Πώς να φροντίσεις τις γλάστρες σου την άνοιξη

0
Για να ανανεώσεις και να αναδείξεις το μπαλκόνι σου!

Η άνοιξη είναι η εποχή του χρόνο που η φύση ξυπνάει και ανθίζει ξανά. Τα ανθισμένα λουλούδια που μοσχοβολούν, τα καταπράσινα δέντρα και τα χρωματιστά παρτέρια συνθέτουν τις πιο ωραίες εικόνες για μία χαρούμενη καθημερινότητα. Είτε ασχολείσαι με τα φυτά, είτε θέλεις να ξεκινήσεις τώρα να ασχολείσαι, η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για να το κάνεις!

Ξεκίνα από την καθαριότητα του χώρου

Η προετοιμασία ξεκινά με καθαριότητα. Μάζεψε τα ξερά φύλλα από το μπαλκόνι σου, ξερίζωσε τα αγριόχορτα και σκάψε ελαφρά το χώμα ώστε να αεριστεί. Ακόμα και αν αυτές οι εργασίες σου φαίνονται βαρετές, μην ξεχνάς ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να βρεθείς κοντά στα φυτά σου αλλά και να γυμναστείς. Επιπλέον, είναι η κατάλληλη στιγμή να παρατηρήσεις συνειδητά τον χώρο του κήπου ή του μπαλκονιού και να γράψεις στο ημερολόγιο σου ποια νέα φυτά θα ήθελες να φυτέψεις, αν έχεις ανάγκες σε χρώμα, νέες υφές ή να δημιουργήσεις σημεία ενδιαφέροντος.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα είναι απαραίτητο, όχι μόνο για να δώσεις σχήμα στα φυτά σου αλλά και για να τα διατηρήσεις. Επιπλέον, συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών αερισμού στο εσωτερικό της κόμης του φυτού, κάτι που σημαίνει ότι αναπτύσσεται κάτω από ευνοϊκότερες συνθήκες. Το ανοιξιάτικο κλάδεμα πρέπει να διενεργείται από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο, όταν έχει αυξηθεί η θερμοκρασία.

Προσοχή στα παράσιτα

Η άνοιξη είναι μια εποχή που τα παράσιτα μπορούν να γίνουν πιο δραστήρια, για αυτό είναι σημαντικό να ελέγχεις τακτικά τα φυτά σου για σημάδια προσβολής (σημαδάκια, μικρά έντομα στο φύλλωμα, αλλαγή χρώματος κλπ) και να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα μόλις παρατηρήσεις οτιδήποτε, ώστε να σώσεις το φυτό σου.

Μεταφύτευση

Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για μεταφύτευση, καθώς τα φυτά έχουν άφθονη ενέργεια για την ανάπτυξη νέων ριζών. Θα ξέρεις ότι είναι ώρα να μεταφυτεύσεις, εάν υπάρχουν πολλές ρίζες που ξεπροβάλλουν από την επιφάνεια του χώματος ή τον πυθμένα της γλάστρας.

Όταν τα φυτά εσωτερικού χώρου αναπτυχθούν αρκετά, θα χρειαστεί να τα μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερες γλάστρες, πλαστικές ή πήλινες. Κατάλληλες εποχές για μεταφύτευση είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη, χρησιμοποιώντας ειδικό φυτόχωμα. Φρόντισε να επιλέξεις γλάστρα λίγο μεγαλύτερη από αυτή που βρισκόταν το φυτό σου. Επίλεξε γλάστρες με τρύπες στη βάση για να φεύγει το περίσσιο νερό, αλλά και αντίστοιχο «πιατάκι» για να μη λερώνεται το πάτωμα κατά το πότισμα.

Η μεταφύτευση όμως δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα αλλάξεις απλώς γλάστρα το φυτό σου, αλλά ίσως σημαίνει αλλαγή του εδάφους ή του μείγματος του χώματος (π.χ. εμπλουτισμός με περλίτη) για να παρέχει φρέσκα θρεπτικά συστατικά ώστε να μπορεί να συνεχίσει την ανάπτυξή του.

Σωστό λίπασμα

Τα φυτά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να φτιάξουν νέα φύλλα και άνθη. Μία φορά το μήνα (ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φυτού), από τις αρχές τις άνοιξης, έως το φθινόπωρο μπορείς να βάζεις το κατάλληλο λίπασμα, ώστε να θρέφεις τα φυτά σου.

Τακτικό πότισμα

Από την άνοιξη ο ήλιος διαρκεί περισσότερο και είναι πιο δυνατός. Αυτό, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, μπορεί να επηρεάσει πόσο συχνά χρειάζονται νερό τα φυτά σου. Πώς όμως θα καταλάβεις πότε χρειάζεται να τα ποτίσεις; Δοκίμασε αυτό τον απλό κανόνα: βάλε ένα δάχτυλο στο χώμα του φυτού σου στα πρώτα εκατοστά. Εάν αισθάνεσαι υγρασία, είναι εντάξει προς το παρόν. Αν είναι τελείως στεγνό, τότε χρειάζεται πότισμα. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, η καλύτερη εποχή για πότισμα είναι νωρίς το πρωί ή νωρίς το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο κρύες και το νερό είναι λιγότερο πιθανό να εξατμιστεί.

Φύτεψε νέα φυτά

Αφού καθαρίσεις και οργανώσεις τα φυτά που έχεις ήδη, ήρθε η ώρα να ανανεώσεις τη συλλογή σου και να βάλεις νέα λουλούδια και φυτά με βολβούς, σπόρους ή να τα πάρεις έτοιμα.

Τα πιο δημοφιλή φυτά της άνοιξης είναι:

Πανσέδες
Σκουλαρίκια
Ζίννια
Κατιφέδες
Πετούνιες
Σκυλάκια
Λίλιουμ
Τουλίπες
Αμαρυλλίδες

Βρες τη σωστή θέση για κάθε φυτό

Τώρα που ο ήλιος είναι πιο δυνατός και οι μέρες μεγαλύτερες, βοήθησε τα φυτά σου να πάρουν το σωστό φως χωρίς όμως υπερβολές.

Ίσως χρειαστεί να μετακινήσεις σε σκιερό μέρος κάποια ευαίσθητα φυτά, ενώ άλλα να τα βάλεις σε ηλιόλουστο σημείο.

Ματίνα Κοντού
e-daily
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top