιοχής να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Παρά την ενίοτε καταιγιστική φύση του, ο άνεμος του Βαρδάρη εν τέλει ενστερνίζεται ως καθοριστικό χαρακτηριστικό της ζωής στη Θεσσαλονίκη...

Δέσποινα Πολυχρονίδου
e-daily
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top