Η λαμπερή και τραγική ζωή του Αττίκ

0
Στις 19 Μαρτίου του 1885, βλέπει για πρώτη φορά το φως ο Αττίκ.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Κλέων Τριανταφύλλου και γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα στο Ζαγαζίκ της Αιγύπτου, από πλούσιας οικογένειας.

Ανήσυχο πνεύμα από μικρή ηλικία θα παρατήσει καριέρα στο διπλωματικό σώμα στο Παρίσι όπου πήγε για μεταπτυχιακό - αφού είχε τελειώσει τη Νομική Αθηνών – ακολουθώντας μουσικές σπουδές. Εκεί θα ξεκινήσει και η καλλιτεχνική του καριέρα, στο παριζιάνικο κοινό, ως συνθέτης και ερμηνευτής και πολύ γρήγορα θα γνωρίσει την καταξίωση, δίνοντας παράλληλα συναυλίες σε όλο τον κόσμο, από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία. Μία ασθένεια όμως της αδερφής του θα τον αναγκάσει να μετακομίσει στην Αθήνα, όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένειά του. Στην πρωτεύουσα θα παίξει σε μικρά μαγαζιά, μακριά από τη αίγλη του πρόσφατου γι αυτόν παρελθόντος, παίρνοντας μικρές γεύσεις αυτού σε περιοδείες του στην Ευρώπη και την Ασία.

Το 1930 κι εν μέσω δεινής οικονομικής κατάστασης για την οικογένειά του θα ανοίξει την θρυλική «Μάντρα του Αττίκ». Πρόκειται για να έναν χώρο-ιδέα όπου στεγαζόταν κάθε μορφής καλλιτεχνική δημιουργία, προεξάρχουσας της μουσικής και του χορού, ενώ υπήρχαν και σόου από μίμους και άλλους αυτοσχέδιους παρουσιαστές, συνθέτοντας το λεγόμενο «βαριερτέ». Γι' αυτό το εγχείρημα θα συνεργαστεί με τον Δ. Ευαγγελίδη, τον Βώττη και τον Παντελή Χορν. Η «Μάντρα» αρχικά δεν είχε έδρα ενώ το 1938 θα εγκατασταθεί μόνιμα σε μια αθηναϊκή ταβέρνα, την Μονμάρτρη, στη διασταύρωση των οδών Αχαρνών και Ηπείρου.

Θα σχετιστεί με πολλές γυναίκες της εποχής του ενώ θα συνάψει γάμο τρεις φορές. Ο μεγάλος του όμως έρωτας αποτυπώνεται στην παρακάτω ιστορία… Όπως εξομολογείται ο Αλέκος Σακελλάριος, ο Αττίκ είχε μόλις χωρίσει με τη δεύτερη σύζυγό του, Μαρίκα Φιλιππίδου, που τον άφησε για να παντρευτεί τον πατέρα της Μελίνας Μερκούρη, Σταμάτη. Ένα βράδυ έρχεται στην «Μάντρα» μετά του νέου συζύγου της, με το κοινό να ζητάει να παιχτεί το σουξέ της εποχής, «Είδα μάτια», που ο Αττίκ είχε γράψει για την πρώην του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αμέσως σηκώνεται με μάτια βουρκωμένα από το πιάνο του και κλείνεται στο καμαρίνι του, για να βγει 10 λεπτά μετά και να παίξει για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό το πασίγνωστο πλέον τραγούδι «Ζητάτε να σας πω»!

Η «Μάντρα» θα κλείσει στην κατοχή, και μαζί θα «τελειώσει» και η ζωή του Αττίκ, με τον άλλοτε πρόσχαρο και δυναμικό καλλιτέχνη να πέφτει σε κατάθλιψη. Στο κύκνειο άσμα του θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Χειροκροτήματα» του, Γιώργου Τζαβέλλα. Λίγους μήνες μετά και έπειτα από έναν ξυλοδαρμό από Γερμανό στρατιώτη θα αυτοκτονήσει από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών στις 29 Αυγούστου του 1944.


fosonline
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top