6 επικίνδυνα φυτά που δεν πρέπει ποτέ να αγγίξεις

0
Ορισμένα φυτά και λουλούδια δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν!​

Γνώριζες ότι υπάρχουν φυτά που είναι επικίνδυνα; Δε μιλάμε για τα σαρκοφάγα, αλλά για ορισμένα κοινά φυτά και λουλούδια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σπασμούς και πονοκεφάλους, ακόμη και να σκοτώσουν μιας και έχουν ισχυρή δόση δηλητηρίου στα φύλλα και τους καρπούς τους.

Manchineel Tree
Το πιο επικίνδυνο δέντρο του κόσμου υπάρχει στη Φλόριντα, την Καραϊβική και σε κάποια άλλα τμήματα της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Τα φρούτα του μοιάζουν με μήλο, για αυτό είναι γνωστό με το ισπανικό του όνομα, manzanilla de la muerte («μικρό μήλο του θαvάτου»), όνομα που φανερώνει τις επικίνδυνες ιδιότητές του.

Το φυτό περιέχει τεράστια ποσότητα τοξίνες και η κατανάλωση των καρπών του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αργό θάvατο, αφού πρώτα γεμίσει φουσκάλες τον οισοφάγο. Ο γαλακτώδης χυμός των φύλλων και του φλοιού περιέχει μια ερεθιστική χημική ουσία που ονομάζεται phorbol, η οποία προκαλεί έντονη αλλεργική δερματική αντίδραση. Οι σταγόνες βροχής που πέφτουν μέσα από το δέντρο μπορούν να μαζέψουν αρκετή από την ουσία και να κάψουν ακόμα και ένα άτομο που στέκεται κάτω από το δέντρο! Ακόμη και το άγγιγμα του δέντρου μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες στο δέρμα. Οι ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν για πολλά χρόνια το χυμό του για να δηλητηριάσουν τα βέλη τους.

Δηλητηριώδης κισσός
Εάν ζείτε στην ανατολική Βόρεια Αμερική, πιθανότατα γνωρίζετε για τα περίφημα «τριπλά φύλλα» του δηλητηριώδους κισσού. Ο δηλητηριώδης κισσός και οι στενοί συγγενείς του poison sumac (T. vernix) και δηλητηριώδης βελανιδιά (T. diversilobum) περιέχουν μια χημική ουσία γνωστή ως ουρουσιόλη. Όταν κάποιος αγγίξει οποιοδήποτε μέρος του φυτού θα πάθει αμέσως σοβαρή φαγούρα και επώδυνη φλεγμονή του δέρματος που είναι γνωστή ως δερματίτιδα εξ επαφής. Επιπλέον, η ουρουσιόλη μπορεί να παραμείνει σε ρούχα, παπούτσια, εργαλεία, χώμα ή ζώα που έχουν έρθει σε επαφή με τα φυτά, δηλητηριάζοντας έτσι αργότερα ένα ανυποψίαστο θύμα. Το εξάνθημα μπορεί να διαρκέσει από μία εβδομάδα έως περισσότερο από τρεις εβδομάδες, αλλά συνήθως δεν απαιτεί ιατρική περίθαλψη.

White Baneberry
Τα White Baneberry μοιάζουν με ανατριχιαστικά μάτια. Ένα από τα κοινά ονόματά του είναι επίσης «Τα μάτια της κούκλας». Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα.

Giant hogweed
Το Giant hogweed, ένα τεράστιο φυτό που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα έξι μέτρα, θεωρείται επιβλαβές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος των ΗΠΑ λόγω της τοξικότητάς του. Ακόμα και ένα απλό άγγιγμα, μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, φλύκταινες, μόνιμες ουλές, ή και τύφλωση.

Castor Bean
Τα Castor Bean έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ρικίvη και σε περίπτωση που καταναλωθεί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του στομάχου, εμετό, διάρροια, κοιλιακό πόνο, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, χαμηλή αρτηριακή πίεση, εφίδρωση, κατάρρευση, σπασμούς, ακόμα και θάvατο μέσα σε λίγες μέρες.

Monkshood
Φαίνεται όμορφο και αβλαβές, ωστόσο όλα τα μέρη του φυτού Monkshood είναι δηλητηριώδη. Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους για να δηλητηριάζουν τα βέλη τους αλλά και ως δόλωμα για να σκοτώσουν λύκους, για αυτό ονομάζεται και Wolfsbane. Επιπλέον, εάν το φυτό καταναλωθεί μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, και μούδιασμα.

Ματίνα Κοντού
e-daily
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top