Από πού πήραν τα ονόματά τους οι πιο γνωστοί δρόμοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

0
Ένας δρόμος, μια οδός, μια ιστορία διαφορετική.

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας έχει πολύ ενδιαφέρον

ΑΘΗΝΑ

Αλεξάνδρας: Η Αλεξάνδρα της ομώνυμης οδού ήταν Eλληνίδα πριγκίπισσα, κόρη του Γεωργίου Α’ και της Όλγας. Παντρεύτηκε το 1889, σε ηλικία 19 ετών, τον Μέγα Δούκα Παύλο Αλεξάντροβιτς, αδελφό του τσάρου Αλέξανδρου Γ’.

Ερμού: Ένας από τους πρώτους δρόμους στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της σύγχρονης Αθήνας, εκείνο των Κλεάνθη και Σάουμπερτ, πήρε το όνομά της από τον θεό Ερμή, προστάτη του εμπορίου και των οδοιπόρων.
Καραγιώργη Σερβίας: Ο Καρατζόρτζεβιτς, ή Γκεώργκη Πέτροβιτς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είναι εθνικός ήρωας της Σερβίας.

Σκουφά, Τσακάλωφ, Αναγνωστοπούλου, Κουμπάρη: Η Φιλική Εταιρεία.

Σταδίου: Η ονομασία του δρόμου προέρχεται από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Για κάποιο καιρό, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το όνομά της άλλαξε σε Ουΐνστον Τσόρτσιλ, προς τιμή του Βρετανού ηγέτη.
Κανάρη, Υψηλάντου, Τομπάζη, Ζαΐμη, Μαυροκορδάτου, Τρικούπη, Δεληγιάννη, Πετμεζά, Σαχτούρη, Μαυρομιχάλη: Πήραν τα ονόματά τους από τους οπλαρχηγούς του '21.

Λένορμαν: Πήρε το όνομά της από το Γάλλο φιλέλληνα αρχαιολόγο Φρανσουά Λενορμάν, ο οποίος το 1860 πήρε μέρος στις ανασκαφές της Ελευσίνας.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Eγνατία: Hταν ιστορική εμπορική και στρατιωτική οδική αρτηρία που διανοίχτηκε από τους Ρωμαίους, μεταξύ του 146 και 120 π.Χ. και ένωνε τη Ρώμη με τις κτήσεις της που βρίσκονταν στην Ανατολή.

Τσιμισκή: Η οδός ονομάστηκε έτσι από τον Ιωάννη Τσιμισκή ο οποίος ήταν Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, που ανέβηκε στον θρόνο μετά τον Νικηφόρο Φωκά, σε μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της αυτοκρατορίας (969 μ.Χ.).
Ερμού: Όπως και στην Αθήνα η οδός Ερμού πήρε το όνομά της από τον Ερμή.

Λεωφόρος Νίκης: Προς τιμήν του ελληνικού στρατού και ιδιαίτερα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, το 1912. Από εκεί παρέλασαν ελληνικά στρατεύματα με επικεφαλής τον βασιλιά Γεώργιο και τον διάδοχο Κωνσταντίνο. Η Νίκη ήταν επίσης θεά της ελληνικής μυθολογίας.

Aγ. Δημητρίου: Ο Άγιος Δημήτριος συνελήφθη, βασανίστηκε και μαρτύρησε για την πίστη του. Η μνήμη του συνδέθηκε στενά με την ιστορία της πόλης. Τιμάται ως Μυροβλύτης, Θαυματουργός και πολιούχος της Θεσσαλονίκης

Αντιγονιδών: Η ονομασία της οδού οφείλεται στους απογόνους του στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου, Αντίγονου, που τον διαδέχτηκαν στο βασίλειό του και το κυβέρνησαν μέχρι το 168 π.Χ

Δέσποινα Πολυχρονίδου
e-daily
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top